Jak funguje bezplenková metoda? Zkušenosti matek, které ji používají

  • Jak funguje bezplenková metoda? Zkušenosti matek, které ji používají
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    16. července  2017 
     06:00

    Moderní jednorázové plenky jsou svým způsobem dar z nebes. Ale přibývá rodičů, kteří vidí i jejich nevýhody. Kromě ceny je to především fakt, že nejsou zrovna šetrné k životnímu prostředí. Některým také vadí, že se s nimi na kůži kojence dostávají různé chemické látky. Část otců a matek proto přechází na plenky látkové nebo rovnou volí bezplenkovou metodu. Jak funguje? 

  • Děti v igelitu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ne, opravdu to není sci-fi. Vždyť bez plenek to zvládají všechny maminky třeba v chudé Africe nebo Indii. A v minulosti bez nich fungovala víceméně všechna miminka. Proč by to nešlo i dnes?

    "Když se mi narodilo první dítě, dávala jsem mu jako ostatní maminky jednorázové plenky," vypráví zastánkyně bezplenkové metody Jiřina Steinerová. "Jenže ještě ve dvou letech dělalo dcerce problém začít chodit na nočník, o rok později začala holčička dokonce trpět na mykózy."

    "Začala jsem tedy pátrat a přišla jsem na to, že to všechno způsobují jednorázové plenky," říká Jiřina. Její slova potvrzují i prodejci látkových plenek – při používání těch jednorázových podle nich své dítě vlastně na několik let zabalíte do igelitu a neprodyšného materiálu. Nehledě na to, že jde o poměrně nákladnou záležitost.

  • Síla instinktu

    Autor: iStock

    "S druhým dítětem jsem vyzkoušela bezplenkovou metodu a byla jsem překvapená, jak skvěle zafungovala," pochvaluje si Jiřina. V čem tato metoda spočívá? Odborníci tvrdí, že jen využívá přirozeného instinktu miminka být v čistém a suchém prostředí. Předpoklady má prý každé zdravé miminko.

    "Je to dáno jedním ze zbylých pudů, které máme společné se zvířaty, totiž být co nejkratší dobu v kontaktu s vlastními výměšky," tvrdí lékař Jaromír Vosáhlo. Podle něj – a mnoha dalších pediatrů – umí každé dítě po narození samo zadržet a uvolnit svěrače. Potřebu čurat nebo kakat dokonce umí dávat najevo drobnými signály.

    "Jde o to, naučit se je poznat," popisuje Jiřina Steinerová, "proto jsem své druhé dítě nosila často v šátku. A věděla jsem, že jakmile se začne ošívat, víc kopat nebo dělat různé obličeje, případně se zakouká do prázdna, je čas posadit ho nad nočník, nad lavor nebo nad suchou plínku, nad kterou může vykonat potřebu."

  • Musíte se vyladit

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Ona sama mu prý pomáhala ještě zvukem "ččč". "Můj syn se prostě naučil, že po tomto zvuku se má vymočit," vysvětluje. Neexistuje prý ale žádný zaručený návod, jak tuto metodu praktikovat. Jde zkrátka o to, jak se s dítětem vyladíte a jak rychle najdete společnou řeč.

    Odborníci doporučují začít s bezplenkovou komunikační metodou prakticky od narození. Její výhodou je kromě finanční úspory a ochrany životního prostředí právě také blízký kontakt s dítětem. Pro některé rodiče je ovšem minusem to, že musí přebalování obětovat více času a obrnit se trpělivostí.

  • Látkové místo jednorázových

    Velký návrat proto zažívají i látkové pleny. Dnes už vypadají jinak než ty čtvercové, do kterých nás balili naši rodiče. Tvarem připomínají spíš plenky jednorázové. Jenže se dají prát, prodávají se v nastavitelných velikostech a rodiče si díky nim ušetří spoustu případných problémů.

    Jak mohou vypadat látkové plenky? 

    Velkou roli samozřejmě hraje úspora, ušetříte totiž více než polovinu nákladů na jednorázové plenky. Kromě toho nezatěžujete životní prostředí; důležitý je také zdravotní aspekt věci. Látkové plenky lépe formují kyčle a díky jejich prodyšnosti odpadají případné opruzeniny nebo pozdější problémy s mykózami.

/
Autor: ar
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku