Liv Tyler, Pink a další slavné kojící matky! Tohle jste o kojení možná netušili

Liv Tyler při kojení v roce 2016
Foto: Profimedia.cz
Sdílej na facebooku
1. srpna  2017 
 12:00

Kojení má poměrně dost výhod ve srovnání s umělým mateřským mlékem – jednou z nich je fakt, že není tak nutné sledovat, kolik přesně dítě vypilo. Důležité je, aby miminko rostlo, ale není nutné, aby přibývalo stále stejným tempem. 

Pravidlo, že pátý den po porodu má kojenec vypít 50 ml a šestý den 60 ml na dávku, platí pro umělou výživu. „Pro maminku je vážení před a po kojení stresující, a proto pokud to nevyžaduje zdravotní stav dítěte, tak se mu spíše vyhýbáme. Orientačně lze říci, že má kojenec vypít cca 150 až 180 ml mléka na kilogram hmotnosti," vysvětluje Linda Zítová, laktační poradkyně a ředitelka ošetřovatelské péče v Nemocnici Mělník.

Mimochodem – podle Zítové už neplatí ani to, že dítě se poprvé musí přisát do půl hodiny po narození, někdy mu to může trvat déle a mělo by na to mít spolu se svou matkou čas. 

Na důležitost kojení upozorňuje již od roku 1992 Světový týden kojení, který každoročně probíhá prvních sedm dní v srpnu. Kojení podporují i mnohé celebrity, jak ostatně ukazuje naše GALERIE

Nepřehánět to s hygienou, prosím

"Dříve si ženy prsa před každým kojením skoro dezinfikovaly. Dnes maminky upozorňujeme, aby prsa zbytečně netřely a nedráždily. Po koupání doporučujeme nechat je volně uschnout nebo velice opatrně osušit ručníkem. Bradavky by pak maminky měly ošetřit krémy k tomu určenými, které jsou bez parfemace a před kojením se z prsa nesmývají,“ vysvětluje laktační poradkyně Linda Zítová. 

Co se týče dokrmování, doporučuje se tak činit pomocí suplementoru – speciálního doplňkového systému kojení, který umožňuje dítěti sát mateřské mléko z lahvičky a zároveň sát z matčina prsu, eventuálně stříkačkou přes prst. Obě techniky se v případě potřeby matka učí již v porodnici nebo u laktační poradkyně.

Jakým tempem mají růst kojené děti? Podívejte se!

 

Podívejte se do galerie, jak rostou potomci českých celebrit. Komu jsou podobní? 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku