Jsou zabalená miminka šťastnější? A je zavinování vhodné pro každé dítě?

  • Jsou zabalená miminka šťastnější? A je zavinování vhodné pro každé dítě?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    2. dubna  2018 
     06:00

    Existuje milion důvodů, proč je zavinovačka pro miminka fajn. Ovšem existují taky důvody, proč některé děti do zavinovačky raději nedávat. Jak to s tím zabalováním je a jsou zavinutá miminka skutečně šťastnější?

  • Má zavinování své opodstatnění?

    Autor: iStock

     

    Mnoho odborníků tvrdí, že zavinování miminek je skvělé, protože v zavinovačce se prý cítí jako v děloze, a to je velmi uklidňující. To říká i pediatr Harve Karp, autor mnoha knih pro rodiče s dětmi. Jiní odborníci zase oponují, že zavinování nemá žádné opodstatnění, zvláště když má maminka čas o dítě pečovat a nemusí ho opouštět. Osobně jsem zastáncem zavinování, všechny tři syny jsem zavinovala po dobu prvních dvou měsíců, a i když jsem na ně měla čas, bylo to super.

     

  • Je to dětem příjemné, nebo není?

    Autor: iStock

     

    I kdybych nepřečetla na toto téma žádné články, sama jsem na základě vlastní zkušenosti zjistila, že zavinovačka byla pro mé kluky doslova božským vynálezem. A pro mě vlastně taky díky tomu, že v ní děti byly klidnější, snáze se mi kojilo (kojila jsem vsedě) a v případě koliky se s nimi dalo lépe manipulovat.

    Zejména u prvního syna, kdy jsem se teprve všechno učila, přišla taková jistota v podobě zavinovačky vhod. Nebála jsem se, nosila jsem syna pořád s sebou a hlavně jsem na něm viděla, jak moc je spokojený. Ovšem má kamarádka měla opačnou zkušenost – její syn zavinovačku nesnášel a dával to patřičně najevo. Některé děti už od narození vyžadují volný pohyb nebo ruce v určité poloze, kterou zavinovačka naruší.

  • Zavinovačka jako zdroj bezpečí

    Autor: iStock

     

    Miminka milují pocit bezpečí a klidu, který je vrací do prostředí matčina bříška před narozením. Jsou tam v teplém, i když relativně omezeném prostoru, ale spokojená. Totéž splňuje i zavinovačka. I proto bývají miminka ještě v porodnici pevně zavinována, a to včetně ručiček. Ne proto, že by chtěly sestřičky vaše dítě omezovat, ale proto, aby dětem přiblížily matčinu dělohu. Někdy je ovšem takové zavinutí poměrně těžký úkol, ale dá se to naučit. Navíc existují zavinovačky, s nimiž to jde snadno.

     

  • Důvody, proč zavinovat

    Autor: iStock

     

    Časopis Journal of Pediatrics zveřejnil studii, která se týká právě zavinování miminek. Jako jeden z hlavních pozitivních přínosů uvedl snížení rizika vzniku SIDS. Mezi další pozitiva patří: zlepšení a lepší organizace motorických dovedností (zavinování je zvláště užitečné pro předčasně narozené děti), méně pláče (kojenci samozřejmě brečí, ti v zavinovačce se ale zklidní mnohem dříve) a lepší spánek (zavinutí novorozenci spí lépe, protože zavinutí zamezuje tomu, aby náhodně hýbali rukama nebo se během spánku přemisťovali).

  • Důvody, proč nezavinovat

    Autor: iStock

     

    Pediatrička a fyzioterapeutka Maureen Luther z Toronta ale zavinování neuznává. Tvrdí, že jde o formu omezování a že existují obavy ze zvýšeného tlaku na hrudi, který může ohrozit dech. „Kromě toho dětem, které jsou často a těsně zavinované, hrozí problémy s kyčlemi, protože jsou nohy pevně zabalené,“ dodává. Miminka by podle ní měla mít možnost svobodně se hýbat i během spánku, proto neexistuje žádné opodstatnění, proč zavinovat. Mimo to těsné zavinování znemožňuje tělu, aby se přizpůsobilo změnám teploty, takže hrozí přehřátí. A pokud jde o spánek, kvalita spaní je závislá na nervové soustavě a každé dítě je jiné. Některé spí i bez zavinovačky, jiné ani s ní.

     

  • Zavinovat ano, ale volně a ne dlouho

    Autor: iStock

     

    Jednoduše to zkuste sami. Až přijdete domů s miminkem, zaviňte ho a uvidíte, jak to snáší a jak se cítí. Když uvidíte, že se neuklidňuje nebo se snaží mermomocí vyprostit ven, prostě ho vyndejte. Americká pediatrická akademie doporučuje zavinování volné a jen na chvíli. Přestat byste měli zhruba ve dvou měsících věku nebo dřív, když je dítě už schopné se přetáčet nebo mu to není příjemné. A jak poznat, že vaše dítě v zavinovačce není šťastné? Po každém zabalení začne nadměrně křičet nebo plakat nebo se bude chtít dostat ven.

     

    Jak pohodlně nosit sedačku s miminkem? Podívejte se na VIDEO:

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku