Jak naučit kojence usínat? 4 způsoby, které se rodičům osvědčily

  • Jak naučit kojence usínat? 4 způsoby, které se rodičům osvědčily
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    23. června  2018 
     06:00
    Vyčerpaní novopečení rodiče i odborníci na dětský spánek přísahají, že tyto spánkové techniky fungují rychle a spolehlivě. Jen ne každému sedí. My sami jsme z některých doporučení dost rozpačití.
  • Neupleťte si na sebe bič!

    Autor: iStock

    "První tři měsíce po porodu byla malá Laura vysněným novorozencem. Večer usínala téměř okamžitě, budila se na krmení maximálně jednou za noc a v pravidelných intervalech spinkala i přes den. Stačila jí uklidňující lahev s mlékem. Jenže pak se náhle tahle rutina rozpadla.

    Denní spánek téměř neexistoval, večer nás čekalo sáhodlouhé nošení, chování, zpívání ukolébavek, natřásání a přemlouvání, aby konečně zabrala. Nepomáhal ani dudlík. A když se to po hodině nebo dvou konečně povedlo, za další dvě byla vzhůru a celý kolotoč začal nanovo,“ svěřuje se maminka Aneta (33). Po pár týdnech byli rodiče totálně zoufalí a po ničem netoužili víc než se pořádně vyspat. Proto když bylo malé Lauře pět měsíců, kontaktovali spánkového konzultanta.

    Ten jim vysvětlil, že veškeré pomocné „berličky“ jako houpání a chování jsou v jejich dceři již hluboce zakořeněny a naučit ji usínat nadále bez nich bude náročný proces. „Kojence můžete poměrně snadno naučit usínat samotného, nezávisle na vás a vaší ošetřovatelské pozornosti a hýčkání. Pokud chcete, aby se vaše dítě naučilo usínat samostatně, musíte být důslední a vydržet několik prvních nepříjemných, uplakaných večerů. Protože veškeré pomocné nástroje, které pro uspávání používáte (nošení v náručí, dudlík, lahev mléka), jsou zároveň také důvodem, proč se dítě v noci často budí. Později je totiž vyžaduje stále,“ vysvětluje Alanna McGinnová, certifikovaná konzultantka pro dětský spánek.

    Přitom umění usnout je velice důležitá životní dovednost a je třeba začít s jejím osvojováním včas. Je ale nutné, aby to umělo už sotva několikaměsíční dítě? 

  • Nechat vyplakat? S rozumem to neškodí!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Nedávné průzkumy přinesly zjištění, že u dětí starších šesti měsíců přispěl spánkový výcvik založený na metodě řízeného pláče a záměrného unavení před spaním k výraznému zlepšení kvality jejich spánku. Zároveň ale nevedl ke zvýšení hladiny stresového hormonu kortizolu, což je uklidňující zpráva pro rodiče, kteří špatně snášejí, že by měli nechat své miminko záměrně plakat. Pravděpodobně mu tím nijak neublíží.

    Uznávaný pediatr Michael Dickinson, předseda kanadské pediatrické společnosti, radí rodičům, aby důvěřovali svým instinktům: „Myslím, že neexistuje žádný důkaz, který by naznačoval, že je psychologicky škodlivé nechat dítě plakat s cílem, aby si vytvořilo spánkové návyky. Samozřejmě ale musí být rodiče rozumní a poznat správnou míru, což je maximálně deset minut.“

    My bychom do toho přesto nešli, ale známe rodiče, kteří si tuto metodu nemohou vynachválit, a víme o nich, že své děti milují. 

  • Kdy je správná doba?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Nedokážete odhadnout, kdy je dítě v tom správném věku, abyste začali s nácvikem samostatného spánku? Podle odborníků záleží na stupni vývoje vašeho potomka, obvykle je to ale někde mezi čtvrtým a šestým měsícem, kdy už jsou někteří kojenci schopni spát celou noc bez potřeby krmení (v té době se také mění cykly jejich spánku).

    Pokud jste doporučený věk prošvihli, nedělejte si starosti a začněte trénovat kvalitní spánkové návyky kdykoli později. Až do jednoho roku jsou děti v příhodném věku, aby rychle pochopily a přijaly za své rutinní návyky. Samozřejmě, pokud jste je již mezitím naučili spát s vámi v jedné posteli, budou zpočátku velmi hlasitě protestovat.

  • Než začnete

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Zcela zásadním a prvním krokem, pokud vážně uvažujete o důsledném „spánkovém výcviku“, je ukládat dítě do postýlky každý den pravidelně ve stejný čas. Dříve je obvykle lépe než později. Během odpoledne se snažte kojence patřičně zabavit a stimulovat, nabízet mu nejrůznější podněty, pokládat ho co nejčastěji na zem, ať pase koníky nebo se plazí, prostě dělejte vše pro to, aby bylo večer dítě unavené a ospalé.

    Zaveďte doma příjemné předspánkové rituály – teplá koupel, masáž bříška, mlíčko, zpívání ukolébavek… Někteří odborníci radí zařadit krmení jako první činnost ve sledu této rutiny, aby si ho kojenec nespojoval s usnutím. Jakmile budete skutečně připraveni vyrazit do boje za samostatné usínání a lepší spánek, zde jsou vyzkoušené metody, které se osvědčily rodičům i odborníkům!

  • Umazlete ho, ale včas

    Autor: iStock

    V rámci večerních rituálů zaveďte desetiminutovku, kdy se s miminkem budete mazlit, hladit ho, masírovat mu nožičky, natírat ho krémem, tulit ho v náruči, povídat si s ním a zpívat mu. Tuto intimní chvilku ukončete obléknutím do pyžamka a uložením do postýlky. Pak už jsou podobné radovánky zapovězeny. I ti nejmenší drobečci si užívají společný čas a vzájemnou blízkost a náklonnost, takže intenzivním citovým projevem „ukojíte“ jejich potřebu a budou klidnější. Výborným nápadem také je vložit do postýlky vaše tričko nebo šátek, ke kterému se dítě bude moci tulit. A ucítí vaši vůni.

  • Ferberova metoda

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Můžete ji použít pro miminka starší čtyř měsíců. Je založena na pravidelných rituálech, které pomohou dítěti připravit se na spánek. Také ale na tom, že ho dokážete nechat nějakou dobu brečet. Po určitých intervalech se vracíte do pokojíčku, abyste ho zkontrolovali a uklidnili, něžně na něj promluvili, pohladili ho – a zase odešli pryč. Tyto intervaly se snažte stále prodlužovat. Nesmíte brát miminko do náruče ani krmit, aby postupně pochopilo, že pláč nepomůže. A začne usínat samo. Jistě, jde o trochu diskutabilní metodu a je jen pro psychicky odolné rodiče, své úspěchy ale má.

  • Totální „vyhasnutí“

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Plán je jasný a zabere celý den – jednoduše děláte vše pro to, abyste dítě maximálně unavili, zároveň ale musíte dohlédnout, aby v odpoledních a podvečerních hodinách již neusnulo, třeba v autě cestou na nákup. Na některé děti funguje skvěle a usínají pak okamžitě a v podstatě kdekoli, u jiných ale naopak může vést k podrážděnosti a tzv. přetažení, což večerní usínání může ještě více zkomplikovat. Takže se doporučuje aplikovat až u starších kojenců, zhruba od osmi měsíců, kdy už máte dobře odsledováno, jaký je jejich denní rytmus a kdy jsou nejaktivnější.

  • Couvající židle

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Připravte se na to, že jde o poněkud zdlouhavou metodu (zároveň ale poměrně šetrnou), na úspěch můžete čekat několik týdnů. Její realizace vyžaduje obrovskou rodičovskou disciplínu a vytrvalost. Děťátko uložíte do postýlky, pokoj ale neopustíte. Posaďte se vedle na židli, aby bylo klidné, že vás má na dosah. Snažte se na něj nemluvit. Když zpozorujete, že usíná, odcházíte teprve z místnosti. Každý večer pak přesouváte židli, na které sedíte, dál a dál od postýlky směrem ke dveřím, dokud se nedostanete ven z pokoje. Dítě usíná s tím, že máma nebo táta jsou kousek od něj. Náročné je, když se uprostřed noci potomek probudí s pláčem a hledá vás, celý proces musíte opakovat. Opět vše záleží na věku a vyzrálosti dítěte.

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku