Chodítka a klokanky nekupujte! 5 věcí, které jsou pro děti nebezpečné

  • Helmičky pro děti, které doma začínají lézt nebo si stoupat? Nesmysl, varují lékaři
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    5. února  2016 
     06:00

    To, že má nějaké dětské zboží všemožné certifikáty o zdravotní nezávadnosti, neznamená, že se to pro děti skutečně hodí. A že jim to prospěje. Příkladem budiž třeba chodítka nebo hopsadla, před nimiž ortopedi varují horem dolem. Dětem může ublížit i klokanka či věc, která je má ochránit, jako je domácí helmička. 

  • Klokanka ničí kyčle a záda

    Nošení v klokance přetěžuje páteř dítěte i rodičů
    Nošení v klokance přetěžuje páteř dítěte i rodičů
    Autor: Shutterstock.com

    Klokanky milují i celebrity a klidně v nich nosí své děti tak, jak vidíte na snímku. Ale je to špatně, a to minimálně ze dvou důvodů. V této pozici je dítě příliš vystaveno vnějším podnětům, které ho mohou přehltit, a ono tak pak může mít třeba potíže se spánkem. Ale hlavně: tato pozice je nezdravá, dítě v ní má páteř v nepřirozené poloze, navíc na ni tlačí jeho hlava, těžká vzhledem k celkovým tělesným poměrům. 

    Klokanky jsou bohužel nezdravé, i když v nich nosíte dítě čelem k sobě, protože se vám je nikdy nemůže podařit nastavit tak, aby miminko skutečně podpíraly, navíc mají látku mezi nohama příliš úzkou, takže dítě má kyčle v nevhodné pozici a jakoby visí za rozkrok. Opakovaně na to upozorňuje třeba německá bioložka Evelyn Kirkilionis, která se nošení dětí odborně věnuje přes čtvrt století. Následky špatného nošení se nemusí projevit hned, ale až po mnoha letech – třeba v době dospívání – coby potíže s kyčlemi, zády a podobně. 

    Kdo klokanku vyzkoušel, možná si sám všiml toho, jak těžké se v ní dítě zdá – to můžete brát jako důkaz toho, že se k nošení nehodí, protože dítě v ní visí. Kvalitní nosítka, ať už dobře uvázaný šátek nebo hotová nosítka typu ergo, manduca či kibi, umožňují mnohem pevnější navázání na tělo rodiče, pro kterého je tak nošení mnohem menší zátěží. 

  • Zkuste to zvládnout bez chodítka

    Nedejte na to, že v chodítku jsou děti spokojené, mají radost z toho, že vidí – co jim to dělá se zády, posoudit neumí
    Nedejte na to, že v chodítku jsou děti spokojené, mají radost z toho, že vidí – co jim to dělá se zády, posoudit neumí
    Autor: Shutterstock.com

    Před chodítky lékaři vcelku mohutně varují už drahně let, přesto se stále v některých rodinách těší oblibě. Ono se to dá celkem pochopit, děti to baví, nenudí se, takže je matka nemusí zabavovat či přesouvat, protože kam chtějí, dostanou se samy. Úleva to je do doby, než vám dítě chodítkem najede na nohy, což jednak pekelně bolí, jednak to může být nebezpečné, pokud se třeba zrovna chystáte slít těstoviny. Rizikem jsou chodítka také všude tam, kde jsou schody.

    I kdyby se nic takového nestalo, mělo by stačit varování, že chodítka nesvědčí dětským kyčlím a páteři a že jejich používání je nevhodné, protože s jejich pomocí se dítě dostává do polohy, kterou by samo ještě nezvládlo – zatímco přirozeným stavěním u nábytku si zpevňuje trup, v chodítku ani náhodou. Dostává se v chodítku  do svislé polohy připomínající chůzi. Děti v chodítkách se navíc učí chodit špatně, většina z nich tak činí jen po špičkách, protože je nic nenutí opřít se o celou plosku nohy.  

    Daň za pobyt v chodítku? Ploché nohy, bolesti zad nebo třeba migrény. Ostatně varovala před ním i Česká pediatrická společnost – podle ní chodítka ohrožují přirozený vývoj dítěte, předčasně zatěžují páteř a mohou být i příčinou úrazů. 

  • Děti vyrostou i bez hopsadla

    Hopsadla jsou všechno možné, jen ne ergonomická
    Hopsadla jsou všechno možné, jen ne ergonomická
    Autor: s

    Hopsadla jsou ze stejného ranku jako chodítka. Věší se mezi dveře, ale mohou mít i speciální stojan, případně jsou umístěna v chodítku. Dítě v nich visí podobně nezdravě jako v klokance a na nohy došlapuje stejně špatně jako v chodítku. Obojí je špatně. 

  • Helmička na doma? Zbytečnost, říkají lékaři

    Zatímco helmu na odrážedlo či kolo je určitě potřeba dětem pořídit, doma jim raději vytvořte prostředí, v němž mohou bez obav padat, a učit se tak ovládat své tělo
    Zatímco helmu na odrážedlo či kolo je určitě potřeba dětem pořídit, doma jim raději vytvořte prostředí, v němž mohou bez obav padat, a učit se tak ovládat své tělo
    Autor: Shutterstock.com

    Před několika lety se i do Česka dostaly ochranné helmy určené nikoli na odrážedlo nebo kolo, ale na domácí použití – mají chránit dětskou hlavu při pádech v době, kdy se dítě učí chodit a podobně. Lékaři i psychologové se však shodli: je to nesmysl, a dokonce nebezpečný, a to minimálně ze dvou důvodů. Lékaři varovali před tím, že helma, ač je odlehčená, je pro hlavu těžká a zvyšuje riziko poškození krku při nějakém pádu. Psychologové poukazovali na to, že dítě má vědět, že svět je tak trochu nebezpečný a že pád bolí. Oba odborné tábory se shodly na tom, že schopnost učit se padat patří k zásadním milníkům v dětském vývoji.

    Pozor, helmy na odrážedlo, koloběžku, kolo či brusle jsou samozřejmě v pořádku. 

  • Sedátka pro děti, které ještě nesedí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Kojenci sezení milují, a to včetně těch, kteří si ještě sami sednout neumí a v sedu nevydrží. Mnozí rodiče nebo prarodiče jim to rádi dopřávají, ať už na klíně nebo v nějaké židličce, protože děti umí dát velice hlasitě najevo, když se jim něco – v tomto případě poloha vleže – nelíbí. 

    Vzhledem k vývoji dětí je každopádně dobré, aby se rodiče zkusili obejít bez sedátek, která obcházejí přirozený psychomotorický vývoj dítěte, ať už jsou určena do vany nebo ke krmení. Vhodná je maximálně poloha vpololeže, kterou umožňují sklopné dětské židličky, případně se na krmení dají využít autosedačky, poslouží také dětská lehátka. 

    Podívejte se do naší FOTOGALERIE, co a jak je pro děti nebezpečné:

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku