Finské děti dostanou od státu po narození krabici plnou věcí a první měsíce v ní i spí

Finské děti dostanou od státu po narození krabici plnou věcí a první měsíce v ní i spí
Někteří rodiče používají krabici i jako první postýlku
Foto: Facebook/Kela
Sdílej na facebooku
19. února  2016 
 06:00

Všechny děti by měly dostat v životě stejnou šanci. Taková myšlenka inspirovala finskou vládu k tomu, aby každému narozenému dítěti věnovala stejný startovní set do života: krabici plnou nejpotřebnějších věcí pro novorozence. Finské děti tak mají po narození už více než 75 let všechny stejné věci, a dokonce i stejnou postel: většina z nich v krabici také spí.

Tato tradice se ve Finsku datuje od roku 1938. Původně byla krabice určena jen rodinám s nízkým příjmem, od roku 1949 je ale dostupná pro všechny. Obsahuje vše, co takové čerstvě narozené miminko potřebuje: dupačky, overaly, plenky, oblečení, kosmetiku, nůžtičky, teploměr, deku a spacáček.

...
...
Autor: Facebook/Kela

Na spodku krabice je matrace, takže díky tomu může sloužit i jako postýlka. Finsko se po válce potýkalo s poměrně vysokou úmrtností novorozenců. Aby se co nejvíce těhotných matek dostavilo k lékaři, mělo obdržení krabice jednu podmínku: dostavit se ve čtvrtém těhotenství k lékaři. "Tím se dostalo více těhotných do rukou doktorů, a kojeneckou úmrtnost se tak postupně dařilo snižovat, pochopitelně i díky zlepšujícímu se systému péče a lepším možnostem lékařů," říká Heidi Liesivesi z organizace Kela, která distribuci krabic zajišťuje.

Krabice pro novorozence tak patří k finské tradici a spojuje celé generace rodičů a dětí. Potomci se tak s každým novým přírůstkem do rodiny na krabici těší a srovnávají ji s tou "svou". Pokud máte to štěstí a patříte k nejsledovanějším rodičům planety, můžete ji dostat jako dar, jako se to podařilo princi Williamovi a vévodkyni Kate u příležitosti narození následníka trůnu – prince George.

Podívejte se, co taková krabice pro novorozence obsahuje.

Sdílej na facebooku
Autor: is
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku