Proč se některé děti rodí vlasaté a jiné ne: A jaké vlasy jednou budou mít?

  • Proč se některé děti rodí vlasaté a jiné ne: A jaké vlasy jednou budou mít?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    14. ledna  2017 
     06:00

    Mí první dva synové se narodili plešatí, takže byl dost velký šok, když ten třetí vypadal jako černovlasý hipík s takovým množstvím vlasů, že jsem myslela, že to snad ani není možné. Kromě toho byl chlupatý naprosto všude, na končetinách i trupu. Dnes? Ti dva první mají vlasů tolik, že by mohli rozdávat, ten třetí je na tom podstatně hůře. Takže, pokud se snad bojíte, že by váš plešounek mohl plešatým zůstat, klid.

     

  • Počáteční stav vlasů nic neznamená

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Pravda, někdy se miminko rodičům nezavděčí, buď má vlasů moc, nebo skoro žádné. Nemusíte se ale znepokojovat, počáteční stav vlasového porostu neříká naprosto nic o tom, kolik vlasů jednou dítě bude mít. Faktem je, že někdy vypadají hlavičky novorozených dětí komicky, to když mají sice nějaké ty vlásky, ale mezi nimi prosvítá lysinka podobná té, která zdobí tatínky či dědečky. Pokud vám někdo snad říkal, že tuhle lysinku si miminko vytváří tím, jak hýbe čile hlavičkou v postýlce, nevěřte mu. Ani na tom není nic pravdy.

     

  • Prenatální lanugo neboli velusové vlasy

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Naprosto první ochlupení se nazývá lanugo, které začne mizet, ještě když je dítě v bříšku, a to kolem 36. týdne, takže pokud se dítě narodí v termínu, obvykle má na sobě jen malé zbytky. Předčasně narozené dítě však může tohle lanugo pokrývat tělíčko, končetiny i hlavičku. Miminka narozená v termínu již mají tzv. velusové vlásky, které jsou jemné, obvykle bez pigmentu a dorůstají 2 – 3 cm.

     

     

  • Proč mají některé děti hodně vlasů a jiné ne?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Některé děti se narodí s bujnou kšticí, za což může hormonální situace matky během těhotenství, případně zda je novorozenec donošený a především je to ovlivněno genetickou dispozicí v rodině. Vlasy mívají většinou děti rodičů tmavších typů pleti a vlasů. Jak říká dětská lékařka Alexandra Vidnerová, miminko má stejné vrozené dispozice k růstu vlasů, jaké měli jeho rodiče v kojeneckém věku, a výsledek pak závisí na kombinaci jejich genů. Teprve zhruba ve dvou až třech letech se objevuje tzv. intermediální vlas, což je jakési přechodné období mezi dětským a dospělým vlasem.

     

  • Jak dítě roste, může ubývat vlasů

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Vzpomínám si, jak náš třetí syn, který se narodil s černou hřívou, začal kolem třetího měsíce ztrácet vlasy a vypadal jako plešatící senior. Vypadalo to tak hrozně, že jsem ho raději vzala strojkem na hladko. Ovšem tahle ztráta vlasů není nijak podivná. Po narození se na hlavě vyvíjejí dvě vlny vlasů rostoucí od čela k zátylku a na zadní části můžou všechny vlasy kolem 8. – 12. týdne vypadnout.

    Kolem třetího měsíce začne „výměna“ za vlasy trvalé a ke konci prvního roku si vlasy začnou vytvářet vlastní růstový cyklus. V téhle době už zmizí i ty lysinky, které vás tak děsily, a které tedy ani omylem neznamenají, že by dítě mělo mít později vlasy slabé a nekvalitní. Může vás trošku zarazit, že hlava bývá zarostlá nerovnoměrně, protože každý vlas je v jiné vývojové fázi. „Definitivní vzhled vlasového porostu je vidět až v pubertě a od té doby se počet vlasů nemění, pouze tloušťka a kvalita,“ dodává lékařka.

     

     

  • Spousta vlasů po porodu – spousta vlasů po celý život?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Moje děti jsou důkazem, že to fakt neplatí. Ti dva, kteří se narodili holohlaví, mají nádherné a husté vlasy, a třetí, který byl jedna velká černá koule, jich má méně, jsou i méně kvalitní a méně husté. Určitě taky neplatí, že čím víc budete dítěti střihat vlásky, tím víc mu porostou a budou hustější. Tloušťka vlasů, rychlost růstu, barva i hustota závisí (bohužel) na pohlaví, dané lokalitě, ale hlavně na charakteru a vzhledu vlasů rodičů a jejich rodin. A definitivní charakter vlasové hřívy lze posoudit až v pubertě, kdy se vlasy vlivem hormonů mění, stávají se delšími a jejich počet se už nemění.

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku