Proč je mazlení pro miminka důležité? Budou chytřejší a nebudou zlobit!

Proč je mazlení pro miminka důležité? Budou chytřejší a nebudou zlobit!
Foto: Profimedia
Sdílej na facebooku
25. března  2017 
 06:00

Taky se vám stává, že držíte v rukou své miminko a někdo vám říká, abyste ho tak často nechovali, protože byste ho mohli rozmazlit? Blbost! Odborné studie dokazují, že časté mazlení s dítětem je naopak prospěšné. Mazlené (pozor, nikoli rozmazlení spratkové) děti mají vyšší IQ, jsou méně agresivní a rychleji se rozvíjejí.

Jestli jste právě zapochybovali o tom, jestli to náhodou s mazlením nepřeháníte, můžete být v klidu. Mazlete se svými miminky co nejvíc a kašlete na to, co říkají ostatní. Dotyky jsou pro dítě (a nejen pro ně) tím nejdůležitějším, co mu můžete dát. Studie, kterou provedli odborníci v dětské nemocnici v Columbusu v Ohiu, zjistila, že když začnete s mazlením co nejdříve, vede to k lepšímu a rychlejšímu duševnímu vývoji, vyšší inteligenci a také nižší míře agresivity.

Zajímavý je i další výstup z tohoto výzkumu. Studie, která byla publikovaná nedávno v Current Biology, nastínila další důležité aspekty fyzického kontaktu mezi dětmi a jejich rodiči. Výzkumníci sledovali 125 dětí, a to jak nedonošených, tak donošených a porovnávali, jak tyto děti reagovaly na dotek.

 

Podívejte se, jak se začne miminko usmívat, když ho maminka hladí!

 

Co vědci zjistili? Předčasně narozené děti mají obecně sníženou odezvu na dotek než jejich donošené protějšky. Ovšem ti nedonošenci, kteří byli vystavováni nejrůznějším procedurám, ale zároveň jim bylo dopřáno maximum jemných doteků, se mnohem rychleji adaptovali a také se rychleji vyvíjeli. „Fyzický kontakt může skutečně silně ovlivnit rozvoj sociálně-emočních spojů v mozku,“ uvedla autorka studie Nathalie Maitre pro Reuters.

Nešlo však o běžné dotyky, jako je výměna plenek či krmení, ale přímé dotyky na tělo. Nathalie Maitre dále uvedla, že dotyk je jedním z prvních smyslů, které se vyvíjí, a to před sluchem nebo zrakem, takže dotyky jsou stavebním kamenem v časném dětství. Jemné dotyky a mazlení, kdy se skutečně dotýkáte pokožky miminka, je nejdůležitější věc, kterou můžete pro děti udělat. Takže se s nimi opravdu hodně mazlete. Nikdy toho nebude dost.

5 věcí, které musí rodiče naučit své děti, aby byly šťastné

5 věcí, které musí rodiče naučit své děti, aby byly šťastné

Na otázku, co by nejvíce přáli svým dětem, odpoví většina rodičů: aby byly šťastné. A k tomu vlastně směřujeme celou svou výchovu. Řešíme, jestli nenastupují…celý článek

Upřímná zpověď: Matka dvou dětí dává na web fotky, jak vypadá život s dětmi doopravdy

Upřímná zpověď: Matka dvou dětí dává na web fotky, jak vypadá život s dětmi doopravdy

Blogerka Ilana Wiles vytvořila instagramový účet, který je pro rodiče malých dětí opravdovým požehnáním. Na upřímných fotkách, které nemají nic společného…celý článek

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku