Manažer, popelář, herečka nebo lékařka? Jméno ovlivňuje, co z dítěte bude, tvrdí vědci

  • Manažer, popelář, herečka nebo lékařka? Jméno ovlivňuje, co z dítěte bude, tvrdí vědci
    Honza, Terezka nebo spíš Emma či Eliáš?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    12. května  2017 
     06:00

    Jméno, jaké pro potomka vyberete, poměrně hodně ovlivní to, jak si časem povede mezi vrstevníky a dále v životě. Není v tom žádná magie, rozhoduje to, jak jméno působí na spolužáky, kamarády, učitele, jak bude znít při pracovních pohovorech a jak ho budou vnímat budoucí šéfové. 

  • Donatello Versace z Ústí nad Labem

    Nejpopulárnější česká jména se moc nemění. Stále vedou taková jako Jan, Jakub, Tereza nebo Eliška, ale přibývá roidčů, kteří potomky pojmenovávají jmény méně obvyklými. A to jak mezi běžnými lidmi, tak mezi řekněme celebritami. Zrovna tenhle týden se nechala těhotná Agáta Prachařová slyšet, že pokud bude mít dceru, mohla by se jmenovat Cecílie.

    A jaká jména dostávají miminka v USA? Podívejte se:

    A v ústecké porodnici se minulý týden narodil chlapeček s netradičním jménem Donatello Versace Stojka. Jméno Donatello proslavil především italský renesanční sochař, příjmení Versace zase novorozenec získal po světoznámém módním návrháři – jeho sestra se jmenuje právě Donatella. 

  • Anastázie lékařkou? Uvidíme!

    Autor: Shutterstock.com

    Napadlo vás, že volbou jména můžete ovlivnit to, zda z vašeho dítěte jednou vyroste právník, lékař nebo třeba popelář? Samozřejmě, je to trochu nadsázka, ale zase ne tak velká – existuje dokonce několik výzkumů, které se tímto tématem zcela vážně zabývají. Soustředily se sice především na křestní jména používaná v anglicky mluvících zemích, ale jejich závěry lze dobře převést i na české poměry. Jen je samozřejmě berte trochu s rezervou, nic neplatí absolutně.

    Oblíbená jména: Zapomeňte na Jakuba a Terezu, nahoru jdou Eliáš a Mia!

    Oblíbená jména: Zapomeňte na Jakuba a Terezu, nahoru jdou Eliáš a Mia!

    Zatímco před pár desetiletími se rodiče snažili, aby jejich dítě jménem co nejvíce zapadlo, teď jako by to bylo naopak. Přibývá rodičů, kteří volí…celý článek

    Vlivem jména na osud dítěte se zabýval například David Figlio z Nortwestern University v USA, podle nějž příliš něžná jména způsobují, že dítě si nemůže většinou pomýšlet na obory, kde se vyžadují tvrdé lokty nebo velké nasazení. "Pokud bude vaše dcera Anastázie chtít být lékařkou, bude to mít docela těžké a bude muset bojovat s mnoha předsudky," tvrdí muž, který k tomu dospěl na základě vyhodnocování tisíců jmen vyskytujících se v různých oborech. 

  • Proč nemůže být z Amálie matematička a z Jakuba prezident?

    Autor: Shutterstock.com

    O kombinaci s více či méně vhodným příjmením tu tentokrát nejde. V praxi to znamená třeba to, že když své dceři dáte jméno Amálie nebo Berenika, daleko spíše z ní bude třeba baletka než ekonomka, protože učitelé v ní nikdy matematičku vidět nebudou a podle toho k ní budou přistupovat, a nenápadně ji tak budou směrovat při volbě oblíbených předmětů.

    Naproti tomu z kluka, kterému dáte jméno Jakub, může vyrůst prakticky cokoliv, protože tohle jméno vidí snad všichni jako úplně neutrální. Možná až moc, a pokud se navíc chlapců s tímhle jménem sejde ve třídě více, může to skončit dvěma způsoby – buď se bude chovat jako výtržník, aby na sebe upozornil, nebo se naopak stane šedivou myší z davu, která nikdy nebude mít ambici být v něčem lepší než ostatní.

  • Kateřina? Nikdy, rozešla se se mnou

    Autor: Shutterstock.com

    Jakmile partneři začnou vybírat budoucímu potomkovi jméno, musí počítat s tím, že v případě některých návrhů bude partner proti, jelikož vám se sice třeba Kateřina moc líbí, jenže se tak jmenuje holka, která mu dala v sedmé třídě kopačky – a přes to nejede vlak. Pochopitelně. Jenže podobné negativní emoce mohou některá jména vyvolávat všeobecně, i u lidí, na jejichž názoru vám nijak nezáleží, ale kteří budou mít časem možná co do činění s vaším potomkem.

  • Jméno jako ze seriálu

    Bart Simpson
    Bart Simpson
    Autor: Profimedia

    Když dáte dítěti jméno Bartoloměj, protože je to krásné aramejské jméno, které se v Česku užívalo celá staletí, stejně si každý druhý člověk bude myslet, že jste fanoušky Barta Simpsona, protože právě Bart je i v Česku nejpoužívanější zdrobnělina. A ta navíc skutečně pochází z angličtiny, původně se u nás na kluky tohoto jména volalo „Bárto“. Některým lidem nevymluvíte asociaci se jménem spojenou: Bart je zlobivý kluk a jeho rodiče seriáloví podivíni.

  • A to jste dali po Gottovi?

    A co teprve, když musí rodiče vybrat jméno rovnou pro tři děti!

    Málo není ani jmen, která si lidé spojují s něčím nepříjemným a negativním. „Chtěla jsem dát synovi jméno Damien, protože se dá používat i v zahraničí. Naštěstí mi kamarád včas vysvětlil, že přesně takhle se jmenovalo ztělesnění Ďábla ve známém filmu Přichází Satan. Zřejmě právě kvůli tomu se to jméno moc nepoužívá,“ svěřila se třicetiletá Natálie, jejíž syn se nakonec jmenuje Eliáš.

    Princezna Charlotte slaví druhé narozeniny! Takhle vypadá právě teď!

    Princezna Charlotte slaví druhé narozeniny! Takhle vypadá právě teď!

    Dcera královského páru Kate (34) a Williama (35) má před sebou další narozeninovou oslavu. Narodila se 2. května 2015 a teď ji čekají dvě svíčky na…celý článek

    Když pojmenujete dceru Tereza, protože se vám líbí modelka Tereza Maxová, nikdo si toho nevšimne, Terezek je hodně. Ale když to bude třeba Charlotta, nejspíše vám někdo řekne, že musíte být fanoušky Karla Gotta, jehož dcera se jmenuje stejně. Nebo britské královské rodiny, Charlottu mají i Kate a William.

  • Příliš složitý pravopis? Někdo to považuje za nafoukanost

    Autor: Shutterstock.com

    Pozor také na volbu jména s méně obvyklým pravopisem. Ne že by to dítě nezvládlo napsat, to se naučí, ale zase kvůli reakcím okolí, které by se vám nemusely líbit. Zatímco třeba dvojice Ema/Emma už tu celkem zdomácněla, v případě například Kristiny to tolik neplatí, většina lidí zná jen verzi Kristýna a o té vaší si bude myslet, že musíte mít něco extra za každou cenu – podobně, jako když se rozhodnete pro Karolinu s krátkým -i-. 

    Mimochodem – britská studie provedená mezi třemi tisíci rodičů ukázala, že jedna pětina z nich lituje toho, jaké jméno pro svého potomka zvolili, protože si včas neuvědomili všechny možné komplikace a nevhodné asociace. 

    Vitacit, šuměnky, jesenka... 10 pochoutek, které jsme jedli jako malí. A přežili jsme!

    Vitacit, šuměnky, jesenka... 10 pochoutek, které jsme jedli jako malí. A přežili jsme!

    Cukry a zase cukry! Mnoho dětí dnes sladkosti vůbec nesmí. Jejich rodiče dbají na zdravý životní styl, což je naprosto v pořádku. Nic se však nesmí…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku