Pomoc, co to má na tváři? Skvrny na kůži miminek

Pomoc, co to má na tváři? Skvrny na kůži miminek
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
7. ledna  2018 
 06:00

Něžně si prohlížíte své novorozeňátko a neudržíte slzy, když si všimnete nevzhledných flíčků a skvrn na jeho tváři. Nelekejte se. Může jít o hemangiom nebo také oheň. Oba problémy se dají řešit, tak nepropadejte panice!

Lékaři uklidňují, v obou případech nejde o nijak závažnou komplikaci, většinou jde pouze o kosmetický problém. I tak si ale zasluhuje pozornost a návštěvu lékaře, který poradí, co dál, případně vás i s miminkem odešle za odborníkem – dermatologem. S čím vlastně máte tu čest?

Hemangiom

Červená skvrnka, nafialovělý nevzhledný uzlík, krvavý podkožní výron, jakási rudá bradavička, tak může vypadat. Hemangiom je vrozený nezhoubný nádor, který se může objevit již u několikadenních miminek ještě v porodnici. Vytvoří se na povrchu kůže nebo pod ní, vzniká ale i jinde v těle (na vnitřních orgánech, kde pak může v závažnějších případech narušovat jejich funkci). Někdy je nazýván „jahodovým“ znaménkem. Příčina vzniku hemangiomů není jasná, zajímavé ale je, že se mnohem častěji vyskytují u holčiček než u chlapců a na „vině“ jsou zřejmě zejména genetické dispozice.

„Hemangiom je nezhoubný nádor z krevních cév a objevuje se u 10 až 12 % kojenců. Je většinou přítomný již při narození nebo vzniká v prvních měsících života, kdy může být jeho růst rychlý, ale chová se obyčejně proporcionálně k růstu těla. Obyčejně dochází k jeho spontánnímu vymizení mezi pátým a sedmým rokem věku,“ vysvětluje MUDr. Jitka Chaloupecká, korektivní dermatoložka a vedoucí lékařka Laserového centra Anděl.

Co s ním?

Léčebný postup je vždy individuální. Pokud hemangiom neohrožuje funkci orgánů a neznamená pro dítě těžký kosmetický defekt, většinou se neléčí. Postupně se smršťuje a sám vymizí až v 90 % případů.

„Dítě by ale mělo být pravidelně sledováno dermatologem, důležité je i sonografické vyšetření břicha k vyloučení možnosti dalších hemangiomů na orgánech. Malé procento hemangiomů může totiž působit funkční vady,“ uvádí MUDr. Jitka Chaloupecká.

Jaká jsou lékařská řešení? Může se čekat na spontánní regresi (vymizení) nebo je možné využít, a to i u nejmenších dětí, léčbu laserem, v některých lokalitách případně také chirurgické řešení, u jistých typů hemangiomů se nasazuje krátkodobá léčba kortikosteroidy, interferonem a v poslední době zejména tzv. betablokátory.

Oheň

Takzvaný oheň (naevus flammeus) je vrozenou poruchou cévních kapilár, které jsou rozšířené, což se na kůži novorozence projeví jako ohraničená červená skvrna. Postihuje zhruba půl procenta kojenců a na rozdíl od většiny povrchových kožních hemangiomů bohužel většinou samovolně nevymizí.

Nejčastěji ho u miminka objevíte právě na obličeji, ložiska se ale mohou vyskytovat kdekoli jinde na těle. Postupně roste společně s dítětem a v některých případech může později v dospělosti vystupovat do výšky, nad povrch kůže a při poranění krvácet. Ne vždy jde pouze o kosmetický problém, oheň může být spojen s dalšími poruchami nebo může být součástí různých syndromů. Při jakémkoli podezření je proto nutné co nejdříve provést další vyšetření a dítě sledovat.

Existuje řešení?

Jedinou skutečně účinnou metodou, jak oheň z obličeje děťátka odstranit, je ošetření tzv. pulsním barvivovým laserem. V minulosti se používalo například ošetření tekutým dusíkem nebo ozáření rentgenovými paprsky, žádná z těchto metod se ale neosvědčila. Pediatr nebo kožní lékař vám doporučí odborné pracoviště nebo kliniku, kde tyto zákroky s úspěchem provádějí.

Počítejte však s tím, že jde o dlouhodobější proces léčby. Laserový zákrok je třeba opakovat, zpravidla několikrát s odstupem dvou až tří měsíců. Žádný strach, nejde o nijak invazivní ani bolestivé ošetření, není potřeba žádná anestezie, mrňousek cítí jen drobné štípání. Pokud dítě nespolupracuje nebo ho rodiče chtějí ušetřit i sebemenší bolestivosti, je možné domluvit se s lékařem a použít lokální anestetikum ve formě krému na ošetřované místo.

Doporučuje se na nic nečekat a začít dítě léčit do jednoho roku věku. V některých případech dokonce zákrok proplácejí zdravotní pojišťovny. Nejvhodnější dobou pro laserové ošetření je říjen až duben, po zákroku by se totiž kůže rozhodně neměla vystavovat slunečnímu záření. "Vhodné není ani časté máčení ve vodě, neplánujte si na tuto dobu proto například kurzy plavání. V případě rychlého růstu a obtíží, které plynou z lokalizace hemangiomu v obličejové části, a pak u kavernosních hemangiomů,“ uvádí lékařka Vrtišková.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku