Epidemie střevní chřipky! Jak chorobě předejít a účinně se jí zbavit?

  • Epidemie střevní chřipky! Jak chorobě předejít a účinně se jí zbavit?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    2. října  2018 
     06:00

    Rýma i kašel bývají nakažlivé, stejně jako klasická chřipka, ale není to nic proti tomu, jak snadno se šíří takzvaná chřipka střevní. Její epidemie jsou typické právě pro tuto roční dobu a není výjimkou, že nemoc během několika dní, či dokonce hodin skolí celou rodinu. Naštěstí mívá nemoc krátké trvání a rekonvalescence až na výjimky bývá rychlá. 

  • Jak se šíří?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Takzvaně orálně-fekální cestou. V praxi to znamená, že se člověk nakazí, když si do úst přenese virus třeba ze stolice, což se nám vzhledem k našim hygienickým návykům zdá nemožné. Jenže typickým "přinašečem" nákazy do rodin jsou malé děti, které sahají kdekam a olizují kdeco. Jakmile máte střevní virózu, kterou nejčastěji způsobují takzvané rotaviry, doma, je dost těžké se nákaze ubránit. Někdy rozhodují maličkosti: třeba to, zda po návštěvě toalety při splachování zavřete poklop, nebo ne. Pokud ne, dáte virům šanci rozletět se po celé koupelně. 

    Záhadný syndrom ústa - ruka - noha! Jaké nemoci dětem v létě hrozí?

    Záhadný syndrom ústa - ruka - noha! Jaké nemoci dětem v létě hrozí?

    Zatímco na letní nachlazení zabere trocha klidu a lék na kašel či chrapot spolu s obkladem krku, pořádná angína se neobejde bez antibiotik podobně…celý článek

  • Inkubační doba činí většinou dva dny

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    K přenosu infekce stačí i zanedbatelné množství viru. Udává se pouhých deset částic, které ulpí třeba na předmětech v koupelně stejně jako na rukou, kde bez problémů přežívají. I když si budete neustále mýt ruce, může se stát, že si je zavlečete do úst. Můžete používat dezinfekční prostředek na ruce, který koupíte v lékárně, nicméně zdá se, že na rotaviry dezinfekce moc neplatí. Na druhou stranu se neprokázal přenos vyloženě vzdušnou cestou. Inkubační doba činí jeden až čtyři dny, většinou jsou to dny dva. 

  • Typické příznaky: zvracení a průjem bez horečky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pro infekci, která postihuje všechny věkové skupiny, je typický hodně rychlý nástup, kdy se člověku zničehonic udělá špatně, většinou nejdříve zvrací – a teprve později se přidává průjem. Někdo má rovnou průjem. Horečka či bolesti kloubů a svalů nebývají, naopak bývá bolest hlavy kvůli dehydrataci. Někdy je prvním příznakem mírný kašel, který zase odezní. 

    Zánět středního ucha: Kdy vyrazit k lékaři a jaké babské rady zkusit?

    Zánět středního ucha: Kdy vyrazit k lékaři a jaké babské rady zkusit?

    Je to taková rodičovská noční můra. A to doslova, protože často přichází v noci. Dítě se budí s pláčem, je zjevné, že ho něco bolí, ale čím menší je,…celý článek

  • Jak se léčí?

    Bolest břicha rozhodně nepodceňujte.
    Bolest břicha rozhodně nepodceňujte.
    Autor: Shutterstock.com

    Nabízejí se léky na zvracení nebo průjem, ale lepší je se jim vyhnout, protože oba nepříjemné příznaky jsou sebeobranným mechanismem, kterým se naše tělo snaží zbavit toxinů. Lékem je proto klid na lůžku, a jakmile to jde, podávání tekutin, například formou rehydratačního roztoku, který se dá v prášku pro děti i dospělé koupit v lékárně. 

  • Koho nemoc napadá?

    Autor: profimedia.cz

    Nemoc postihuje všechny věkové skupiny, většinou se naštěstí vyhýbá novorozencům první dva měsíce života, ve kterých by byla infekce kvůli dehydrataci hodně nebezpečná – jakmile má takové dítě vodnatý průjem, měl by ho vidět lékař. Jinak návštěva lékaře nutná není. Je však dobré vědět, že člověk vylučuje virus stolicí až deset dní po odeznění akutních příznaků. 

    Pozor, žlutá rýma! S jakou nudlí poslat dítě do školky a s jakou už ne?

    Pozor, žlutá rýma! S jakou nudlí poslat dítě do školky a s jakou už ne?

    Neznám dítě, kterému by se vyhýbala rýma. Jenže zatímco jedno má sice nudli u nosu od září do března, ale vždycky čirou, bez horečky a dalších příznaků,…celý článek

  • Pomůže klasika aneb cola a piškoty?

    Autor: Shutterstock.com

    Klasikou v mnoha rodinách je pití studené coly. Je v ní sice hodně cukru, což může protahovat průjem, ale na druhou stranu dokáže uklidnit žaludek. Ještě účinnější je v tomto směru studený černý čaj. Pokud jde o jídlo, dají se jíst například slané tyčinky, děti ocení i piškoty, ačkoli cukr je tu spíše komplikací. 

  • Opatrně s mléčnými výrobky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Rotaviry napadají zralé buňky výstelky v tenkém střevě a mimo jiné snižují vstřebávání cukrů, což vede k urychlení střevní činnosti – zjednodušeně řečeno. Pozor – zpět do úplně zdravé kondice se po takové nákaze střevo dostane až za dva až osm týdnů. Úporné zvracení a průjmy většinou netrvají déle než dva dny, nemoc celkem – zahrnující slabost a nechutenství – pět dní. Ale někdy trvá vodnatý průjem, na který platí vynechání mléčných výrobků, po dobu obtíží. Naopak má smysl po odeznění akutních příznaků nasadit probiotika. 

    Branky, body, kokoti: Prasáci, co mlátí ženský, a matky, které můžou za všechno!

    Branky, body, kokoti: Prasáci, co mlátí ženský, a matky, které můžou za všechno!

    Co má pořádný chlap udělat, když ho žena naštve, protože přestane vařit a uklízet? Přece jí jednu vrazit a pak si to umět okecat před celým světem.…celý článek

    Nepovedené vánoční fotky dětí: Představy versus realita. To se nepovedlo!

    Nepovedené vánoční fotky dětí: Představy versus realita. To se nepovedlo!

    Fotoagentury stejně jako sociální sítě a reklamy jsou plné rozkošných momentek, na kterých malé děti pózují s vánočními ozdobami a světýlky. Vždycky…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku