9 tipů, jak udržet nemocné dítě v posteli (nebo aspoň v klidu)

  • 9 tipů, jak udržet nemocné dítě v posteli (nebo aspoň v klidu)
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    6. prosince  2016 
     06:00

    Každá máma moc dobře ví, jak je někdy těžké dostat do nemocného dítěte léky, no a když vám ještě doktorka řekne, že by dítě nemělo běhat po bytě a mělo by ležet v posteli, pak je to úkol dvojnásob obtížný. Přiznávám, že pak vyzkouším skoro všechno, i to, co není dvakrát výchovné, jen aby dítě neskákalo ze schodů a neběhalo po bytě. Následující tipy jsou otestované matkami (a mnou). Znáte ještě nějaké a lepší?

  • 1. Filmové šílenství

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jo, taky jsem si vždycky říkala, že musíme tu televizi a počítač omezovat. Ale jakmile synové onemocněli, staly se ze zakazovaných a omezovaných věcí věci hodné a prospěšné. Vybírali jsme filmy, které je udržely v posteli, u kterých se zase tak moc nebáli a které jim umožnily zapomenout na nemoc a ty protivné úkony, ke kterým jsem je nutila. Dobře zabíraly taky edukativní hry, které si kluci hráli na tabletu nebo počítači, takže kromě zábavy se taky učili a opakovali si třeba i učivo do školy. Pozor ale – i zde platí: nepřežeňte to. Divoké počítačové boje můžou dítě rozrušit.

  • 2. Prohlídka fotek

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Prohlížejte si spolu stará alba s fotkami (pokud ještě něco takového doma vůbec máte), smějte se nad výrazem tatínka před deseti lety někde na pláži, ukazujte si obrázky z rodinných dovolených, akcí, školních besídek – bude to legrace. Určitě se pobavíte a od srdce zasmějete, zvláště když budete své dítko informovat o starých dobrých časech.

  • 3. Hry a hlavolamy

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jistě, je doba počítačů, smartphonů a tabletů, ale u nás doma skvěle zabírají v době nemoci karetní a jiné stolní hry. Milujeme scrabble, člověče nezlob se, monopoly, obyčejné karetní hry, jako je prší a podobně, no a hodně se u nás doma při nemoci starších dětí uplatní stolní hra Česko: Otázky a odpovědi, při které se zabaví naprosto celá rodina. Principem je odpovědět na otázky na kartičkách a díky správným odpovědím se dostat do cíle hry. Pro menší děti milující Star Wars je ideální hra Nové monopoly: Star Wars Edition. Pozor, je to vysoce návykové, může se stát, že vaše děti už nebudou chtít držet v ruce nic jiného.

  • 4. Bobřík mlčení (a čehokoli)

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jako malá jsem jezdila na tábory a doslova jsem zbožňovala nejrůznější soutěže, ze kterých takříkajíc „něco káplo“. Tak jsem to zkusila na děti. Zvláště pak bobřík mlčení docela fungoval – čím déle děti vydržely mlčící v posteli, tím více odměn dostaly. Za prvních deset minut třeba jeden bonbon, za hodinu menší čokoládku (v případě průjmu samozřejmě až po skončení nemoci) atd.

     

  • 5. Modelujte a malujte

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Pokud ustojíte, že bude všude modelína nebo hlína, případně spousta barvy, pak je fajn s dětmi v době nemoci malovat nebo vyrábět něco rukama. Zvláště jsou-li vaše děti šikovné, pak vezměte třeba prázdný květináč nebo kuchyňskou roli od ručníků a můžete dát zelenou vaší (tedy jejich) fantazii. Nám se osvědčila tvz. společná kresba, kdy jeden začne malovat obrázek, druhý pokračuje a další ho dokončí. Jo, a zkuste se oprostit od toho, že postel bude perfektně čistá. Stejně budete po nemoci prát.

  • 6. Knížky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    S horečkou se samozřejmě nečte nejlépe, ale to dnes vůbec nevadí. Existují skvělé audioknihy, které lze stáhnout do tabletu nebo chytrého telefonu, pak stačí dát dítěti sluchátka a pustit mu třeba knížku od Zdeňka Svěráka Tatínku, ta se ti povedla nebo Rychlé šípy nebo oblíbený Deník malého poseroutky. S Deníkem neuděláte chybu zvláště v případě, že máte syny.

  • 7. Videochatování

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Vezměte svůj počítač nebo smartphone a pomocí Skypu nebo jiné služby se spojte s babičkami, dědečky či spolužáky vašeho dítěte. Když uvidí lidi, které má rádo, spraví se mu nálada a vy díky tomu získáte pár minut jen pro sebe.

  • 8. Měňte místo odpočinku

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Děti se začnou brzo v jedné posteli nudit. Je to pochopitelné. Mně se osvědčilo nenechat dítě na jednom místě celý den. Vytvořili jsme tři „nemocniční“ zóny a kromě dětského pokoje kluci leželi střídavě v obýváku na gauči (samozřejmě dostatečně přikrytí a oblečení) a taky v ložnici. Někdo bude mít možná výhrady, ale věřte, že v mámině posteli to děti obvykle vydržely bez problémů – a i léky užívaly poctivě a bez remcání.

  • 9. Stavění bunkrů po bytě

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Když je dětem už líp, to znamená, že nemusí nutně celý den proležet v posteli, mohou být v bytě a dělat věci, které by třeba jindy nedělaly. Děti milují, když si mohou všude stavět domečky, pelíšky a bunkry z peřin, polštářů a dek. Je to hodně zábavné a pobaví se u toho celá rodina. Pravda, může se stát, že pak jen těžko najdete svou peřinu, ale na druhou stranu proč ji neobětovat, hlavně když je dítě spokojené.

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku