Nemyjte děti častěji než dvakrát týdně, radí vědci: Jinak budou alergické!

Foto: iStock.com
Sdílej na facebooku
14. února  2017 
 16:00

Kolikrát týdně myjete své děti? Čeští lékaři potvrzují závěry americké studie a říkají: dvakrát týdně stačí. Jiná pravidla samozřejmě platí pro mladší děti, ale pro potomky ve věku 6 až 11 let je mytí dvakrát za týden akorát. Přehnaná hygiena může naopak vyvolat alergie a škodit pokožce, varují doktoři.

„V tomhle klidovém období, když děti ještě nedospívají, tak to bohatě stačí. Pokud jsou třeba zrovna nemocné, tak je to samozřejmě výjimka. Ale když jsou v pořádku, tak mytí jednou za tři dny stačí,“ potvrdila výsledky výzkumu Americké akademie dermatologie pediatrička Kateřina Šimková. Podle zprávy amerických expertů by se děti mezi 6 až 11 lety měly mýt dvakrát týdně, častější očista může být prý i škodlivá. A zjištění Američanů potvrzují i čeští lékaři.

Kate a William řeší s dětmi stejné problémy jako všichni rodiče světa. Jak?

Kate a William řeší s dětmi stejné problémy jako všichni rodiče světa. Jak?

Je svým způsobem uklidňující, že snad nejsledovanější rodičovský pár světa – Kate Middleton a princ William – řeší s dětmi stejné situace…celý článek

„Častější mytí může narušovat ochrannou bariéru pokožky. Samozřejmě bychom k tomu neměli přistupovat extrémně. Pokud děti pobývají v prašném prostředí nebo se více potí, třeba při sportu, tak je samozřejmě nemůžeme nechat špinavé. Ale městské děti, které chodí třeba jen do školy a nevyvíjí nějakou přílišnou aktivitu, tak u těch je to jiné a nemusíme je umývat denně. Je tedy potřeba k tomu přistupovat individuálně,“ doplnila dětská lékařka Hana Cabrnochová.

Pro menší děti platí ale jiná pravidla. Počítá se totiž s tím, že se častěji zašpiní, třeba i kvůli nošení plenek. Přesto by se to s hygienou ani malých dětí nemělo přehánět. „Já radím maminkám, aby miminka a kojence koupaly asi obden. Děťátko se samozřejmě lehce znečistí, protože nosí plenky. Pak radím, aby mu třeba jen místně osprchovaly zadeček. Hlavně také varuji před přílišným používáním vlhčených ubrousků. Často se setkávám s tím, že dětské pokožce velmi škodí,“ radí Šimková.

Chcete vědět více? Čtěte na INFO.cz

Na vlastní kůži: Matkou po čtyřicítce? Tohle všechno vás čeká!

Na vlastní kůži: Matkou po čtyřicítce? Tohle všechno vás čeká!

Před pár dny jsem byla na maturitním plese nejstaršího syna. Bylo to fajn a nebylo špatné být tam mezi rodiči skoro nejmladší. Už před dvaceti lety…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: info.cz

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy