Záleží vám na tom, jak se v Česku rodí? Přijďte na festival!

Záleží vám na tom, jak se v Česku rodí?  Přijďte na festival!
Foto: Boredpanda.com/IAPBB
Sdílej na facebooku
6. dubna  2017 
 12:00

České porodnice jsou v mnohém lepší než před čtvrtstoletím, ale ideální to stále není. Příliš mnoho matek se v nich necítí dobře a vadí jim, jak zdravotníci k porodu přistupují. Rozhodně nejde jen o dojmy, některé věci způsobují zbytečné komplikace nebo jsou zbytečné. Má smysl usilovat o další změny. Náš web proto podporuje Festival o těhotenství, porodu a rodičovství.

Světový týden respektu k porodu je osvětová akce (nejen) pro rodiče a odborníky z řad porodních asistentek a lékařů. 

"Snažíme se, aby zdraví, bezpečí a radost z porodu byly v českých porodnicích samozřejmostí. Cílem festivalu je přinášet informace rodičům, porodním asistentkám a lékařům. Je pro nás důležité, aby byla pro každou ženu a pro každé dítě dostupná bezpečná péče poskytovaná podle nejnovějších odborných doporučení, nikoliv podle zastaralých postupů a zvyků," vysvětluje v pozvánce Hnutí za aktivní mateřství, které festival pořádá, a připojuje se tak ke Světovému týdnu respektu k porodu. 

Akce se koná jako vždy třetí květnový týden u příležitosti Světového týdne respektu k porodu, tentokrát 15. až 21. května 2017 v pražském MediaKlubu Spálená. Festival nabízí nejen témata přímo související s porodem a těhotenstvím.

Akci můžete podpořit i prostřednictvím portálu Hithit, kde usiluje o finanční podporu.

Přenášení: jak je to doopravdy?

Téma letošního ročníku se týká termínu porodu: 40 týdnů? Každý porod má svůj pravý čas. Vzhledem k tomu, jak je v českých porodnicích nadužíváno slovo “přenášení”, je téma víc než vhodné k prozkoumání. Bude mu věnována i tradiční ústřední debata festivalu a odborně se k tématu vyjádří také expertky na zdravotní aspekty těhotenství a porodu: komunitní porodní asistentky Ivana Königsmarková, Marie Vnoučková i další.

 

Pořádající H.A.M., neboli Hnutí za aktivní mateřství, vzniklo v roce 1999 jako platforma pro iniciování změn českého porodnictví – prosazuje normální porod a přátelskou porodní péči pro matku a dítě, a to v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky. Hnutí za aktivní mateřství je členem mezinárodní asociace ENCA a České ženské lobby. Ve své argumentaci vychází důsledně z důvěryhodných odborných zdrojů: výsledků výzkumů, randomizovaných studií Cochrane Collaboration a doporučení WHO.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku