10 naivních předsevzetí, která vezmou po porodu zasvé

  • 10 naivních předsevzetí, která vezmou po porodu zasvé
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    24. listopadu  2016 
     06:00

    Zvláště během prvního těhotenství máme dostatek času na načtení důležitých informací i přípravu bytu pro miminko. Je to taky doba, kdy si jeho příchod idealizujeme. Realita bude trochu jiná. Drsnější. I ty nejlépe organizované rodiny po porodu – a nejen po něm – sleví ze svých nároků. Vládnout bude potomek a rodičovská únava. Každopádně si všechna ta postupně porušovaná předsevzetí nevyčítejte. 

  • 1. Budu se o sebe starat jako dřív

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Změna režimu po porodu je nepředstavitelná, občas nebudete mít čas se ani najíst, natož abyste si třeba jen stihla přejet oči řasenkou a bledým tvářím dodala barvu zdravíčkem. Už před porodem promyslete svůj účes a barvu vlasů, aby byly co nejméně náročné na úpravu. Melír i barvu, která je vzdálená vaší přirozené, nechte na dobu, až zvolníte tempo. Shoďte umělé nehty, na manipulaci s děťátkem jsou stejně nejlepší krátké. Pořiďte si hezký domácí obleček, ve kterém vám bude příjemně a který zároveň bude větší potěchou pro oko než vytahaná noční košile. A když jednou za čas někdo miminko pohlídá a vy s partnerem vyrazíte ven, dejte si na vzhledu záležet.

    Matka nafotila, jak rodí svou dceru. Dojme to i vás?

    Matka nafotila, jak rodí svou dceru. Dojme to i vás?

    Když Lisa poprvé pomyslela na to, že nafotí porod svého vlastního dítěte, myslela to spíše jako vtip. Ale nakonec to tahle profesionální fotografka…celý článek

  • 2. Nebudu o něm pořád mluvit

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vzpomínáte si na dobu, kdy jste byla bezdětná a čerstvé matky ve vašem okolí neustále řešily kašičky, bobíčky a prdíky svého dítěte? A jak vám to lezlo na nervy? Nejspíš budete na chvíli jedna z nich. Včetně neslavného „mykání“, tedy způsobu mluvy, kdy budete používat obraty jako: my jsme papali, my jsme kakali a nám vyrostl první zoubek. Je to hrozný nešvar, jako by pupeční šňůra pořád nebyla přestřižená. Stejně tak se asi občas neubráníte zašišlání nebo předimenzovaným zdrobnělinám.

  • 3. Nebudu ho pořád nosit a chovat

    Znám spoustu rodičů, kteří předem vykřikovali, že své dítě rozhodně nebudou rozmazlovat neustálým nošením, chováním a houpáním. Tohle předsevzetí vezme zasvé ve chvíli, kdy miminko pláče třeba kvůli bolestem spojeným s kolikou. Když nepomůžou kapičky, zahřívání ani masáže bříška, blízkost rodiče aspoň zmírní dítěti stres. Uvědomte si, že čas, kdy se bude chtít mazlit a bude vyžadovat vaši neustálou pozornost, je poměrně krátký. Užijte si ho.

    70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

    70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

    Narození dítěte patří k nejsilnějším životním okamžikům. Dokládají to i záběry z těchto momentů, které pořizují otcové miminek, porodní asistentky…celý článek

  • 4. Nebude s námi spát v posteli

     

    Jsou děti, které prospí celou noc, ale pak jsou i takové, které se budí a pláčou každou hodinu. Pokud se nevyspíte ani v noci, ani ve dne, brzy z vás bude uzlíček nervů. Když si ale dítě v průběhu noci vezmete k sobě do postele, většinou spí lépe, protože ho uklidňuje vaše blízkost.

  • 5. Bude muset sníst všechno, co mu naservírujeme

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Některé děti nemají s přechodem na pevnou stravu nejmenší problém a snědí s chutí všechno, jiné dělají cavyky, semknou dásně a lžičku se zeleninou nebo kaší do nich nevpravíte. Samozřejmě je důležité, aby jejich strava byla vyvážená, ale pokud odmítají jen některý druh zeleniny nebo masa, nenuťte je. Někdy pomůže nechat dítě trochu vyhladovět – pak přijme i méně oblíbenou potravinu, ne vždycky to ale platí.

     

  • 6. Bude chodit spát brzy, a to v předem určenou hodinu

    Dětské návyky se neustále mění. Nejdřív spí skvěle, pak zase málo, někdy ze spaní pláčou. Hlavně v období nemoci nebo růstu zoubků se spánkový režim rozhodí, tak počítejte s tím, že vaše večerní „padla“ nebude pravidelně po večerníčku. Stejně tak spánek ovlivňují i roční období, kdy je například v létě víc světla, či fáze měsíce – děti citlivě reagují na úplněk.

  • 7. Nechám ho vybrečet

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Každá maminka se brzy naučí rozeznat pláč svého dítěte. Zní jinak, když je dítě unavené, nevrlé, když se nudí, a jinak, když má hlad nebo ho něco bolí. Malé vzteklounky je potřeba nechat vyplakat, případně pláčem pořádně unavit. Pak s velkou vděčností uvítají vaši náruč a nezřídka i rychle usnou. Jiná situace je v případě hladu nebo bolesti, to je pláč oprávněný a vaše blízkost je potřebná.

  • 8. U prarodičů bude mít stejný režim

    Půjčte tchýni dítě alespoň na chvilku a užijte si času, ketrý získáte pro sebe.
    Půjčte tchýni dítě alespoň na chvilku a užijte si času, ketrý získáte pro sebe.
    Autor: shutterstock.com

    Když vám rodiče s výchovou chtějí pomoct, berte to s vděčností a nepeskujte je za drobnosti, které nesouznějí s vaší představou o výchově. Pravděpodobně si neuvědomují, že když vaše dítě víc nosí, víc se mu věnují, nechávají ho jíst to, na co má chuť, a spát tehdy, kdy samo uzná za vhodné, udělá to potomkovi trochu zmatek v hlavě a logicky bude stejnou péči vyžadovat i doma.

  • 9. Budu vařit výhradně domácí stravu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Máte-li pocit, že když budete nemluvněti každý den vyvařovat domácí stravu, budete lepší matkou, nemusí to být pravda. Dětské výživy z obchodů jsou připravované za nejpřísnějších zdravotních kontrol, pro jejich přípravu se smí používat jen nejkvalitnější ovoce a zelenina. Můžete to říct o každém kousku ovoce, masa a zeleniny, které doma používáte? Rozhodně si nespílejte za to, že párkrát koupíte hotovou skleničku a místo vaření si s dítětem odpočinete.

     

  • 10. Nebudu zapomínat na partnera

     

    Autor: Shutterstock.com

    Dítě bude pravděpodobně středobodem vašeho života, ale ani tak nezapomínejte na svého muže a váš partnerský život. S jistotou se nebudete sexuálním radovánkám oddávat tak často jako dřív, protože budete často hodně unavená. Jenže nechcete-li o partnera přijít, měla byste si aspoň jednou za čas vyšetřit čas jen pro vás dva. Zapojte rodinu, přátele nebo chůvu a vyrazte na romantickou večeři při svíčkách a pak se uvidí. Pořád jste žena, ne jen máma.

    Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

    Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

    River, přesněji řečeno River Rocket. Nebo Řeka Raketa. Přesně takhle se jmenuje nejmladší pátý potomek kuchařské hvězdy Jamieho Olivera a jeho ženy…celý článek

    Proč si děti nepamatují skoro nic do doby, než jim je sedm let?

    Proč si děti nepamatují skoro nic do doby, než jim je sedm let?

    Podnikáte se svými batolaty a předškoláky jednu věc za druhou, protože chcete, aby měli na dětství krásné vzpomínky? Raději se smiřte s tím, že si…celý článek

/
Autor: Radka Pilzová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku