Tohle ještě není přenášení! Odkdy už je naopak lepší porod vyvolat?

Velká část lékařů však těhotenství ukončuje dříve, maximálně do 10 dnů po termínu
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
8. května  2017 
 08:00

Když se začnete zabývat českým porodnictvím, celkem záhy narazíte na otázku, jak dlouho trvá normální těhotenství. A odkdy jde o přenášení, které je potřeba medicínsky řešit – to znamená, odkdy je potřeba porod vyvolat? České porodnice, zdá se, k takovému řešení přistupují nezdravě často. 

Lékaři budou mít pravdu, když říkají, že jakmile uplyne ideální termín porodu, přibývá rizik – může například odumřít placenta. Proto je podle nich potřeba těhotenství co nejdříve ukončit. Problém je v tom, že nikdo neví, kdy ten ideální termín, po němž hrozí přibývající potíže, nastane. Ten vypočtený na základě tabulek je pořád jen výpočtem. 

Ženy ukázaly na fotkách, jak mateřství změnilo jejich tělo

Ženy ukázaly na fotkách, jak mateřství změnilo jejich tělo

Na jedné straně dítě, na druhé strie, povolená kůže na břiše, povolená prsa, kila navíc, změněná postava. Těhotenství a porod se na ženském těle často…celý článek

Můj první syn se narodil hodně po termínu (16 dní), což je doba takzvaného přenášení, kterou vám dneska v českých porodnicích prakticky nikdo nedovolí, limitem bývá většinou deset dní s tím, že takové těhotenství je třeba hodně sledovat. Dodneška proto nechápu, že tehdy to v pražském Podolí nikdo moc neřešil, rozhodně jsem tam nechodila každou chvíli na kontrolu, monitor či ultrazvuk.

Synovi se stále ven nechtělo, a tak to šestnáctý den brzy ráno skončilo vyvoláváním, s nímž jsem souhlasila. Hezký zážitek to rozhodně nebyl. První vaginálně podaná tableta prostaglandinu měla nulový efekt, což mi zdravotníci neváhali vyčíst. Podle nich v takovém termínu každá slušná matka porodí do čtyř hodin od podání tabletky – já to nakonec dala za 14 hodin, když mi dali další prostaglandin a píchli mi vodu. 

10 věcí, které musí ženy stihnout do porodu. Pak už nemají šanci!

10 věcí, které musí ženy stihnout do porodu. Pak už nemají šanci!

Čekáte své první dítě a už jdete do finiše? Výbavičku a tašku do porodnice teď nechte stranou a myslete na sebe! Je to možná naposledy, kdy máte relativní…celý článek

Porod se nakonec rozběhl až nepřirozenou silou, z ničeho nic jsem měla velmi silné kontrakce co dvě až tři minuty, což mi nikdo nevěřil. Snažila jsem se je rozchodit, ale to pochopitelně moc nešlo, úlevu přinášela sprcha, ale tam jsem zase nesměla být moc dlouho. Matouš se narodil po deváté večer a mně se dost ulevilo, že řízné povely personálu – včetně těch ve smyslu, když se nebudete snažit, jdete na císaře – končí.

Druhý syn se naštěstí narodil desátý den po termínu přesně v den, kdy by jinak začalo vyvolání. 

Tohle ještě není přenášení!

Jak vlastně zní oficiální doporučení? Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se do konce 42. týdne těhotenství nedá mluvit o přenášení, a není proto důvod vyvolávat porod, leda by snad bylo zjevné, že se dítěti nebo matce nedaří dobře. 

Část lékařů se tímhle doporučením řídí, část by raději, kdyby se všechny děti narodily maximálně na přelomu 40. a 41. týdne těhotenství, a proto přistupují k vyvolávání porodu. Což také není bez rizik, mimo jiné existuje vyšší pravděpodobnost, že porod skončí císařem, než kdyby se rozběhl sám.

Protože porodní cesty nebývají zralé a také dítě se může dostat do nějaké tísně. Hrozí také třeba to, že se miminko zasekne rameny pod stydkou kostí a nemůže dál. Stává se dokonce i to, že miminko samo není na porod zralé, protože vypočtený termín nebyl přesný. 

Všechno, co potřebujete vědět o těhotenství, porodu a rodičovství

Zajímáte se o české porodnictví? Chcete vědět všechno možné o průběhu těhotenství, porodu a zajímá vás, jak se starat o miminko? Navštivte Festival o těhotenství, porodu a rodičovství, který se letos v Praze koná už podvanácté! Neziskový projekt, mezi jehož mediální partnery patří i náš web, má vždy napjatý rozpočet, a proto uvítá jakoukoli finanční pomoc – přispět můžete pomocí portálu Hit hit, počítá se každá stokoruna

Jeho letošním ústředním tématem je právě délka těhotenství, přenášení a to, jak k tomu lékaři a další zdravotníci přistupují. Včetně přednášek a debat o tom, kdo a jak může posoudit, zda se miminku v děloze daří dobře a zda třeba placenta funguje tak, jak má. Přenášení je jedním z nejčastějších důvodů vyvolávání porodu, přičemž často nemá skutečné opodstatnění.  

70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

Narození dítěte patří k nejsilnějším životním okamžikům. Dokládají to i záběry z těchto momentů, které pořizují otcové miminek, porodní asistentky…celý článek

Bohyně kojení: Kontroverzní a přitom něžné fotky budí pobouření

Bohyně kojení: Kontroverzní a přitom něžné fotky budí pobouření

Fotografka Ivette Ivens je velkou příznivkyní kojení, a to včetně kojení na veřejnosti, které část lidí odsuzuje. Ona se na takovou kritiku rozhodla…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku