3 tipy pro přežití prvních tří měsíců s dítětem: To dáte!

  • 3 tipy pro přežití prvních tří měsíců s dítětem: To dáte!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    7. června  2017 
     06:00

    První hodiny, dny a týdny s miminkem můžou být stejně úžasné jako děsivé. Rodiče sice vědí, že novorozené dítě vyžaduje nepřetržitou péči, ale velmi často je pro ně stejně šokem, když zjistí, co přesně to vlastně obnáší. Jak uklidnit neustálý pláč, když ten malý človíček nemluví? Má hlad nebo ho něco bolí? Potřebuje přebalit? Chce si hrát? Vzájemné poznávání může být pro obě strany ohromující. Každopádně je to velmi intenzivní doba, kterou musíte přežít. Co radí profesor pediatrie Harvey Karp, autor knihy The Happiest Baby on the Block?

  • Obnovte „vnitřní“ život

    Autor: iStock

    Pediatr Karp vysvětluje, že ve srovnání s jinými savci se lidská mláďata narodí o několik měsíců dříve. „Kůň, kráva nebo velbloud mohou vyběhnout hned v ten den, kdy se narodí, novorozené dítě nikoli,“ říká. Proto doporučuje, aby se rodiče snažili obnovit život, který dítě znalo z mateřského lůna. „V děloze si dítě zvyklo na několik klíčových prvků, jako jsou neustálý dotek, omezený prostor, hlasité rytmické zvuky (jako srdeční tep, dýchání apod.) a téměř neustálý jogging. Po porodu vaše dítě touží po obdobných pocitech a může být pro něj frustrující, když je nemá,“ říká pediatr.

    Vaším úkolem je tedy simulovat lůno mimo dělohu a dát dítěti všechno, co potřebuje, zejména během prvních dvanácti týdnů. Jak to udělat? Karp doporučuje, abyste napodobili podmínky přátelské dělohy pomocí pěti utišujících zásad. Na některé děti stačí dvě zásady, jiné potřebují všechny. Patří sem zavinování (to připomene těsný prostor v děloze), poloha na boku (ta spouští utišující reflex), bílý šum (zapnutý vysavač, fén, digestoř, bublání potoka, déšť), houpání (uklidňuje) a sání (cucání a sání miminka milují a uklidňují je).

     

  • Uzdravte se a odpočívejte

    Autor: iStock

    Brzo po porodu je pro ženy obzvláště důležitý jeden aspekt, a tím je "zavinování dělohy", jak říká Lisa Weston, registrovaná porodní asistentka v Torontu. Ihned po porodu se děloha začíná smršťovat a zhruba za šest neděl je přibližně na své původní váze a velikosti. Po porodu dochází k velkým fyziologickým a psychickým změnám, břišní svaly jsou ochablé, bříško má tendenci zůstat vypouklé, a to i po úplném zavinutí dělohy. "Je nutné dopřát tělu, aby se vzpamatovalo.

    Podívejte se na první setkání s dětmi po porodu:

    Můžete mít potíže s únikem moči, nočním pocením a bolestmi prsou při kojení. Je důležité co nejvíc odpočívat a hlavně se uzdravit,“ říká Lisa Weston. Totéž se týká psychiky. „Hormonální výkyvy mohou způsobit změny nálady, nedostatek spánku, nejistotu, a dokonce i deprese. To vše vede často k tomu, že se ženy cítí v šestinedělí často vyčerpané a se silami v koncích. Proto si musíte dopřát co nejvíce odpočinku a nebát se požádat o pomoc,“ radí porodní asistentka.

     

  • Najděte podporu u okolí

    Autor: iStock

    Podpora po porodu, ať už je od babičky nebo duly nebo chůvy, může unaveným rodičům poskytnout aspoň na chvíli možnost, aby se starali sami o sebe. I obyčejná procházka může znamenat hodně! Nejvyšší prioritou by tedy mělo být zajištění někoho, kdo bude za vás řešit některé práce v domácnosti (včetně úklidu, vaření a nakupování). „Je však důležité, aby péče o dítě byla co nejvíce ponechána rodičům,“ zdůrazňuje porodní asistentka Lisa Weston. Je to čas, kdy se dítě a rodiče vzájemně poznávají a společně se učí.

    „Když budete společně trávit spoustu času, budete schopni mnohem lépe zvládnout výzvy, které přicházejí,“ dodává. „Péče o novorozence není komplikovaná, ale není ani intuitivní. A krásné na tom je, že jakmile se rodiče naučí všechny dovednosti, můžou pak reagovat na potřeby svých dětí, což jim dodá pocit sebevědomí,“ říká pediatr Harvey Karp.

     

     Jak se dostat po porodu znova do formy? Podívejte se na VIDEO:

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku