Pár tipů pro rodiče: Jak naučit své dítě milovat čtení a knížky?

  • Pár tipů pro rodiče: Jak naučit své dítě milovat čtení a knížky?
    Díky knížkám prožijí děti spoustu dobrodružství!
    Foto: profimedia.cz
    Sdílej na facebooku
    16. listopadu  2015 
     06:00

    Čtení rozvíjí fantazii a pomáhá dětem – i mnohým dospělým – pochopit svět. Děti, kterým rodiče čtou, mohou mít lepší výsledky ve škole, širší slovní zásobu a hlavně získají skvělý způsob, jak se zabavit. Naučit dítě mít rádo knihy se tedy vyplatí jak jim, tak i rodičům. Jak radost ze čtení u dětí podpořit?

  • Čtěte jim

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Tohle nikoho nepřekvapí, ale uvést to musíme. Bez rodičů to prostě nepůjde. Vy jste ti, kteří s nimi budou listovat prvními obrázkovými knížkami, kteří si s nimi budou číst před odpoledním spaním nebo večer v posteli. A nebojte se vybírat, určitě najdete knížky, které se budou líbit nejen dětem, ale i vám.
  • Choďte do knihovny

    dítě  knihovna
    dítě knihovna
    Autor: Shutterstock.com
    Návštěva knihovny nebo knihkupectví je skvělou příležitostí, jak se pokochat krásnými knížkami a nezruinovat přitom rodinnou kasu. Mnoho knihoven má dětská oddělení přizpůsobená i pro předškoláky – jsou vybavena obrázkovými knížkami. Cesta do knihovny se může stát jednou z vašich pravidelných procházek, obzvlášť v deštivých dnech je to příjemné útočiště.
  • Nechte je číst to, co chtějí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Mají děti rády komiksy? Ať jich přečtou tolik, kolik budou chtít. Nikde není psáno, že jenom Babička nebo encyklopedie mají ten správný účinek. Žánr nehraje roli, hlavní je, aby je čtení bavilo a nestala se z něj jen nudná školní povinnost. Fantasy nebo romantika – hlavně že mají v ruce knihu. Ke složitějším věcem je čas dostat se později.
  • Noste jim knihy o tom, co je baví

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Má rád hitovku mezi počítačovými hrami – Minecraft? Půjčte si společně v knihovně tipy pro minecrafťáky nebo romány o těch, kdo hru hrají. Mají vaši potomci rádi dinosaury nebo hasiče? Půjčte si knihy o pravěku nebo Požárníka Sama. 
  • Povídejte si s nimi o knihách

    žena, syn, dítě, kniha, učit, učení
    žena, syn, dítě, kniha, učit, učení
    Autor: Shutterstock
    Pokud netušíte, co vaše dítě čte, zkuste do knížky alespoň nahlédnout. Nechte si vyprávět, kdo jsou hrdinové a co zažívají. Povídejte si s dětmi o tom, co je na knize bavilo. 
  • Zajímejte se o to, co čtou kamarádi

    Je ošklivo? V posteli s knihou je i tak příjemně.
    Je ošklivo? V posteli s knihou je i tak příjemně.
    Autor: profimedia.cz
    Deník malého poseroutky člověk asi v knihkupectví nepřehlédne. Ale co Velkej frajer Nate? Knížky s kouzelnou lupou nebo 100 věží v oblacích? Všechny tyhle knihy jsou hitem u dětí. Zajímejte se o to, co čtou spolužáci a kamarádi, a jelikož jsou v knihovnách často tyto tituly rozebrány, zkuste si je zarezervovat. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku