Tipy na knihy: co nás baví číst a co vám doporučujeme

Co se svými dětmi nejraději čtete?
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
24. listopadu  2015 
 06:00

Čtení u nás doma milujeme. Knížky kupujeme, půjčujeme si je v knihovně a sledujeme, co se kde objevilo. Zrovna tak máme rádi dětskou klasiku, která možná nemá ty nejvyšší literární hodnoty, ale naše děti prostě baví. Mezi dlouholeté hity tak patří třeba Pohádky o mašinkách, knížka Z deníku kocoura Modroočka, stejně jako Děti z Bullerbynu nebo Medvídek Pú. Co nás zaujalo poslední dobou a co se poslední dobou objevilo nového? 

Zrovna tenhle týden jsem narazila na knihu, kterou si určitě pořídíme domů. Jmenuje se D.E.S.I.G.N.  a přesně o něm také je. Ale nenechte se mýlit, jde o knihu pro děti, která právě vyšla a navazuje na podobný titul nazvaný D.O.M.E.K. 

Knížka o více než třech desítkách domů z celého světa
Knížka o více než třech desítkách domů z celého světa
Autor: www.domek-knizka.cz/cz
Zatímco první kniha byla o architektuře, a to v podání, které baví i mého ani ne pětiletého syna, novinka vypráví o sedmdesáti slavných výrobcích od slavných designérů. Ještě ji nemám, ale určitě ji koupíme, ukázky jsou více než přesvědčivé. Obě původně polské knihy stojí za opakované prohlížení a společné čtení. D.E.S.I.G.N. napsala teoretička designu Ewa Solarzová, ilustrovali ho stejně jako knihu o architektuře grafičtí designéři Aleksandra a Daniel Mizielinských. 

Pokud máte podobné sklony jako my, mohla by vás bavit i před časem vydaná kniha Proč obrazy nepotřebují názvy od Jiřího Frynty a Ondřeje Horáka, která podává moderní výtvarné umění zábavným způsobem, v čemž jí pomáhají i takové žánry, jako je třeba komiks. Ocení ji děti tak od osmi let výše. Letošní Magnesia Litera pro nejlepší knihu pro děti je rozhodně na svém místě. 

Že byste raději nějaký příběh? Mezi novinkami vypadá zajímavě Pracháček, kniha, kterou napsala Olga Stankovičová už začátkem 70. let. Příběh panáčka, kterého z prachu vytvořil vítr prohánějící se půdou. Pohádku O Pracháčkovi s podtitulem Putování se zlatou žábou ilustruje jeden z nejtalentovanějších kreslířů nastupující generace Jakub Kouřil. 

Zajatci stříbrného slunce vyprávějí o městě, které děti zničily svou počítačovou hrou
Zajatci stříbrného slunce vyprávějí o městě, které děti zničily svou počítačovou hrou
Autor: Pejdlova Rosička
Za zmínku stojí také Zajatci stříbrného slunce od Miloše Kratochvíla, další z novinek. O čem vypráví? Malý Marek dostane od tatínka DVD s počítačovou hrou. Po počáteční radosti nad tím, že se mu podařilo dobýt a zničit nepřátelské město a pobít vojáky, se však stane něco neočekávaného. Marek se dostane dovnitř do počítačové hry a na vlastní oči uvidí, co vlastně zničil... Příběh, který by mohl bavit nejednoho školáka. 

Že už máte děti trochu větší? Zkuste je nadchnout některým z manga komiksů, kam patří třeba série Bleach z nakladatelství Crew. Manga – čili japonský komiks – je fenomén, který s naprostým přehledem válcuje nejen český komiksový trh a překonává všechno ostatní, snad s výjimkou Simpsonových. Vítězí i nad americkým i evropským komiksem. 

Tak jako tak, pokud je vaše dítě komiksovým nadšencem, zkuste novou revue Bublifuk – hodí se především pro mladší vyznavače tohoto žánru. Co vás čeká? Piráti, roboti na páru, vynálezci, zelený vlk nebo knihomol, který si smlsne na komiksu! A nad tím vším spousty bublin. Komiksová revue Bublifuk představuje české komiksové tvůrce a nabízí holkám a klukům od 7 do 12 let deset původních komiksů a další hravé rubriky. Šéfredaktorkou a iniciátorkou projektu je spisovatelka Klára Smolíková. Mezi autory, kteří do nové revue přispěli, patří kromě ní také Martin Šinkovský, Petr Kopl, Tomáš Kučerovský, Jiří W. Procházka a další.

Když už jsme u těch komiksů, můj čtyři a půl roku starý syn už několik let miluje knížky německé autorky Rotraut Susanne Bernerové nazvané lakonicky Zima, Jaro, Leto, Podzim a Noc. Pětice knížek, které tu vydává Paseka, bez jediného slova a přece vtipně, poutavě a podrobně vypráví příběhy malého městečka, přičemž mě i syna baví hledat na obrázcích stále nové a nové detaily. Mimochodem, prvním dílem série je právě Zima. 

Ida Roze Skochová napsala mimořádně vtipnou knížku o seznamování
Ida Roze Skochová napsala mimořádně vtipnou knížku o seznamování
Autor: Pejdlova Rosička
A co pro rodiče? Třeba zábavu s knížkou Rande, kterou napsala Iva Roze Skochová. Iva Roze není žádná tuctová blondýna. Studovala žurnalistiku na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, působila a publikovala v různých amerických časopisech a denících, například v americké edici Newsweeku nebo The New York Times. Jako sloupkařka webu Global Post projela desítky zemí a věnovala se bizarnímu a zdánlivě nekompatibilnímu mixu témat – především válce, sexualitě a humoru.

Přesto, jak říká v této knize, dvě zásadní rozhodnutí udělala ve svém životě špatně: „Jednak to, že jsem se vdala moc mladá. Jednak taky to, že jsem se rozvedla moc stará.“ A tak se ve svých osmatřiceti letech pokusila přijít na to, jak a jestli vůbec funguje randění. Zavrhla moderní formy seznámení přes sociální sítě a seznamky a dala na doporučení svých přátel. Na potenciální partnery měla jen pár požadavků: aby nebyli nezletilí, ženatí nebo mentálně nestabilní, aby mluvili česky nebo anglicky a aby se k ní – podle mínění kamarádů – aspoň trochu hodili. A pak to celé vtipně popsala. 

Nebo mohou dospělí sáhnout po další knize ze série Doba jedová, tentokrát zaměřené na geneticky modifikované potraviny, kterou napsal Jeffrey M. Smith a vydal Triton. 

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku