Čeho se naše děti skutečně bojí? Jak jim mohou rodiče pomoci

Čeho se naše děti skutečně bojí? Jak jim mohou rodiče pomoci
Děti doufají v podporu rodičů
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
24. února  2016 
 06:00

Když vystrčím nohu zpod peřiny, chytne mě za ni strašidlo. Strašně se mi nechce do nové školy, protože tam nikoho neznám. Strašně chci hrát v družině vybíjenou, ale radši nejdu, protože to našemu družstvu nechci kazit. Pamatujete si to ještě? Možná jste se jako děti také něčeho takového báli. Viděno očima dospělého to není nic strašného, ale dítě to vnímá úplně jinak. Jaké jsou jejich nejčastější strachy a co s nimi?

Některým obavám svých dětí rozumíme, některým ne. To ale z jedněch nedělá důležitější, než jsou ty druhé. Strašidlo v záchodě může být stejně důležité jako pocit, že učitel dítě nemá rád. Jaké jsou nejčastější obavy našich dětí?

Strach
Strach
Autor: profimedia.cz

Strach ze tmy

Tma a strašidla nastupují většinou v předškolním věku. U dítěte totiž začíná víc pracovat fantazie. Dítě, které dosud samo chodilo setmělým bytem na záchod, najednou odmítá vystrčit nohu z postele bez přítomnosti dospělého. Mnohé z těchto dětí tuší, že pod postelí asi nic nebude, jejich emoce je ale silnější než rozum. Co pomůže? Zjistit, co se přesně ve tmě má ukrývat. Společně s dítětem vymyslet strategii na to, co by případného vetřelce mohlo zahnat, a rozhodně mu dopřát noční světýlko nebo baterku. Nebojte se toho, že jeho strach tím jen umocníte.

První momenty po porodu! Podívejte se na třicítku dojemných fotografií

První momenty po porodu! Podívejte se na třicítku dojemných fotografií

První pohled na vlastní dítě krátce po narození patří k nejsilnějším životním zážitkům. Dokládá to i několik desítek snímků, které na svém webu zveřejnila…celý článek

Strach ze zvířat

Může to být velký pes, může to být pavouk. Nemusíte ani tušit, kde se ten strach vzal. Stačí jedna divná zkušenost nebo hysterie kamaráda ve školce a obava je na světě. Tady pomůžou trpělivost a také vaše reakce. Naučte dítě, že ne vždycky musí při setkání s obávaným zvířetem ječet a mávat rukama. Zkuste ho vzít do zoo a nechat ho pozorovat hady či pavouky z bezpečné vzdálenosti. Vezměte ho ke kamarádům a nechte ho hladit hodného psa. (Ovšem ne za účelem, aby pak dítě hladilo všechny kolemběžící psy na ulici.)

Pro některé školáky představuje konec roku velké psychické vypětí. Hlavně pro ty, kteří si pohoršili během druhého pololetí známky a jejich rodiče to zatím netuší. Některé děti se obávají přísných trestů, různých zákazů, ponižování a křiku.
Pro některé školáky představuje konec roku velké psychické vypětí. Hlavně pro ty, kteří si pohoršili během druhého pololetí známky a jejich rodiče to zatím netuší. Některé děti se obávají přísných trestů, různých zákazů, ponižování a křiku.
Autor: profimedia.cz
Školní trable: moc úkolů a učitel mě nemá rád

Větší děti už se snáze vyrovnají s tmou nebo mimozemšťany, nastupuje ale specifická oblast: škola. Se školou jsou spojeny dvě nejčastější obavy. První je, že nestihnou všechny úkoly. Někdy malého školáka čas strávený učením unaví natolik, že po příchodu domů si nedovede představit, kde vezme sílu na domácí přípravu. Ačkoliv by měly mít povinnosti přednost před zábavou, odpočinek je neméně důležitý. Snažte se s potomkem naplánovat čas na učení a čas na zábavu. Můžete ho střídat třeba po dvaceti minutách. Pokud má vaše dítě pocit, že ho paní učitelka nemá ráda, zkuste přijít na to, proč si to myslí. Možná měla jen špatnou náladu, ale možná tam je něco víc. Tady je potřeba jít více do hloubky. Ve škole tráví dítě spoustu času a tenhle pocit by mít nemělo.

Kluk, nebo holka? Jak to díky babským radám zjistit dřív než ultrazvuk

Kluk, nebo holka? Jak to díky babským radám zjistit dřív než ultrazvuk

Myšlenka na pohlaví očekávaného děťátka je asi ta druhá nejdůležitější, co budoucím rodičům v hlavě běhá. Ta první je, aby bylo zdravé, samozřejmě.…celý článek

Nechce se se mnou kamarádit

Zažije to asi každý: člověk, kterému jste dali důvěru, si najednou najde někoho jiného. Tohle se, bohužel, v životě stává a vaše dítě to musí přijmout. Zkuste mu vyprávět, jak jste podobnou situaci zažili i řešili vy. Můžete mluvit o tom, jakou cenu má přátelství, jak se dobrý přítel pozná a jestli má cenu "dolejzat". Možná dítě samo přijde na to, že kamarád, který se takhle zachoval, asi opravdový kamarád nebyl. A vezme to jako příležitost najít si jiného, možná důležitějšího.

Nejsem dobrý ve sportu

Možná by dítě chtělo chodit na florbal, ale bojí se, že to ostatním bude kazit. Nebo už na tréninky chodí, ale nejde mu to, a to ho stresuje. A chtělo by chodit jinam. Děti by měly vědět, že nikdo není dokonalý hned od začátku, že trénovat je potřeba a že i Jarda Jágr měl určitě někdy pocit, že mu to nejde. Na druhou stranu se může stát, že vaše dítě bude výrazně slabší a méně talentované než ostatní. Pak by bylo dobré zvolit jiný druh pohybu nebo individuální sport, jako je například atletika.

Sdílej na facebooku
Autor: is
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku