6 věcí, podle kterých lze poznat, zda je dítě zralé na školku

6 věcí, podle kterých lze poznat, zda je dítě zralé na školku
Co dělat, aby se jim ve školce líbilo?
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
21. března  2016 
 06:00

Každá školka má vlastní požadavky na to, co by mělo dítě při nástupu umět. Někde jsou benevolentnější, jinde řeší věci individuálně. Jak můžete vy sami poznat, jestli je dítě dost zralé na školku?

Nástup dítěte do školky je velkou změnou v životě – jak jeho samého, tak i rodičů. Dítě má být dostatečně zralé – emocionálně, mentálně i fyzicky. Dítě by mělo ovládat hygienické návyky (dojít si na záchod, umýt si ruce), mělo by se umět obléknout a mělo by být zvyklé zvládnout nějaký čas s jiným dospělým než s rodičem. Jaké další jednoduché otázky si mohou rodiče položit, aby si uvědomili, jestli už dítě na školku má?

Umí poslechnout jednoduchý pokyn?

...
...
Autor: Shutterstock
Dítě by mělo zvládnout pochopit jednoduché pokyny a mělo by se jimi umět řídit. Ve školce se bude muset soustředit na to, co říká paní učitelka a poslouchat – kdy se uklízí hračky, kdy se jde oblékat a jde se ven, kdy je potřeba dojíst oběd a podobně. Pokud to vaše dítě nezvládá, školku raději odložte.

Umí sedět chvíli v klidu?

Nikdo od nejmenších školních dětí neočekává, že budou sedět hodiny zcela v klidu a tiše si kreslit nebo poslouchat. Ve školce ale budou malovat, poslouchat čtení nebo si hrát u stolu. Pokud vaše dítě nedokáže dokončit obrázek a po první větě od čtení utíká, ještě nástup do školky promyslete.

Vzteká se? Našli jsme jednoduchý trik, který skvěle funguje!

Vzteká se? Našli jsme jednoduchý trik, který skvěle funguje!

Záchvatům vzteku se v dětství skoro nedá vyhnout, i když některé dětí jsou vzteklejší než jiné a jiné jsou naopak spíš povahy klidnější. V každém případě…celý článek

Zvládá neúspěch?

Ne vždycky se všechno povede a ve školce bude mnoho dětí, které zvládnou nejspíš malovat lépe, běhat rychleji, stavět vyšší věže a podobně. Je vaše dítě připraveno na to, že nemusí být ve všem nejlepší? Dokáže zvládnout to, že ho někdo cizí napomene? Některé děti se přehnaně bojí toho, že selžou nebo že nebudou dokonalé. Připravte dítě na to, že každý si musí zažít i tyto pocity zklamání.

Zvládá vyjít s ostatními dětmi?

Některé děti byly až do nástupu do školky zvyklé, že jim rodiče se vším pomohli. Vyjednat na pískovišti, kdo si s čím bude hrát, nabídnout pití, protože by mohli mít žízeň. Umí si vaše dítě říct o to, co potřebuje? Dokáže se domluvit s ostatními dětmi, aniž by jenom ustupovalo? Umí říct, když se mu něco nelíbí? Sebevědomí a schopnost se prosadit jsou důležité. Pochopitelně stejně špatný je i opačný extrém – totální sebestřednost a prosazování jen svých potřeb. Dítě, které bylo doposud zvyklé být středem pozornosti doma i na hřišti, bude ve školce o to usilovat za každou cenu.

Tajemství rodičů sebevědomých dětí. Rady, které stojí za vyzkoušení

Tajemství rodičů sebevědomých dětí. Rady, které stojí za vyzkoušení

Myslíte si, že čím víc budete dítě chválit a podporovat, tím bude sebevědomější a spokojenější? Velká chyba! Právě pochvala je něco, čím rodiče skutečně…celý článek

Zajímá se o nové věci?

Zajímá se o nové věci? Dokáže občas překonat strach z neznámého – z lidí, z nových dětí, pustí se na hřiště samo přes trávník, zatímco vy to obcházíte po cestě? Pokud občas zvítězí zvědavost nad obavou či pohodlností, je dítě v tomto směru na školku připraveno.

Umí držet tužku a nůžky?

Nácvik toho úplně správného držení tužky ho ještě čeká, stejně tak bude mít dost času se učit pečlivě vystřihovat. Ale mělo by zvládnout alespoň ustřihnout kus papíru, i když zubatě, a malovat pastelkami.

Sdílej na facebooku
Autor: is
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku