Může státní školka na celé prázdniny zavřít?

Může státní školka na celé prázdniny zavřít?
Některé školky v létě neotevřou ani na týden
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
12. května  2016 
 12:00

Jaké máte plány na letní prázdniny? Málokdo si může dovolit celé dva měsíce mít volno, nárok na dovolenou je podstatně kratší, a tak rodiče mnohdy i v létě potřebují mateřskou školku. Bohužel však mohou narazit tak akorát na zavřené dveře. Školku ani obec nic nenutí k tomu, aby bylo přes léto alespoň pár týdnů otevřeno. 

"Jsem v naprostém šoku, vůbec mě nenapadlo, že se něco takového může stát," napsala nám čtenářka Martina z jednoho středočeského městečka. Právě zjistila, že školka, do které dává své dvě malé děti,  úderem prvního prázdninového dne zavře a děti se sem budou moci vrátit až zase v září. 

S manželem oba pracují, babičky po ruce také nemají a jiná školka, kam by to mohli zkusit, v obci není. "Smířili jsme se s tím, že zaplatíme soukromou, ale smůla, jsou tu dvě a obě mají na léto úplně plno, čemuž se tedy nedivím," píše Martina. Momentálně zvažuje, že bude děti vozit cestou do práce do nějaké pražské školky, což ale bude finančně i logisticky dost náročné, ale jiné řešení nevidí. 

Co má dítě umět ve třech a co v pěti letech?

Co má dítě umět ve třech a co v pěti letech?

Znáte to. Máte pocit, že máte celkem šikovné dítě, protože skvěle kreslí, má velkou slovní zásobu nebo je neobyčejně obratné. A pak přijde nějaký jeho…celý článek

Popravdě řečeno, jelikož moje skoro pětileté dítě zatím do naší taktéž jediné místní školky zatím ani nevzali, zatím jsem nic podobného neřešila. A vlastně mě ani nenapadlo, že se to může stát. Protože když jsem ještě bydlela v Praze, nebyl problém během léta starší syny umístit na pár týdnů do jiné školky v rámci městského obvodu. Brala jsem to jako nouzovku, protože ne každé dítě chce chodit do jiné školky, ale taky jako velké plus a byla jsem za to místní radnici vděčná. Naivně jsem si myslela, že takhle vycházejí svým obyvatelům vstříc všude, ale zjevně ne. 

Bohužel, jak se ukazuje, zákon je k tomu nijak nenutí. Potvrdila mi to Ingrid Vavřínková z odboru školství krajského úřadu Středočeského kraje. "Provoz mateřské školy lze podle místních podmínek omezit nebo přerušit v měsíci červenci nebo srpnu, popřípadě v obou měsících. Rozsah omezení nebo přerušení stanoví ředitel mateřské školy po projednání se zřizovatelem," cituje z příslušného zákona. 

Pozor, žlutá rýma! S jakou nudlí poslat dítě do školky a s jakou už ne?

Pozor, žlutá rýma! S jakou nudlí poslat dítě do školky a s jakou už ne?

Neznám dítě, kterému by se vyhýbala rýma. Jenže zatímco jedno má sice nudli u nosu od září do března, ale vždycky čirou, bez horečky a dalších příznaků,…celý článek

Zákon sice zároveň předpokládá, že ředitel školky projedná s ostatními školkami možnost, že by k nim děti mohly chodit, ale rozhodně to není jeho povinnost. Pokud to neudělá nebo je v místě školka jen jedna, mají rodiče i děti smůlu. Informaci o tom, že školka bude mít zavřeno, musí každopádně vyvěsit dva měsíce předem.

Ve velkých městech na tom nejspíše budou lépe, což dokládá třeba čtvrtá městská část. "Dlouhodobě zajišťujeme takový režim v provozu MŠ, který umožňuje v naléhavých případech docházku dětí do MŠ i v době prázdnin," potvrdila Jana Ságlová z úřadu Prahy 4. Už teď tu mají jasno v tom, od kdy do kdy bude mít která školka zavřeno a naopak. Podobně to zařídila také třeba Praha 7. Jen je třeba včas dítě do letní školky přihlásit.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku