Proč je důležité, aby děti měly kapesné? Naučte je hospodařit s penězi

  • Proč je důležité, aby děti měly kapesné? Naučte je hospodařit s penězi
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    27. října  2016 
     06:00

    Děti často chtějí všechno, co vidí. A rodič nejednou kapituluje a vytáhne peněženku, aby měl klid. Není to však nejlepší cesta. Protože za pár let později můžeme naříkat nad tím, že dítě utratí všechno, co má, a ještě mu hrozí, že se dostane do dluhů.  Přečtěte si našich pět rad a raději tomu předejděte. 

  • Plaťte spolu účty

     

    Dítě by mělo znát hodnotu peněz.
    Dítě by mělo znát hodnotu peněz.
    Autor: profimedia.cz

     

    Ukažte dětem, co všechno musíte každý měsíc zaplatit a jak se to dělá. Dnes i dvouleté děti umí ovládat tablet nebo mobil, online bankovnictví tak pro předškoláky bude hračka. „Když syn a dcera vidí, kolik každý měsíc zaplatíme za elektřinu, vodu a topení, chodí po domě a sami zhasínají rozsvícená světla nebo si třeba při čištění zubů vypínají vodu,” popisuje svoje zkušenosti Ivana.

     

  • 2. Dejte jim „práci”

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Že vaše děti v jejich věku na brigádu nikdo nevezme? Nevadí! To, že jsou děti malé ještě neznamená, že nemohou vydělávat peníze. Domácí práce jsou skvělý způsob, jak je odměnit za dobře odvedenou práci. Navíc se naučí, že pokud svou práci neudělají, plynou z toho důsledky. „Svým synům dávám každý týden kapesné. Jeho výše se ale odvíjí podle toho, jak a jestli si udělali svoje povinnosti v domácnosti. I já jsem jako malá musela chodit s košem nebo utírat nádobí. Já to sice dělala zadarmo, ale moji kluci se tímto způsobem aspoň naučí, že kapesné si musí zasloužit,“ vypráví Jana.

     

  • 3. Mluvte s nimi o plánech do budoucna

    ...
    ...
    Autor: Profimedia.cz

     

    Mluvte se svými dětmi otevřeně o vaší i jejich budoucnosti. Plánujete se přestěhovat do většího nebo šetříte na exotickou dovolenou? I děti musí pochopit, že nelze mít všechno hned a někdy je potřeba se uskromnit. „Vždycky budu své děti podporovat ve studiu, ale potřebuji, aby se i ony samy angažovaly. Proto jsem dceři jasně řekla: Chceš vyjet do zahraničí? Ok, takové akce se vždy domlouvají dlouhé měsíce dopředu, tak popřemýšlej, jak bys mohla přispět. A jak to dopadlo? Dcera si rychle spočítala, že když si každý měsíc nekoupí značkové tričko, bude její kapesné v Anglii o dost zajímavější,“ říká matka dnes již dospělých dvou dcer.

     

  • 4. Naučte je našetřit si na věci, které chtějí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    „Můj syn si při každé návštěvě obchodu zamiluje nějakou věc, kterou musí okamžitě mít. Někdy těm jeho očím neodolám a koupím mu to, pro co se zrovna nadchne. Jenže ještě než skončí den, leží nejnovější hračka pohozená v rohu pokojíku,“ dělí se o své zkušenosti Leona a ostatní maminky jí jistě dají za pravdu. Zkuste se proto příště domluvit s vaší ratolestí, že si část hračky nebo oblečení zaplatí ze svého kapesného nebo si na něj našetří z peněz, které dostalo do prarodičů k narozeninám. Obvykle pak platí, že čím déle dítě nad koupí přemýšlí, baví ho déle než jeden den.

     

  • 5. Veďte je ke štědrosti

    Po Česku chodí koledníci. Vybírají peníze pro Tříkrálovou sbírku.
    Po Česku chodí koledníci. Vybírají peníze pro Tříkrálovou sbírku.
    Autor: Charita ČR

     

    I malé děti by si měly uvědomit, že dostávat peníze v podobě kapesného nebo jako odměny za známky či domácí práce není samozřejmá věc. „S mými dětmi často mluvím o tom, jak žijí i jiné děti, například v dětských domovech. Když potkáme na ulici nebo v obchodech dobrovolníky s kasičkami, nechám syny, aby sami hodili nějaké drobné do kasičky. V době adventu pak nabádám i je samotné, aby ze svých pokladniček vytáhli menší obnos a věnovali je na charitu, kterou si sami vyberou,“ vypráví Marie, která tak ve svých dětech podporuje pocit zodpovědnosti.

    Jaká jména dali Češi dětem? Barnabáš, Lionel, Rihana a Salome!

    Jaká jména dali Češi dětem? Barnabáš, Lionel, Rihana a Salome!

    Čeští rodiče jsou čím dál odvážnější, pokud jde o výběr jména pro potomka. Důkazem je, že letos v lednu zvolili více než pět set různých jmen pro kluky,…celý článek

/
Autor: Michaela Kaňoková
Sdílej na facebooku
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku