Vyzkoušeno: Hry a hračky, které děti naučí správně mluvit a psát

Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
3. listopadu  2016 
 08:00

Kdejaký výrobce slibuje, že jeho hračky jsou edukativní, protože na to rodiče slyší. Ale ne o všech takových hračkách či aplikacích to skutečně platí – fakt, že hračka vydává zvuky, odříkává písmena a čísla a navrch hraje melodie, neznamená, že kluky a holky učí něco nového. Ty následující jsme ale vyzkoušeli a můžeme je doporučit. 

Pětiletý syn má velikou slovní zásobu, bohužel s čistotou výslovnosti je to horší. Neumí nejen r a ř, ale zápasí i se sykavkami a celkově toho má dost co napravovat. Rozhodně v tom není sám, problémy s výslovností má zhruba polovina českých dětí v jeho věku. 

Chceme mu s tím pomoci, už kvůli tomu, že by měl za necelý rok jít do školy. Jenže je zároveň trochu svéhlavý a logopedická cvičení nejsou to, co ho dvakrát baví. Přiznejme si to, nás také ne. Proto jsme jedině uvítali možnost si je zpestřit a využít moderní techniku. Původně jsme přitom v tomto ohledu byli poněkud nedůvěřiví, protože odborníci varují před tím, že by se elektronika používala přespříliš, protože právě to vede mimo jiné k problémům s řečí a vyjadřováním. 

Předškoláci mluví hůře než kdy předtím. Problémy má každý druhý. Proč?

Předškoláci mluví hůře než kdy předtím. Problémy má každý druhý. Proč?

Povídáte si s dětmi? Pokud ne, můžete jim zadělávat na potíže s mluvením a výslovností, které jim mohou v budoucnu komplikovat učení. Podle Asociace…celý článek

Ale tady jde o pomůcky, na jejichž vývoji se rovněž podíleli odborníci, a proto se dají naopak doporučit. Náš syn momentálně hodně využívá interaktivní logopedickou knihu Když roboti brebentí, která vyšla v rámci vzdělávacího konceptu Kouzelné čtení - stejně jako jiné tituly z této řady funguje s elektronickou tužkou. 

Ukázka z knihy Když roboti brebentí
Ukázka z knihy Když roboti brebentí
Autor: Kouzelné čtení
Tu doma už nějaký čas máme, stejně jako jiné knihy a puzzle z této řady. Syn díky nim zná nejen zvířata z celého světa a jejich zvyky, ale taky země nebo třeba českou hymnu. Funguje to jednoduše: do tužky se nahraje příslušný soubor ke každému titulu a pak už stačí se jí jen dotýkat obrázků a textů v interaktivní knížce. 

Knížka Když roboti brebentí je určena pro děti od tří do sedmi let. Její autorkou je Ester Stará, pedagožka, logopedka a zkušená autorka knih pro děti. A pokud mohu soudit dle synových reakcí, povedla se jí – Bartoloměj nejspíše ani netuší, že si něco procvičuje, protože v knížce jsou nejen úkoly, ale i básničky, písničky a i pár komiksů. Bála jsem se, aby to celé nebylo moc infantilní, ale není. Knížka navíc děti nenásilně vede k tomu, aby správně vyslovovaly, ale také třeba k tomu, aby mluvily v celých větách, což se třeba našemu synovi ne vždycky chce. Baví ho si své vlastní věty nahrávat pomocí tužky a samolepek, které byly v knížce, a pouštět si je. 

GALERIE: Podívejte se, jak se mohou děti učit

Kromě knížky Když roboti brebentí zkoušíme doma i logopedickou aplikaci jménem Slovohrátky, která je k mání k přístrojům s operačními systémy iOS a Android, do kterých si ji stáhnete přímo z webu. 

Aplikace Slovohrátky se zaměřuje na procvičování jednotlivých hlásek začleněných do jednoduchého příběhu s obrázky, krátkými příběhy, básničkami, hádankami a dechovými cvičeními. Příběh obsahuje výlučně ručně malovanou grafiku přizpůsobenou dětskému vnímání.
Aplikace Slovohrátky se zaměřuje na procvičování jednotlivých hlásek začleněných do jednoduchého příběhu s obrázky, krátkými příběhy, básničkami, hádankami a dechovými cvičeními. Příběh obsahuje výlučně ručně malovanou grafiku přizpůsobenou dětskému vnímání.
Autor: Slovohrátky.cz
"V dnešní době sice najdeme dostatek materiálů, knížek a pracovních sešitů, které můžeme při rozvoji komunikačních schopností dítěte využít, je však také vhodné použít nové technologie, které nám v současnosti vstupují do života. Dávají nám další možnosti, jak zaujmout naše nejmenší," říkají autoři aplikace, kteří se snaží děti podnítit ke hře se slovy a nezapomínají ani na potřebná dechová cvičení. 

Aplikaci poskytla záštitu Asociace logopedů ve školství. A také její předseda Alexander Bednář. Samotná aplikace je zdarma, je třeba však platit za jednotlivé procvičovací moduly, což mi přijde naprosto v pořádku, byť v součtu – pokud dítě potřebuje procvičovat všechny možné problematické jevy – se můžete dostat i přes tisícovku. 

Ypsilonie je k mání na http://www.lorisgames.cz/cs/eshop/ za 850 korun
Ypsilonie je k mání na http://www.lorisgames.cz/cs/eshop/ za 850 korun
Autor: Ypsilonie.cz
Když jsem se zabývala aplikacemi a moderními pomůckami pro domácí procvičování, zaujala mě ještě jedna – určená už pro školáky. Ypsilonie je pro změnu klasická desková hra, která překvapivě zábavnou formou dokáže děti naučit vyjmenovaná slova. Když si vzpomenu na všechny možné způsoby, jakými jsem se je učila se staršími dětmi, začnu se na to, až zase přijde jejich čas, ještě těšit. 

Pravidla hry Ypsilonie nejsou o moc těžší než pravidla hry Člověče, nezlob se. Ypsilonií však vede mnoho cest a na nich čeká dobrodružství na každém kroku. Budete překonávat nástrahy, sbírat byliny, potkáte zlosyna Zbyška i hejno netopýrů. Kdo jako první získá potřebné dary, získá třpytivý poklad na mysu Nenasytných syslů.

Vtip spočívá v tom, že v Ypsilonii se neobjevují jiná než vyjmenovaná slova, a proto se zvyšuje šance, že se vašim dětem zaryjí pod kůži. A ještě jedna věc je na hře fajn: mnohé češtinářské hry jsou založeny na vědomostech („když řekneš tohle správně – máš bod“). Tady na to jdou přesně opačně. Znalost češtiny – vyjmenovaných slov – není pro hraní hry vůbec důležitá. Uspět může i ten, kdo pravopis neumí – a ještě se ho u toho naučí. Protože ve hře jsou pouze slova vyjmenovaná a slova jim příbuzná. V kořenech slov najdete jen by, fy, ly, my, py, sy, vy, zy.

10 nejdůležitějších vět, které byste měli říkat svým dětem každý den!

10 nejdůležitějších vět, které byste měli říkat svým dětem každý den!

Dobře vedená konverzace pomáhá rodičům vytvářet trvalé a smysluplné vztahy s dětmi. Seznam následujících deseti opravdu důležitých a silných prohlášení…celý článek

Hádají se? Nenuťte děti, aby se navzájem omlouvaly! Co dělat místo toho

Hádají se? Nenuťte děti, aby se navzájem omlouvaly! Co dělat místo toho

Jakmile se děti začnou hádat, prát a vůbec si navzájem ubližují, až tečou slzy, mnoho rodičů jedná stejně. Vcelku logicky se snaží spor ukončit a přimět…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy