Zápis do školy? Žádná panika, tenhle školní rok až v dubnu

Zápis do školy? Žádná panika, tenhle školní rok až v dubnu
Času dost, zápis je až v dubnu
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
23. listopadu  2016 
 06:00

Pětiletý syn by měl jít příští školní rok do první třídy, a tak jsme se doma – krom návštěv u logopeda – začali zajímat o to, kdy že je ten zápis. Protože roky býval na přelomu ledna a února, tak jsme nabyli dojmu, že je možná nejvyšší čas trochu zapracovat na potomkově jemné motorice. Zjistili jsme však, že ještě máme celkem čas – zápis je až na jaře. A je to dobře. 

Je rozdíl, jestli je dítěti u zápisu do školy dávno šest pryč nebo jestli šesté narozeniny teprve oslaví. A každý měsíc může hrát velkou roli. Proto je jedině dobře, že se ministerstvo školství rozhodlo posunout termín zápisu do první třídy z klasického zimního termínu na duben. 

"Zápisy se budou na všech základních školách konat v období od 1. dubna 2017 do 30. dubna 2017," stojí ve zprávě ministerstva, změnu zavedla novela školského zákona. 

Jedním z důvodů změny je fakt, že se stále více rodičů rozhodlo, že svému dítěti dají odklad, aby za spolužáky nezaostávalo. Někdy to má skutečně smysl, někdy to rodiče chtěli skoro za každou cenu, zvláště pokud dítě slaví narozeniny až ke konci školního roku. A nemálo rodičů se pro odklad rozhodlo na doporučení odborníků na základě toho, co dítě předvedlo u zápisu. To se přitom může za pár měsíců výrazně zlepšit a u zápisu na jaře se tak ukáže, že dítě odklad nepotřebuje. 

K zápisu do první třídy dle zákona nadále povinně chodí děti, kterým bude v tomto školním roce šest let, a během první třídy by tak měly oslavit sedmé narozeniny. K zápisu tak předškolák jít musí, i když mu rodiče míní dát odklad. 

Pravdivé fotografie: Jak skutečně vypadá život s dětmi

Pravdivé fotografie: Jak skutečně vypadá život s dětmi

Rodičovství je skvělá věc. Ale rozhodně to není procházka růžovou zahradou. Je to pěkná dřina, i když všechno běží hladce. Taky to u vás doma někdy…celý článek

Nadále platí, že lze přijmout i dítě mladší, které by do první třídy nastoupilo ještě dříve, než mu bude šest, ale je to o něco složitější. Dítě musí být dostatečně vyspělé a jeho rodiče o předčasný nástup do školy musí přímo požádat. "Podmínkou přijetí dítěte narozeného v období od září do konce prosince k plnění povinné školní docházky je také doporučující vyjádření školského poradenského zařízení, podmínkou přijetí dítěte narozeného od ledna do konce června doporučující vyjádření školského poradenského zařízení a odborného lékaře, která k žádosti přiloží zákonný zástupce," zní pokyny z resortního ministerstva. 

 

Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

River, přesněji řečeno River Rocket. Nebo Řeka Raketa. Přesně takhle se jmenuje nejmladší pátý potomek kuchařské hvězdy Jamieho Olivera a jeho ženy…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku