Omluvenky do školky? Buzerace a zbytečná byrokracie, rozčilují se rodiče

Omluvenky do školky? Buzerace a zbytečná byrokracie, rozčilují se rodiče
Pro děti od pěti let je předškolní docházka do MŠ povinná a platí stejné podmínky jako ve škole
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
14. září  2017 
 06:00

Pětiletým dětem a jejich rodičům začal s příchodem nového školního roku tvrdý režim. Mateřská škola je pro ně povinná a platí v ní stejné podmínky jako ve škole. Rodiče mnohdy hned v září vyfasovali omluvný list a musí své děti omlouvat písemně - někdy i 14 dní dopředu. Pokud budou mít větší počet neomluvených hodin, učitelky je musejí nahlásit na sociálku. Buzerace, zlobí se většina rodičů. A někteří učitelé se k ním přidávají s tím, že jde o zbytečné papírování. 

Dřív stačilo do školky pouze zavolat a říct, že dítě nepřijde, od září musejí rodiče předškoláků uvádět i důvody, proč docházku zamešká. Při nemoci delší než pět dnů už musí mít dítě potvrzení od lékaře. A neomluvená absence nad 20 hodin týdně mu jen tak neprojde.

„Celý ten poslední povinný rok je zbytečná buzerace. Pochybuji, že to ty vyloučené děti, které to má lépe připravit na školu, spasí. A ostatní to jenom otravuje – jednak ty, kteří děti do školky dát nechtějí, a jednak ty, kteří je tam mají a musejí psát omluvenky, potvrzení a tak dále,“ zlobí se pětatřicetiletá Hana, maminka pětileté dcery Teodory. 

„Bolševik je zpátky!“ píše na sociální síti novinářka a aktivistka Markéta Kutilová. A ke svému příspěvku vyvěsila výňatek ze školního řádu. Nebo přesněji "Podmínky plnění posledního povinného ročníku předškolního vzdělávání."

V nich se mimo jiné píše: Zákonní zástupci jsou povinni dokládat důvod nepřítomnosti a musí dítě omluvit písemně nebo telefonicky do 3 kalendářních dnů. Nepřítomnost v mateřské školce může být omluvena pouze pro nemoc nebo z vážných rodinných důvodů.

Pravidla pro povinnou předškolní docházku
Pravidla pro povinnou předškolní docházku
Autor: FB Markéta Kutilová

A to není vše: Neomluvená účast přes 20 ho­din měsíčně bude hlášena Orgánu sociálněprávní ochrany dětí (OSPOD), tedy sociálce. Případně rodičům hrozí pokuta ve výši až několik tisíc korun.

Zbytečná byrokracie

„Je to nesmysl. Zase zbytečná byrokracie. Už jednou nám odešla výborná paní ředitelka, která řešila akorát papíry, a teď to tu máme znovu,“ rozčilila se Jana, učitelka z mateřské školy v Praze 4. Její dcera prý také učí a obě si myslí, že stát zase zbytečně komplikuje život pedagogům i rodičům.

Docházka předškolních dětí je povinná každý den, kromě školních prázdnin, v rozmezí minimálně čtyř hodin denně od 8:30 do 12:30. Znamená to tedy, že předškolní děti nebudou moci jet s rodiči na pár dnů na chalupu nebo na hory?

Podle některých ředitelů si pravidla nastaví každá školka sama: „Zákon nestanovuje způsob omlouvání úplně přesně, ředitelé by to měli uchopit rozumně. U nás to funguje pořád stejně, děti se můžou omlouvat SMS nebo telefonem. Co se týče uvolňování na delší dobu, je to naprostá formalita, nevidím jediný důvod, proč bych neměla pustit dítě na hory nebo k moři,“ řekla deníku Právo Martina Podlipná, ředitelka mateřské školy v Líbeznicích.

To, že jde o benevolenci konkrétních školek, potvrzuje i maminka pětiletého Tadeáše z Prahy. „Chceme jet koncem září na týden k moři, paní učitelka nám poradila, ať do omluvného listu napíšeme ‚ozdravný pobyt‘."

Nesystémové řešení?

Novelu školského zákona prosadila bývalá ministryně školství za ČSSD Kateřina Valachová. Jejím záměrem bylo přimět k pravidelné docházce děti z vyloučených lokalit. 

Podle některých však nové nařízení nic neřeší: „Já se domnívám, že těch několik procent dětí, co předškolní rok do školky nechodí, by neměl řešit plošný zákon, ale lepší práce OSPOD, případně podpora neziskovek, které pracují v daném místě a mají nějaké výsledky,“ píše na sociálních sítích Zuzana. 

S tím souhlasí i další diskutující Jan: „Dětí, kterých se toto opatření mělo týkat, se to s velkou pravděpodobností nedotkne, protože jejich rodiče ani o této povinnosti nevědí, pro ostatní rodiče je to opravdu opruz. A tím nechci degradovat předškolní vzdělávání. Ovšem toto je opravdu nesystémové řešení.“

Jak připravit děti na nástup do školy?

Příprava na první třídu základní školy

Někteří rodiče však nemají s povinnou školní docházkou předškoláků problém. Podle nich jde o dobrou přípravu na první třídu, kde systém omluvenek funguje stejně. "Vám nepřipadá jako slušnost omluvit absenci?" ptají se například. 

A je tu i další důvod: „Bohužel, ze svého prostředí vidím, že školka je pro děti hrozně důležitá. Je jedno jaká – alternativní či klasická – a ten předškolní rok ještě víc. Jsou rodiče, kteří dítě do školky klidně nepošlou, protože se jim nechce vstávat. Ano, i takoví jsou. A odnášejí to děti. Nůžky mezi dětmi, jejichž rodiče se o vzdělávání zajímají a aktivně spolupracují, a dětmi, kdy rodiče nezajímá, co bude s budoucnosti jejich dítěte, se rozevírají. A když přijdete do školy, rozdíl poznáte. Z tohoto důvodu já jsem pro,“ píše na sociální síti maminka Ivana. 

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku