Jak si vybrat délku rodičovské? Modelové příklady ze života

  • Jak si vybrat délku rodičovské? Modelové příklady ze života
    Na rodičovskou dovolenou může jít matka či otec, případně se mohou střídat
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    16. srpna  2015 
     20:09

    Není vám jasné, jak se vybírá délka rodičovské dovolené? Zkuste se podívat na modelové příklady přímo ze života. Zjistíte, kolik budete pobírat peněz a co se vám vyplatí. 

  • Našla si práci

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Karolína (24 let) má dceru Valerii (22 měsíců). Karolína se původně rozhodla pro čtyřleté čerpání rodičovského příspěvku. Vzhledem k tomu, že se pro ni v září letošního roku naskytla možnost nastoupit do zaměstnání v nové firmě, chce si zkrátit délku rodičovské. A protože byla v době narození dítěte nemocensky pojištěná, může si o převod na kratší rodičovskou požádat. Musí jen doložit potřebné údaje pro stanovení denního vyměřovacího základu. Jelikož měla příjem 22 000 korun a její peněžitá pomoc v mateřství přesahovala maximální možnou částku 11 500 korun, může nově pobírat rodičovský příspěvek až do této maximální výše.

  • Oba jsou bez práce

    ...
    ...
    Autor: ...

    Partneři Marie (21 let) a Pavel (23 let) očekávají v únoru narození prvního dítěte. Žijí v regionu s vysokou nezaměstnaností. Ani jeden z nich nebude splňovat podmínky pro to, aby si mohli vybrat výši a délku rodičovského příspěvku. Jako nezaměstnaní si totiž neplatili nemocenské pojištění. Marie tak nemá nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Zcela bez peněz ale nezůstane. Bude pobírat rodičovský příspěvek 7600 korun do devátého měsíce věku dítěte a pak do čtyř let jeho věku 3800 korun.

  • Díky platu manžela bere víc

    Přirozený dětský úsměv je nejkrásnější.
    Přirozený dětský úsměv je nejkrásnější.
    Autor: shutterstock

    Manželům Novotným se narodil syn Matyáš. Oba jsou zaměstnaní, a tedy nemocensky pojištění. Martin je programátorem IT a vydělává 40 tisíc korun měsíčně, jeho žena pracuje za 12 tisíc korun měsíčně. Rozhodli se pro dvouletou rodičovskou. U obou rodičů je možné stanovit ke dni narození dítěte denní vyměřovací základ, v takovém případě se při stanovení výše rodičovského příspěvku vychází z toho vyššího. Podmínky pro splnění dvouletého čerpání rodičovského příspěvku v maximální výši 11 500 korun měsíčně splňoval Martin, a proto se využil jeho příjem, i když o rodičovský příspěvek požádala manželka.

  • Budou se střídat

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Manželé Váchovi mají syna Matěje (2 roky). Karla pracuje v manažerské pozici v podniku, který získal důležitou zakázku. Proto chce nastoupit do práce zpět na plný úvazek minimálně na půl roku. Se svým mužem se dohodla, že on ji na tu dobu v péči o dítě zastoupí, jak to umožňuje systém čerpání rodičovské podle původní i nové úpravy. I v tomto případě je možné měnit délku a výši rodičovské.

  • Chce si dovolenou prodloužit

    ...
    ...
    Autor: ...

    Ingrid (26 let) si původně zvolila dvouletou rodičovskou, ze které do konce loňského roku vyčerpala 180 000 korun. Letos uvažuje o prodloužení čerpání rodičovského příspěvku. Nová právní úprava to už několik let umožňuje, přechod z původního do nového systému není nijak omezený. Při přechodu se jí sečtou všechny doposud vyplacené rodičovské příspěvky a tato suma se odečte od celkové maximální možné vyplacené částky 220 000 korun. Ingrid tedy zbývá ještě 40 000 korun a sama si určí, jak je chce vyplácet. Rozhodla se, že chce brát rodičovskou ještě osm měsíců ve výši 5000 korun měsíčně.

  • Měli byste vědět, že...

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    ... možnost vybrat si délku čerpání rodičovského příspěvku platí, i pokud maminka plynule naváže na rodičovskou dovolenou s dalším potomkem. 

/
Autor: kač
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku