Pomoc, puberta! Jak ve zdraví přežít dospívání svých dětí

  • Pomoc, puberta! Jak ve zdraví přežít dospívání svých dětí
    Přestaň se flákat a začni něco dělat! Jedna z vět, které by si rodiče prostě měli odpustit
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    1. listopadu  2015 
     06:00

    Jsou nevyzpytatelní. Ráno se mračí, odpoledne brečí a večer mají vztek. I když to těžce snášíte, věřte, že jim je ještě hůř. Puberta je prostě peklo.

  • 5 vět, které byste teenagerům říkat neměli

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    1. To já v tvých letech jsem tohle rozhodně nedělala! (Dělala jste horší věci.)
    2. Vypadáš strašně! (I když se vám nelíbí zelené vlasy ani náušnice v obočí, vydržte to, jim se to taky přestane líbit.)
    3. Přestaň se válet a začni něco dělat! (Pod slovem „něco“ si žádné dítě neumí představit, co to má být.)
    4. Ten tvůj kamarád je příšerný! (Máte sice pravdu, ale je to „jeho“ nejlepší kamarád a je „hustej“.)
    5. Já jsem tvoje matka a ty mě budeš poslouchat! (Ne, takhle to bohužel teď nefunguje, ve hře jsou hormony...)
  • Z deníku matek dospívajících

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Martina, 36 let, syn Patrik, 15 let

    Většinou mi bylo hrozně líto, že se na mě ráno vzteká a nekomunikuje. Nedávno to byl milý kluk a najednou tohle? Pokoušela jsem se mu ráno spravit náladu, vyptávala se, co se děje, a nakonec z toho byla hádka, prásknutí dveřmi, na stole zapomenutá svačina a já byla zralá na panáka. Teď už to nedělám. Ráno prostě nemluvíme a je to tak ok. Odpoledne už je „cool“ a všechno si řekneme.

     

    Katka, 40 let, syn Jirka, 17 let

    Syn se nedávno strašně opil. Všechno pozvracel a usnul v koupelně. Stálo mě to hodně sebezapření, abych nedělala scény, ale nechala jsem to být. Ráno po sobě uklidil, omluvil se a strašně se styděl. Myslím, že ocenil, že jsem to přešla. Na další akci ho manžel nechtěl pustit. Jenže to dopadlo dobře, přišel střízlivý a včas. Ocenil, že jsem mu dala důvěru.

     

    Petra, 42 let, dcera Jana, 15 let

    Jediná cesta, jak to funguje, je brát je naprosto vážně. Chtějí mít práva jako dospěláci a k tomu patří i zodpovědnost. Naše dcera má už od 14 let vlastní účet, kam jí posíláme kapesné, a ona si dokáže našetřit na věci, které si přeje. Jezdí sama po Praze, i když ji můžu kamkoli zavézt autem. Samozřejmě se o ni bojím, ale už to není holčička a potřebuje prostor.

  • Než se zblázníte

    Pryč jsou časy, kdy byl box jen pro muže. Zlepšete si fyzičku, zapojte celé tělo do tréninku. Hubněte zdravě! Relaxujte a vybijte energii!
    Pryč jsou časy, kdy byl box jen pro muže. Zlepšete si fyzičku, zapojte celé tělo do tréninku. Hubněte zdravě! Relaxujte a vybijte energii!
    Autor: Sportnanetu.cz

    Pořiďte si domů boxovací pytel. Doporučují to i psychologové. Klidně mu naložte svůj nahromaděný vztek, on to unese a vám se strašně uleví. Příležitostně ho využije nakonec celá rodina. Je to investice, která vám ušetří mnoho zbytečných hádek.

    Puberťáci trpí tzv. syndromem zpožděné fáze spánku, což je posunuté vylučování spánkového hormonu melatoninu. Mají tedy právo ponocovat a následně vyspávat. Pořiďte jim něco na pohodlné válení. Ideální jsou velké polštáře, které koupíte v každém nábytkovém domě.

/
Autor: pil
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku