7 vět, které nikdy neříkejte své dceři

  • 7 vět, které nikdy neříkejte své dceři
    Některé věty rodičů je lepší neslyšet
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    6. října  2015 
     06:00

    "My jsme tě snad našli v popelnici!" Případně: "Z tebe fakt nikdy nic nebude." Tyhle věty patří do hitparády těch, které bychom svým potomkům za žádných okolností nikdy říkat neměli. I když se někdy ocitneme v situaci, kdy by nám něco podobného hodně ulevilo. U těchto vět ze zlatého fondu ovšem tušíme, že děti zraňují. Jsou ale jiné věty, méně nápadné, které mohou napáchat nemenší škodu. Které to jsou? A které neříkejte speciálně dcerám?

  • Nechceš se namalovat?


    Štětce na oční stíny umožňují mnohem lepší nanesení přípravku než pěnové aplikátory.
    Štětce na oční stíny umožňují mnohem lepší nanesení přípravku než pěnové aplikátory.
    Autor: Shutterstock.com
    Jinými slovy: takhle se nikomu líbit nebudeš. V citlivém věku si to dívka přeloží: jsem tak hnusná, že ani moje matka a otec na mně nenajdou nic pěkného. Jak se o mě pak může zajímat někdo jiný? V období dospívání dostává dětské sebevědomí extrémně zabrat. Víc než kdy jindy dětem záleží na mínění okolí, především tedy na mínění vrstevníků. Pravda je, že dospívající se urazí, ať řeknou rodiče cokoliv. Tohle by ale dívku mohlo zranit víc, než bychom čekali. Podobný efekt má věta: "Nemáš tady zase pupínek?" Případně: "Fakt chceš jít v tomhle?"
  • Nápodobně!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    "Umírám, když musím bejt s tebou v jedný místnosti." "Ach jo, já vás tak nenávidím!" Podobné věty lítají z úst našich pubertálních potomků hodně často. Obzvlášť dívky dokážou být pořádné královny dramatických situací. Někdy je v tu chvíli opravdu nesnášíme a chce to hodně přemáhání, abychom zvládli zatnout zuby a nevpálit jim to do očí se stejnou lehkostí jako ony nám. Ony to tak myslí, ale za pět minut si zase myslí něco jiného. Rodiče už by měli být ve svých názorech pokud možno konzistentnější.

  • To bys jíst neměla


    Věděli jste, že "dietní" nápoje zvyšují chuť k jídlu?
    Věděli jste, že "dietní" nápoje zvyšují chuť k jídlu?
    Autor: Shutterstock.com
    Samozřejmě že nechcete, aby dcera jedla nezdravě. A že úplně vidíte ty tuny kalorií, které do sebe cpe při večerním sezení u počítače, třeba z pytlíku chipsů. Pokud jste se o zdravé výživě stihli někdy bavit, ona určitě ví, co je zdravé a po čem může přibrat. Určitě nechcete, aby si začala připadat oplácaná a začala dramaticky hubnout. Jděte jí příkladem. Motivujte ji k pohybu a zdravému životnímu stylu a další večer jí zkuste nabídnout třeba nakrájené jablko.

  • Nejsem v tom tlustá?

    Zkušební kabinky
    Zkušební kabinky
    Autor: Shutterstock
    Přehnanou starostlivost o vlastní tělo jí dát do vínku rozhodně nechcete. Takže i když máte pocit, že se jí ptáte jen občas a že by to mohlo mezi vámi navodit milou, spikleneckou atmosféru, raději si to nechte pro někoho jiného. Mnohem přínosnější bude, když se jí zeptáte, co vám podle ní sluší a co ne.

  • To není nic pro tebe

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Zatímco kluci mají ohledně svého budoucího povolání poměrně velkolepé plány – jako být kosmonautem nebo alespoň automobilovým závodníkem – dívky zůstávají více při zemi. Podle odborníků více přemýšlejí o svých možnostech i o tom, co by je bavilo. Proto když vám dcera řekne, že chce být učitelkou v mateřské škole, zkuste reagovat jinak než: "Počkej, až budeš mít svoje děti, budeš jich mít dost, a ještě je mít v práci!" Lékařkou? "To by ses musela strašně učit a vzhledem k tomu, že plaveš ve vyjmenovaných slovech už ve třetí třídě..." Herečkou? "Prosím tě, to tě brzy přejde!"

    Dívky dokážou být cílevědomé a poměrně vytrvalé. Lepší reakcí je podle odborníků říct: "Je to sice náročné, chce to hodně úsilí a vytrvalosti, ale když překonáš konkrétní překážky, můžeš to dokázat."

  • Měla by sis s někým vyjít

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Věřte tomu nebo ne, kdyby měla s kým jít, tak by si určitě vyšla. Možná jí aktuálně nikdo v jejím okolí neimponuje, možná ten dotyčný zrovna nemá zájem. A chodit s někým jen tak, aby nebyla moc často doma, to by jí asi nikdo z nás upřímně nedoporučil. Celá tahle rada je hodnotná jako plácnutí do vody.
  • V tvém věku už jsem byla dávno vdaná

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Věta "Já v tvým věku už byla dávno..." – cokoliv – určitě patřila mezi ty, které jste si v dětství zakázala svým dětem říkat. A pak je najednou vypustíte z úst, ani nevíte jak. Samozřejmě že v jejím věku jste byla odpovědnější, vyzrálejší – ale to vaše maminka taky. A její matka také a její matka... A kdyby to byla pravda, lidstvo by brzy vymřelo na neodpovědnost, neschopnost a úplnou lenost. A jelikož ještě nevymřelo, asi to nebude tak horké.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku