V tomhle přece nepůjdeš do školy? Anebo víš co? Klidně!

  • V tomhle přece nepůjdeš do školy? Anebo víš co? Klidně!
    Nechte své dospívající děti udělat pár chyb. Je to lepší než dlouhé kázání a zakazování
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    6. listopadu  2015 
     08:00

    Není jednoduché sledovat, jak se váš potomek řítí do maléru. Dávno měl psát referát, a on leží na posteli a skypuje s kamarádkou. V lepším případě se k tomu dostane o půlnoci, v horším vůbec a dostane pětku. Jenže už bude třetí, a to znamená, že dvojka či trojka "na výzo" je asi v nedohlednu, a tím pádem... STOP. Přestaňte už za potomka všechno řešit. Nechte ho udělat nějaké chyby. Těmi se přece všichni učíme. A které by si měl v dospívání zažít každý?

  • Oblékat se jako hastroš

    teenageri, holky, party, večírek
    teenageri, holky, party, večírek
    Autor: Shutterstock
    Každý dospívající touží po sebevyjádření a někdy má pocit, že křiklavě růžové vlasy nebo boty o tři čísla větší řeknou všechno za něj a na první pohled. Ačkoliv máte jiný názor na to, jak by měl patnáctiletý kluk chodit oblečený do školy, zatněte zuby a nechte ho, aby si vkus postupně vyladil sám. Všichni se rádi bavíme nad fotkami z doby dospívání, kdy jsme si připadali hodně drsní nebo hodně sexy.

  • Zapomenout na své povinnosti

    puberťačka, pokojíček
    puberťačka, pokojíček
    Autor: Shutterstock

    Víte, že zítra má dcera referát a že na něj ještě nesáhla. Na prvním stupni psala paní učitelka úkoly na internet nebo je připomínala e-mailem, na druhém už by si všechny věci měly děti hlídat samy. Svrbí vás jazyk, abyste jí to připomněla – a možná uděláte líp, když ji necháte nést následky svého chování. Když jí budete všechny povinnosti neustále připomínat, bude z ní sice možná premiantka, ale bez schopnosti spolehnout se sama na sebe. 

  • Vybrat si špatné kamarády

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Přesně víte, proč se s vaším synem ten spolužák baví – protože k vám může chodit na počítač. Až ho hra přestane bavit, vykašle se na něj. Nebo se vám úplně nelíbí, co všechno řeší a vyvádí dcera se svými kamarádkami, a mnohem raději byste ji viděla s tou (příšerně nudnou, ale vychovanou) dívkou z vedlejšího baráku. Je to ale život vašich dětí a ony mají na své kamarády právo. Vy zas máte právo stanovit hranice a říct, jaké chování už akceptovat nebudete.

  • Dělat něco, co jim nejde

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Víte, že potomek nemá úplně cit pro rytmus, přesto chce strašně chodit na bubny. Víte, že se bude trápit ve florbalovém družstvu a že si pravděpodobně zažije i peprné hlášky od spoluhráčů, když zkazí přihrávku. Dcera chce zkusit talentovou soutěž. Nejraději byste jim řekla: Na to se vykašli a radši dělej s tátou v dílně nebo se mnou v kuchyni, tam ti to jde. Ale – nerozhodujte za něj. Zkušenost, i když hořká, je cennější než nezažít zklamání. Říkejte si, že si alespoň v padesáti nezakoupí bicí soupravu, aby si splnil svůj dětský sen.

  • Zažít zklamání v lásce

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Víte přesně, že ten kluk se na ní vykašle, jakmile odejde studovat do jiného města. Že ta holka chce s vaším synem chodit jen proto, že za ni velkoryse platí. Nenápadně se ho snažíte varovat, nežádoucího partnera zesměšnit... Můžete si ale spíš gratulovat. Unést zklamání v lásce a schopnost ho prožít a přežít budou jednou ze zásadních dovedností, které v životě uplatní. Je to vždycky lepší než najít ideálního partnera v sedmnácti – a pak co? Buď bude řešit, jestli někde není něco lepšího, nebo se rozejdou ve čtyřiceti a jemu se rázem zhroutí svět. Čím dříve si prožije pořádný srdcebol, tím lépe.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku