Bára z dětského domova: Nepotřebuju, aby mě někdo litoval!

Kamarádům klidně řeknu, proč jsem se dostala do děcáku
Foto: Archiv redakce/Supermámy.cz
Sdílej na facebooku
28. května  2016 
 06:00

Příběh Báry, o kterou se doma nestarali, a ona tak skončila v dětském domově, vás přesvědčí, že i děti, kterým osud nepřál, mají sílu úspěšně vzdorovat.

Bára je v dětském domově už sedm let. Je to dlouho, protože se většinou děti dostanou zpátky do původní nebo náhradní rodiny maximálně do čtyř let. Báře se to nepovedlo. „Jsem tu od mých sedmi let proto, že se o mě doma nestarali,“ stýská si, ale z druhé strany jí to vlastně tolik nevadí.

Dokonce je o svém dětství schopná mluvit: „I ve škole to vědí, že jsem z děcáku. Kamarádům klidně řeknu, proč jsem se do děcáku dostala. Chodím naštěstí do dobrý školy, takže tam nikdo neřeší, odkud kdo je a co má na sobě. A tady v děcáku jsme na tom všichni podobně. Nikdo nic moc nemá, ale všichni spolu kamarádíme a pro nikoho není bolavé mluvit o svém osudu. Aspoň tedy mezi námi v domově. Je to moje druhá rodina a já je mám ráda,“ upřesňuje Bára. Setkává se však i s projevy toho, že ji okolí lituje, což nemá vůbec ráda. „Když mě litují, tak si toho vážím, ale vlastně mi to i vadí. Nepotřebuji, aby mě někdo litoval, ale z druhé strany jsou ti lidé hodní, že s námi soucítí a chápou, že jsme ve složité situaci,“ říká.

Splní se jí sen?

Báře bylo nedávno čtrnáct let, takže se ocitla uprostřed puberty. I přesto, že nemá rodinu, která by ji milovala jako dceru, a žije v komunitě opuštěných dětí, které vychovávají „tety“, má tolik zájmů a koníčků, že by ji to mohlo závidět mnoho stejně starých slečen z normálních rodin. Chodí tancovat, hraje na klavír i na kytaru, a hlavně miluje fotografování. Absolvovala už základní kurz focení a od té doby se snaží stále se zdokonalovat a trénovat. „Chtěla bych se dostat na fotografickou školu a ukázat všem, že na to mám, i když jsem z dětského domova,“ plánuje.

Dítě má dříve lézt než sedět! Jak podpořit správný vývoj kojence

Dítě má dříve lézt než sedět! Jak podpořit správný vývoj kojence

Překvapivě mnoho lidí si myslí, že běžné půlroční dítě má sedět. A pokud to neumí samo – což většinou skutečně neumí – neváhají ho podpírat všemožnými…celý článek

Proto taky nafotila s Nadačním fondem Albert, který podporuje talentované děti z dětských domovů, sérii snímků v roli modelky, aby si vyzkoušela i roli člověka na druhé straně aparátu. „To pózování mě dost bavilo. Poučila jsem se z fotek, co mi pak pan fotograf ukazoval. Mohla jsem se zkusit na ně dívat z úhlu pohledu fotografa, což bylo skvělý,“ říká. Touha stát se fotografkou je u Báry opravdu silná a je ochotná pro svůj sen udělat hodně. Proto se přihlásila do fotografické soutěže o nejlepší fotku z prázdnin… Za finanční odměnu v případě vítězství by si chtěla koupit lepší foťák.

Zlatá rybka

hodí tancovat, hraje na klavír i na kytaru, ale hlavně miluje fotografování
hodí tancovat, hraje na klavír i na kytaru, ale hlavně miluje fotografování
Autor: Archiv redakce/Supermámy.cz
I děti z dětských domovů si můžou občas nějakou korunu přivydělat stejně jako ty z běžných rodin. Bára třeba prodává na různých jarmarcích. „Všechny peníze si přidávám ke kapesnému a pak si za to koupím třeba sladkosti nebo na Vánoce dárky pro blízké. Nedávno jsem si koupila sluchátka,“ říká. V současné době trochu bojuje s učením, ale i v dětském domově existuje doučování.

Princ William prozradil trik, kterým s Kate uspává své děti

Princ William prozradil trik, kterým s Kate uspává své děti

Víte, jak své děti uspávají královští rodiče? Vlastně dost podobně jako kdokoli jiný. Princ William, otec malého George a jeho sestry Charlotte, před…celý článek

„Bifluju hlavně rovnice a gramatiku. Vypadá to, že už jsem z nejhoršího venku. Za chvíli Báru čeká volba, kam dál na střední. První volba je pro ni jasná – fotografická škola v Praze. Kdyby to nevyšlo, má také jasno. Půjde na kadeřnici. „To mě taky baví, dělám tady kamarádkám copánky a tak,“ usmívá se. Kdyby však měla zlatou rybku a mohla si přát tři přání, na prvním místě by bylo dostat se do dobré rodiny, která by ji měla opravdu ráda. Až na druhém místě by se chtěla stát významnou fotografkou a nakonec mít v dospělosti sama zdravou a láskyplnou rodinu.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Škodáková

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku