8 vět, které nikdy neříkejte svému puberťákovi

  • 8 vět, které nikdy neříkejte svému puberťákovi
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    23. září  2016 
     06:00

    Když jsem se kdysi dávno zeptala své kamarádky, která už měla dospělé děti, čeho nejvíc lituje, pokud jde o výchovu pubertálních dětí, tak řekla: "Skoro všeho, co jsem jim kdy řekla." Sama mám teď dva teenagery a přesně vím, co tím myslela. Zde je seznam osmi vět, které byste nikdy neměli říkat svým dospívajícím dětem. Samozřejmě můžete mít jiný seznam, to je v pořádku. Neexistují jednoduché odpovědi ani rychlá řešení, stejně jako neexistují dokonalí rodiče.

  • Jak bylo dnes ve škole?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Ano, už i psychologové říkají, že bychom se nikdy, ale opravdu nikdy neměli ptát svých dětí, jak se měly ve škole. Popravdě jen málokterý puberťák vám odpoví: „Mami, skvěle. Hrozně jsem si užil hodinu dějepisu, strašně mě zaujala přednáška paní profesorky o středověké literatuře.“ Pokud tuhle otázku položíte, obvykle na ni dostanete jednu jedinou odpověď: Dobrý. Případně: Já nevím. Už i já jsem zjistila, že je lepší klást otázky, které vyžadují víc než „ano“ nebo „ne“ – pokud chcete vyvolat podrobnější konverzaci. Mnohem lepší je, když se zeptáte: Byl ten test z matematiky tak těžký, jak sis myslel?

  • Myslíš, že to tetování tvého kamaráda je hezké?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Útočit slovně na cokoli, co se týká nejlepších přátel vašich dospívajících synů a dcer, je nejhorší věc, kterou můžete udělat. Jakmile začnete kritizovat účesy či oblékání (nebo tetování), zaručuji vám, že váš puberťák vypne rychleji, než byste řekli švec. I když se vám nelíbí nic z toho, co nejbližší kamarádi vašich potomků dělají, neříkejte to a hlavně to nekomentujte. Jen si vzpomeňte sami na sebe, když jste byli v jejich věku – neříkali rodiče něco podobného a nelezli vám tím na nervy?

  • Jestli přijdeš ještě jednou pozdě, nikam tě příště nepustím!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Hrozba, kterou nikdy nedotáhnete do konce, není dobrý nápad. Ukazuje, že jste ztratili nervy, a navíc především nevytváří žádné důsledky. Jestli chcete nějaké skutečné výsledky, je zapotřebí být tvrdý a co nejkonkrétnější – jedině tak můžete vytvořit manévrovací prostor ve svých odpovědích. Takže lepší je říct třeba: „Ok, můžeš ven, ale do 22 hodin budeš doma. Pokud přijdeš později, týden budeš vynášet odpadky a vyndávat nádobí z myčky.“

  • Dobrá práce, udělal jsi to skvěle!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    I když víme, že bychom měli hlavně chválit, a ne kritizovat, někdy je dobré si tyhle věty odpustit. Když to budete říkat moc často, ztratí to svůj význam. Navíc říkat dětem, že to udělaly dobře, i když neudělaly, je matoucí. Buďte upřímní a konkrétní, pokud jde o chválu. Raději pochvalte úsilí vašich dospívajících dětí než výsledky. Lepší je, když řeknete "vidím, jak tvrdě jsi pracoval na přípravě na ten test", než to, když řeknete "dobrá práce", i když z testu dostal potomek trojku.

  • Byl bys mnohem lepší/úspěšnější, kdybys...

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    To známe – "když by ses snažila, tak bys mohla to či ono", "když by ses víc učila, určitě by ses dostala na vysokou školu hned napoprvé", "když bys víc trénovala, ten závod bys vyhrála"... Neznám nic trapnějšího než tyhle věty. Není divu, že je váš teenager taky nesnáší a je z nich rozpačitý. Každé dítě je jedinečné, každé má své limity a taky schopnosti. Neponižujte ho, nesnažte se ho neustále srovnávat a „vyrábět“ z něj někoho jiného. Zaměřte se na to, co dělá dobře. Ne na to, co mu moc nejde.

  • Neumíš si představit, jaký den jsem dnes měla!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Kolikrát se mi už stalo, že jsem odemkla dveře a mí dva puberťáci mi chtěli něco říct. Jenže místo toho, abych je vyslechla, jsem jim řekla, že jsem měla hrozný den a nemám na ně vlastně čas. Ano, jistě, mohli jste mít sebestrašnější den v práci a jediné, na co myslíte, je sklenka vína a gauč. Jenže je to vaše dítě, které potřebuje cítit vaši přítomnost. A to dokonce i v případě, že to nedá přímo najevo.

  • Počkej chvíli...

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Kéž bych dávala do kasičky pětikorunu pokaždé, když jsem tohle řekla svým dospívajícím synům během dne. A věřím, že tuhle větičku používáte taky dost často. Nebo ne? Nechci ji říkat, opravdu ne. Jen to jde někdy těžko. Lepší je říct: „Počkej, dodělám tu polévku a hned se ti budu věnovat.“ A potom samozřejmě opravdu za dětmi přijít a probrat s nimi to, co je třeba.

  • To pochopíš, až budeš dospělý

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Tahle věta taky nepatří k oblíbeným. Dáváte tím dospívajícím neustále najevo, že nejsou ještě dost staří na to, aby něco pochopili. Pravdou je, že i když se vám to nezdá, často chápou mnohem víc, než si myslíte. Adolescenti mají obecně intelektuální a emocionální schopnosti zvládnout věci, které vám možná připadají náročné. Nemusíte je neustále kartáčovat, když se snaží dozvědět víc.

    Mimochodem – co je podle vás nejhorší věta, kterou jste řekli svému dítěti procházejícímu pubertou?

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku