Máte doma puberťáka? Tohle jsou vaše práva a povinnosti!

  • Máte doma puberťáka? Tohle jsou vaše práva a povinnosti!
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    18. října  2016 
     06:00

    Po pár klidných letech s mladším školákem k vám domů dorazila puberta? Napadlo vás někdy, že když máte doma dospívající dítě, neměli byste řešit jen jeho povinnosti, ale také práva? Že se vám do toho moc nechce? Chápeme, ale berte to jako fakt. Na druhou stranu – i vám kromě spousty povinností zůstávají vaše práva a děti by to měly vědět, jakkoli se proti vám potřebují vymezovat. 

  • Máte právo na to, aby vás dítě respektovalo

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Všude se mluví o tom, že děti mají právo na respekt, a to v každém věku. Teď spolu s pubertou možná přichází čas na to, abyste si promluvili o tom, že je na místě respektovat i rodiče, stejně jako ostatní členy domácnosti, tedy třeba ostatní mladší či starší sourozence. 

  • Nastavte pravidla, omezte výsady

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Rodiče mají právo stanovit pravidla a případně omezit privilegia, pokud pubertální potomek pravidla nedodržuje. Týká se to zejména pravidel, která platí pro všechny členy domácnosti. Týkají se například uklízení, návštěv, pití alkoholu a podobně. 

  • Rodiče mají právo říci NE

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Důvěra mezi rodiči a dospívajícími bývá velkým problémem. Děti mají právo dělat chyby a klidně ty samé, kterých se kdysi dopouštěli jejich rodiče, ale rodiče mají zodpovědnost dítěti něco, co je příliš nebezpečné, rovnou zatrhnout – říci NE. 

  • Právo na pravdu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Rodiče mají právo klást otázky a očekávat, že na ně dostanou pravdivé odpovědi. Neznamená to ale, že se mají vyptávat na každičký detail ze života teenagera, protože s věkem roste potřeba soukromí, a to je zase právo vašich potomků. Mimochodem – když chcete něco vědět, ptejte se, když je pubertální dítě v klidu. 

  • S kým, kde a co?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Rodiče mají právo vědět, kde jejich dospívající děti jsou, s kým tam jsou, a obecně i to, co tam dělají. Netřeba zacházet do podrobností. 

  • Ptejte se okolí

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Rodiče mají právo mluvit s každým, kdo se podílí na životě jejich dospívajících potomků. Znamená to, že jde o učitele, lékaře, trenéry, všelijaké instruktory, ale také jejich přátele, případně rodiče těchto přátel. A mají právo po nich požadovat pravdivé odpovědi na své dotazy.

  • Celistvost rodiny je důležitá

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Je v pořádku, pokud se rodiče snaží, aby rodina držela pohromadě, i když teenageři mají poněkud odstředivé tendence. Týká se to přání, aby i dospívající seděli s rodinou u stolu, alespoň někdy, trávili s ní Vánoce nebo se účastnili rodinných oslav s dalšími příbuznými. 

  • Komunikace

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Rodiče mají právo sledovat, jak děti komunikují se svým okolím. Je jasné, že naprostý přehled mít nemůžete – ani to není žádoucí. Ale alespoň rámcově byste měli mít přehled, zda dítě používá Facebook, Instagram a další sociální sítě, případně zda komunikuje s přáteli přímo. 

    Zbytečná dětská výbavička? Za co nemusíte utrácet, protože to nevyužijete

    Zbytečná dětská výbavička? Za co nemusíte utrácet, protože to nevyužijete

    Jako prvorodička nejspíš nemáte přesnou představu o tom, co všechno budete pro své miminko v příštích měsících potřebovat. Reklamy tvrdě útočí a vy…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku