Příběh čtrnáctileté Terky: Cigarety kouřím od 10, pervitin si píchám od 12

  • Příběh čtrnáctileté Terky: Cigarety kouřím od 10, pervitin si píchám od 12
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    26. ledna  2017 
     06:00

    Setkaly jsme se na sklonku loňského roku v pražské Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského, kde působí jediné Dětské a dorostové detoxikační centrum v České republice. Terka byla v tom roce v detoxu už potřetí a tentokrát přesvědčená, že je tu opravdu naposled. Když jsem slíbila, že změním její jméno, rozpovídala se.

  • Jak to začalo

    Autor: Shutterstock.com

    První cigaretu si Terka zapálila v 10 letech, marihuanu vyzkoušela o rok později. Ve 12 přešla na pervitin, nejprve šňupáním. Kamarádka jí ale poradila, že píchání do žíly je lepší. Ve 14 letech se teď Terka opakovaně pokouší „zůstat čistá“.

    „Žila jsem se třemi staršími sourozenci a s otcem až do svých 12 let. S mamkou se rozvedli, když mi bylo pět. Mamka říkala, že si nás děti vzít k sobě nemohla. Asi rok po rozvodu si s novým přítelem pořídila chlapečka a pak se narodila moje další ségra, té jsou tři roky. Když mi bylo 12, nastěhovala se máma zase do města a říkala, že by nás chtěla zpátky k sobě, že by chtěla vrátit společný čas. Dva starší sourozenci už byli dospělí, tak jsme k ní šli já a můj skoro sedmnáctiletý brácha.

    7 potravin, které by děti měly ochutnat do prvních narozenin

    7 potravin, které by děti měly ochutnat do prvních narozenin

    Možná vaše dítě s důvěrou ochutná všechno, co mu předložíte, možná, že zkusí jen to, co samo bude chtít. Náš článek nediktuje, jen doporučuje,…celý článek

    Moc to ale neudělalo dobrotu. Já jsem byla hodně fixovaná na otce. U mámy jsme se doma dost hádali, a tak se mi nechtělo vracet se domů, necítila jsem se tam dobře a chtěla to něčím nahradit. Radši jsem jela do Prahy a sháněla jsem si drogy. No, že jsem s nimi začala, bych ale s přestěhováním nedávala do souvislosti. Prostě jsem v té době přišla do puberty a všechno se najednou začalo měnit.

    Odmalička jsem patřila k partě stejně starých kamarádů, s nimi jsem v deseti letech začala kouřit a vyzkoušela jsem s nimi i trávu. Ve dvanácti jsem se seznámila se starším, 18letým kamarádem a s ním jsem se dostala do party starších lidí, všem bylo přes 18 let, byla jsem tam nejmladší. S novou partou jsme marihuanu kouřili třeba každý den. Jedna starší známá holka mi pak jednou nabídla pervitin.

  • Sehnat drogy nebylo těžké

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Sehnat si drogu pro mne bylo snadné, v partě byli i dealeři, znala jsem jich spoustu, chodila jsem s nimi ven, takže jsem drogy měla zadarmo. Když jsem se sešla s partou, byli jsme vždycky všichni pod vlivem. Chodili jsme se projít do parku, povídali jsme si, smáli se, vždycky to bylo o kamarádství. Do školy jsem ani moc pod vlivem nechodila, takže si toho na mně nevšimli. Když jsem tam přišla mezi normální kamarády, tak to bylo jiné než s partou. Cítila jsem se mezi nimi divně, taky jsem se chovala jinak, byla jsem nesvá. Začala jsem si všímat rozdílů, že se asi každý staráme o něco jiného. S učením to nebylo tak špatné, měla jsem na vysvědčení trojky, jen jednou čtyřku. No, ono se na drogách zase neučí tak špatně.

    Drogy jsem nebrala každý den. Někdy jen o víkendech, ale třeba o prázdninách jsem byla čistá za celé dva měsíce tak maximálně dva dny. Taťka tenhle můj život nebere úplně v pohodě, ale chápe mě, že to mám s mámou těžké. Volá mi sem, a když jsem byla z detoxu doma, otevřeně si se mnou o drogách povídal a podporuje mne v tom, abych se jich zbavila. Máma si pořád něco namlouvá, jakoby tomu pořád nechce věřit. Ani mě pak domů nechce a já se jí ani nedivím. I když taky tvrdila, že mi chce pomoct, tak myslím, že i ona mě podpoří.

  • Už takhle žít nechci

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Určitě už takhle dál žít nechci. Motivací pro mě je, že mi kurátorka řekla, že když takhle budu pokračovat, půjdu do ústavu. To já ale nechci, chci být doma se svou rodinou a se sourozenci. Už jen kvůli nim. Chci ukončit 9. třídu a pak jít na střední. Motivuje mě i to, že tady jsme zavření, máme nějaká pravidla a nemůžeme chodit ven. To není žádná cesta, brát drogy, to bych takhle měla až do osmnácti a pak bych mohla skončit na ulici a to by bylo ještě horší.“

  • Na co si dát pozor u vlastního dítětě

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Co vás může u dítěte varovat?

    - změna chování

    - změna biorytmu – dítě spí přes den místo v noci

    - absence ve škole

    - změna koníčků, které dítě mělo, ale najednou nemá

    - nález pytlíku s pouliční marihuanou

    - nález lahve od alkoholu, papírového psaníčka, v němž byla droga

    - nález injekční stříkačky

     

  • Kam se obrátit, když mám podezření, že dítě bere drogy?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Obrátit se můžete na svého dětského lékaře nebo také na K-centra (kontaktní centra) sídlící v jednotlivých krajích nebo na adiktologické ambulance.

    „Chci apelovat na rodiče, aby se nestyděli za skutečnost, že jejich dítě bere drogy. Většinou se nemusí jednat o zdraví ohrožující stav, který nemá řešení, hlavně pokud není ještě vytvořena úplná závislost na drogách,“ říká primář detoxikačního centra Marian Koranda. „Situace se však může lehce vymknout kontrole, je proto nutné co nejdříve kontaktovat odborníky.“

    Fakta o dětském detoxu

    Dětské a dorostové detoxikační centrum funguje v pražské Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského od roku 2004 a je otevřeno pro děti z celé České republiky. Tehdy se věkový průměr pacientů pohyboval 17 až 18 lety.

    V roce 2015 tu bylo hospitalizováno 261 pacientů, ambulantně ošetřeno 642, průměrný věk pacientů klesl na 15 až 16 let.

    Nejmladšímu pacientovi detoxu bylo 6 let, drogu mu píchal sourozenec.

    Až tři čtvrtiny pacientů tvoří dívky, pro něž je snazší si pervitin opatřit od kamarádů – dealerů, s nimiž chodí a spí.

    Nejčastější drogou, kterou děti užívají, je amfetamin (pervitin), často drogy kombinují. Kouření marihuany je pro ně normální, nepovažují ji za drogu.

     

    Matka uspořádala dceři oslavu první menstruace. Jaké dárky dostala?

    Matka uspořádala dceři oslavu první menstruace. Jaké dárky dostala?

    Slavit se dá cokoli. Třeba to, že vaše dcera dostala první menstruaci. Přesně tak to viděla Shelly Lee z americké Floridy, a když její dcera dostala…celý článek

/
Autor: Zdena Lacková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku