Jak mluvit s teenagery o marihuaně? Hlavně nemlžte a nemoralizujte!

  • Jak mluvit s teenagery o marihuaně? Hlavně nemlžte a nemoralizujte!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    13. února  2017 
     06:00

    Marihuana má rozporuplnou pověst. A i část rodičů ji považuje ze neškodnou legraci, zatímco jiná se jí bojí stejně jako tvrdých drog. V každém případě platí, mluvte o ní se svými potomky. Jak? 

  • 1. Konopí je neškodná droga

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Ještě než ucítíte poprvé marihuanu z kabátu vašeho osmnáctiletého syna, je lepší o ní mluvit. Otevřeně a pravdivě. Jen v USA se 40 % dospívajících osob domnívá, že kouření marihuany není rizikové. Jak říká generální ředitel The Partnership at Drugfree.org Stephen J. Pasierb, zlegalizování marihuany v mnoha státech USA vede k tomu, že si řada lidí myslí, že konopí opravdu neškodí. Doktorka Ellen Roma z Centra dorostového lékařství říká, že lidský mozek se „tvoří“ asi do věku 24 let. THC, hlavní složka v konopí, může ovlivnit paměť a schopnost učení. „Je to prostě o vývoji mozku a je dokázáno, že užívání marihuany v dospívání může mít negativní vliv na strukturu a funkci stále se vyvíjejícího mozku, hlavně na schopnost přenášet informace z krátkodobé do dlouhodobé paměti,“ říká lékařka.

  • 2. Kouření trávy není návykové

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Polemiky na toto téma rozdělují laickou i odbornou veřejnost na dva skutečně nesmiřitelné tábory. Takže záleží na tom, jaký tábor si vyberete. Podle pediatričky Ellen Roma výzkumy potvrzují, že marihuana je fyzicky návyková a podle statistiky je až 10 % dospělých Američanů závislých na marihuaně. Ovšem protože příznaky této závislosti mohou být velmi mírné, někdy si jich ani nemusíme všimnout. Patří k nim například chronická nechuť k jídlu apod. „Lidé si myslí, že když kouří marihuanu, je to na rozdíl od heroinu nebo pervitinu v pohodě, protože následky nejsou dramatické,“ říká Arthur Schut, prezident a generální ředitel Araphoe, léčebného ústavu v Coloradu. Jedna věc je podle něj jistá – závislost na marihuaně se stává problémem mnohem dřív, a to už v raném dospívání.

     

  • 3. Marihuana může i pomáhat

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Bylo by velmi nefér dospívajícím neříct, že kromě toho, že je marihuana droga, která má psychotropní účinky, měnící mimo jiné smyslové vnímání, je to taky lék, který se používá pro léčebné účely. V České republice je předepsání léčebného konopí indikováno jako podpůrná a doplňková léčba ke zmírnění symptomů doprovázejících závažná onemocnění. Jsou to například chronická bolest v souvislosti s onkologickou léčbou, roztroušená skleróza, Tourettův syndrom nebo potíže při léčbě dermatóz. Konopí může předepsat jen lékař specialista.

  • 4. Pěstovat konopí je povolené

    Autor: iStock

    Přestože je u nás léčba konopím již čtvrtým rokem legální, tzv. rekreační konopí legální není. Novela trestního zákona z roku 2010 jasně definuje, kdy je držení konopí přestupkem a kdy trestným činem. Stojí tu mimo jiné to, že neoprávněné přechovávání drog pro vlastní potřeby je postižitelné vždy (u množství, které je menší než malé, se jedná o přestupek, v dalších případech jde o trestný čin). Konopí s obsahem THC nejvíce 0,3 % k průmyslovým, technickým či zahradnickým účelům je možné pěstovat do 100 m2 plochy, nad 0,3 % THC je to zakázáno. Pokud je rostlin více než 5, jde již o trestný čin.

     

  • 5. Nemoralizujte

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Pokud se vás dospívající syn nebo dcera zeptá "copak ty jsi nikdy trávu nekouřila?", zamyslete se nad tím, zda je vhodné být zcela upřímní ohledně své vlastní zkušenosti s marihuanou. Odborníci totiž nejsou zajedno ani v tomto směru. Ať už se rozhodnete jakkoli, Stephen Pasierb varuje rodiče spíše před moralistickými kázáními nebo přehnaně moralistickými argumenty. „To nikdy nebude rezonovat s názory teenagerů,“ říká. Místo toho se svého potomka zeptejte, proč si myslí, že by pro něj byla marihuana dobrou volbou.

  • 6. Nemůžeš mě zastavit

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Co dělat, když je váš teenager neoblomný a chce trávu vyzkoušet? Zkuste mu rozumně vysvětlit, proč by bylo dobré počkat do doby, až mu bude kolem dvaceti let, kdy je mozek zcela vyvinutý, a kdy je tedy i riziko negativních následků nižší. „Když kouří marihuanu dospívající, kteří mají nějaké duševní problémy, deprese, úzkosti nebo ADHD, je užívání marihuany velmi problematické,“ říká Sean Clarkin, výkonný viceprezident pro výzkum a vnější vztahy Drug-Free Kids. Ve vzácných případech totiž může konopí spouštět psychózu u osob s genetickou predispozicí, zejména tam, kde je v anamnéze schizofrenie nebo bipolární porucha. Nejlepší prevencí je, jak říkají odborníci, mluvit s dětmi pravdivě a taky jim naslouchat a zajímat se o to, co dělají.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku