Co je horší? Mít doma dospívajícího šprta, nebo flákače?

  • Co je horší? Mít doma dospívajícího šprta, nebo flákače?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    2. března  2017 
     06:00

    Rodiče flákačů budou pravděpodobně toužit po tom, aby jejich náctiletí seděli u psacího stolu a snaživě zírali do učebnice (jakékoli), ovšem rodiče šprtů by možná ocenili, kdyby jejich potomek čas od času vyrazil s kamarády do kina nebo začal randit s holkou. Odpověď na otázku, CO je horší, není ani trochu snadné najít.

  • Kdo je šprt a kdo není?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Pozor, nepleťme si šprta s chytrým studentem! Znám premianty, kteří se kouknou do učebnice jednou týdně a nosí samé jedničky. Jsou chytří od přírody, přemýšliví a mají svůj vlastní názor. Učí se snadno, protože mají dobrou paměť a nepotřebují se biflovat poučky tak jako šprti. Ano, v tom je právě ten rozdíl. Jak říká i Slovník spisovné češtiny: "Šprt je žák, který se pilně, ale často jen mechanicky učí." Takže šprti mají možná zpaměti nabiflovanou učebnici přírodopisu, ale mnohem horší to bude s jejich vlastním názorem na cokoli.

     

  • Kdo je flákač a čím se vyznačuje?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Ten školní má obvykle školu na háku. Na všechno jen říká: „Ále, vždyť je to fuk, co dostanu..." Do školy chodí sice poctivě, ale velmi často pozdě (i když ho stokrát probudíte). Je líný, nesoustředěný, při hodině nedává pozor na probíranou látku a tajně sjíždí internet. Domácí úkoly jsou pro něj sprosté slovo, známky jsou většinou příšerné nebo se tomu velmi podobají. Ročník ale většinou dokončí, protože "není blbý, jen se fláká", takže když zabere, dokáže přinést i jedničku. Jenže jemu stačí čtyřky, k čemu mít vyznamenání, když život je tak zajímavý...

     

  • Vnitřní motivace jako hnací motor

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jak říká psycholožka Magdalena Dostálová z Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Praze, některé děti vzorně plní školní povinnosti skoro dřív, než jsou po nich požadovány, jiné nechávají úkoly do posledního okamžiku ladem a zasednou k nim často až pod nátlakem rodičů, termínu či hrozící špatné známky. Ideálem samozřejmě je, aby se dítě učit chtělo. „Mluvíme o vnitřní motivaci, která by měla být hnacím motorem. Dříve se s ní moc nepočítalo. Naštěstí se poměry lehce mění, do učebního procesu začaly pronikat různé nové směry, které upřednostňují kvalitu naučeného před kvantitou. Ruku v ruce s tím se objevuje větší tolerance některých škol k specializaci dítěte. Škola studentovi pomůže, aby zvládl nutný základ. Po jeho završení se student může věnovat svému vysněnému (či aktuálně populárnímu) směru,“ vysvětluje psycholožka.

     

  • Kdo z těch dvou to má horší?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Dva extrémy, z nichž ani jeden není ideální. „Je pravděpodobné, že dítě šprt obsáhne větší množství vědomostí než dítě flákač, které si velmi chrání, čemu svou vzácnou energii věnuje. Otázkou je, které nastavení je výhodnější pro život. Nicméně je to otázka spíše filozofická, neboť se svým nastavením stejně nic moc neuděláme, prostě takoví jsme,“ říká Magdalena Dostálová. Pravdou ovšem je, že flákačství ve škole ještě není nutně vstupenkou pod most, naopak. Spousta těchto bývalých flákačů ve finále slaví velké úspěchy v zaměstnání. Naopak šprtům jejich jedničky u maturity leckdy úspěch v zaměstnání nezaručí.

  • Rady pro rodiče: jak s nimi pracovat?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že osobnostní nastavení člověka prostě nezměníte, i když byste se na hlavu stavěli. Sice mě pořádně štve, že nejstarší syn s IQ 130 školu fláká a čtyřka je pro něj „dostatečná“, ale tam někde uvnitř tuším, že v životě se neztratí, a tak ho beru takového, jaký je. To potvrzuje i psycholožka Dostálová. „Rodič by měl být schopen pracovat s tím dítětem, které má doma, nikoli s tím, které by chtěl mít. Z pozice rodiče tak balancujeme. Dítěti úzkostnému šprtovi pomáháme tím, že ho podpoříme právě v tom výkonu, který podává. Nemusí být lepší, stačí, že je takový, jaký je. S dítětem flákačem se domluvíme na splnění minima z předmětů, které nejsou zrovna jeho krevní skupina, a podporujeme ho v hlubokém ponoření se do jeho oblíbených oblastí,“ radí Magdalena Dostálová.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku