7 věcí, které nám bohužel nikdo neřekl o výchově puberťáků

  • 7 věcí, které nám bohužel nikdo neřekl o výchově puberťáků
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    6. března  2017 
     06:00

    Máte-li doma dospívající děti, pak víte, že život s nimi je jak na houpačce. Jednou udělají něco bláznivého, takže si tiše něco pomyslíte, pak se chovají jako přemoudřelé opice, jindy vás objímají, jako by se blížil konec světa, a za okamžik vám vmetou do obličeje, že jste trapní rodiče. Tyhle věci byste měli vědět předem!

  • 1. Dělají (a říkají) hlouposti. Všichni a často (nebo neustále)

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Nechávají špinavé ponožky na zemi u postele, nesnědené svačiny pod polštářem a suší si mokré oblečení na koberci ve svém pokoji. Neustále na všechno říkají: „Neřeš to.“ Případně nemluví vůbec. Proč taky, že?

  • 2. Očekávají, že s nimi budete zacházet jako s dospělými

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Když nutně potřebují peníze na lyžařský zájezd se školou, peníze na svačinu, pití nebo nové boty či sukni (kterou nutně potřebují), se tváří jako roztomilé děti, do kterých byste nikdy neřekli, že dokážou pěkně kousnout. Jinak by rádi, abyste je brali jako dospěláky hlavně v těch věcech, které jim zakazujete. Když se to ale hodí, rádi používají výmluvu typu „jsem přece ještě dítě“, aby dostali to, co chtějí.

     

  • 3. Dělají, že vás neznají, a nechtějí s vámi nikam chodit

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jet s vámi k moři nebo na výlet? Pfffff, ani náhodou! Válet se s matkou na pláži a mazat jí záda? Jste spadli z višně, ne? Ovšem druhý den se vás budou držet silně za ruku, to když jim budou trhat zuby moudrosti, případně brát krev. To jsou jim mámy dobré!

  • 4. Zapomenou všechno, co jim řeknete – do pěti sekund

    Autor: iStock

    Tzv. pubertální forma alzheimera, dalo by se říct. Ale oni to nedělají schválně ani to nedělají z toho důvodu, že by nás, rodiče, ignorovali nebo že by je nezajímalo, co jim říkáme. Prostě to tak je a musíme to tak brát. Možná když by si to někam zapsali, nezapomněli by to. I to je ale sporné.

  • 5. Dávají nám šanci naučit se znova to, co jsme po odchodu ze školy radostně zapomněli

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jak naivní myslet si, že už nikdy nebudeme potřebovat algebru, goniometrické funkce či větný rozbor, ale když začnou dospívající děti zoufale žadonit a prosit o naši pomoc, nezbývá než se znova ponořit do středoškolských učebnic. Děkujeme, děti, že nám to děláte!

     

  • 6. Mají vás rádi, ale nebudou se s vámi nikde chlubit

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Vzpomínáte, když byly vaše děti ve školce, jak byly šťastné, že pro ně jdete? A ještě volaly: „To je MOJE maminka!“ A byly pyšné na to, že vás mají. V pubertě by nejraději dělaly, že jsou sirotci. Ukazovat se s vámi na veřejnosti? Ani omylem, byly by za trapňáky. Možná tak půl kilometru od školy, kde už vás nemůžou spatřit kamarádi, se k vám budou mít.

  • 7. Budou vás „zásobovat“ strachem a úzkostí

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Hormony s nimi cloumají a kvůli tomu jste permanentně vystaveni stresu, co by se tak asi zase mohlo stát. Kdy zase zalžou, kdy zase přijdou pozdě domů, kdy se pozvrací po večírku atd. Budou kroutit hlavou a nechápat, proč jste tak nespravedliví a nikam je nechcete pustit, natož jim dovolit dívat se po půlnoci na erotický film (když druhý den jdou do školy). Nakonec puberta ale přece jen pomine a možná se i dočkáte omluvy, nebo aspoň pochopení.

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku