Jak rozhýbat línou puberťačku? A co nikdy neříkat?

  • Jak rozhýbat línou puberťačku? A co nikdy neříkat?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    28. dubna  2017 
     06:00

    Už malé holky začínají srovnávat svůj vzhled s ostatními. Pozorují modelky a herečky vyretušované v časopisech a utvářejí si mylný obraz toho, jak by samy měly vypadat. Přehánět by to neměly, ale na druhou stranu i pojídání nezdravého jídla a nulový pohyb našich dcer můžou mít katastrofální dopady. Jak ale v takovém případě s dětmi citlivě mluvit o vzhledu a stravovacích návycích? Psycholožka vám poradí!

  • S dívkami by raději měla mluvit maminka

    Puberta? Zkuste naučit dospívající děti jíst zdravě:

    „Kritizovat vzhled dítěte je vždycky velmi ošemetné. Jedna hloupě vyřčená věta může u dítěte vést k rozvoji poruchy příjmu potravy (mentální anorexie, bulimie), ke komplexům méněcennosti, nenávisti k sobě samé nebo třeba ke smutku či úzkosti. Obecně platí, že na poznámky ke své vlastní postavě jsou dívky více citlivé od tatínků a chlapci více citliví od maminek,“ říká Veronika Hamerníková z psychologicke-poradenstvi-brno.cz.

    Tatínek by tak měl být v komentářích na postavu své dcery ještě opatrnější než maminka. Ať však dívce řekne cokoli, vždy by měla mít pocit, že je krásná a milovaná. To, jak otec hovoří o vzhledu své dcery, se jí potom promítá do následných vztahů s muži a budoucími partnery. 

  • Pozor na citlivé vnímání kritiky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Stejně jako se vyvíjí vnímání dítěte, vyvíjí se i jeho citlivost vůči podnětům a negativním impulzům jak ze strany rodiny, tak i širokého okolí. Na jakoukoli kritiku vůči své osobě jsou děti nejvíce citlivé mezi třetím a šestým rokem a potom zhruba od dvanácti let do šestnácti let. Dbejte na to, až budete se svým potomkem zavádět řeč na téma jídlo a pohyb.

  • Netlačte na to, aby se dítě hned vzdalo veškerého nezdravého jídla

    Co by měly jíst dospívající děti? 

    Pokud jste dospěli k rozhodnutí, že konverzace o způsobu stravování vašeho dítěte je nevyhnutelná, zkuste s ním mluvit o problému otevřeně, ale zároveň najděte cestu, jak dítě nezranit a přitom ho citlivě přesvědčit, aby omezilo konzumaci nezdravého jídla nebo začalo více sportovat. „Základním kamenem je to, aby dítě vědělo, že na něm rodičům záleží a že ho bezpodmínečně milují, ať vypadá jakkoli. Jestliže se dítě přeci jen nedokáže některých nezdravých pochutin vzdát, mnohdy stačí výrazně snížit jejich konzumované množství,“ radí psycholožka Hamerniková.

  • Chvalte vzhled vašeho potomka už od malička

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Podle psycholožky je vhodné, aby rodiče své děti od malička za vzhled oceňovali: „Máš krásně modré oči, pěkně bílé zoubky, hezké vlásky..." Žijeme v kultuře, kde je kult dokonalé postavy poměrně vysoce postaven a pro dítě je velkou výhrou, když má své tělo skutečně rádo. Pokud se má dítě opravdu rádo, bude také lépe slyšet na to, aby pro své tělo něco udělalo.

  • Sportujte společně

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vést dítě ke zdravé stravě a k pohybu lze nejsnáze vlastním příkladem. Maminka může chodit s dcerou do fitka nebo na zumbu, tatínek si může jít navečer se synem zaběhat nebo zakopat do míče a o víkendu si může celá rodina vyjet na kole nebo vyrazit na pěší túru. Takové aktivity prospívají kondici u dětí i rodičů, a navíc výrazně posilují vztahy mezi rodiči a dětmi, což je především v období puberty více než žádoucí.

  • Vezměte děti na nákup

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jen sportování ovšem nestačí, když se vaše dítě cpe fast foody, sladkostmi a chipsy. Možná tyhle zlozvyky vidí doma, a tak mu nepřijde nic zvláštního na tomto způsobu stravování. Zkuste proto nakupovat domů pouze zdravé potraviny. A víte, co by vám také mohlo pomoci? Vezměte děti s sebou na nákup a vysvětlete jim, proč třeba místo bonbonů koupíte ovoce či rozinky nebo proč si v neděli místo řízků z vepřového masa upečete brokolicové karbanátky.

  • Zaveďte pravidlo „jednou týdně“

    Za dětskou obezitu nemůže fast food, ale rodiče. Jak je na tom vaše dítě? 

    Veronika Hamerniková je toho názoru, že pokud se dítě stravuje nezdravě mimo domov (zejména ve společnosti kamarádů), nelze tomu úplně zabránit. Je však vhodné si o tom promluvit a domluvit se na závazných pravidlech, jako je například pouze jedno nezdravé jídlo týdně, a to ještě za podmínky, že v den, kdy si dítě takto „dopřeje“, udělá také něco pro svou fyzickou kondici a třeba se projede na kole.

  • Společný režim

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    „Pokud opravdu chcete doma nastolit zdravý režim, klidně může vzít počáteční impulz na sebe jeden z rodičů: Podívej se na mě, už nemůžu dopnout knoflík u kalhot. Potřeboval bych zhubnout jako sůl. Chci se začít víc pohybovat a zdravěji jíst. Pomůžete mi s tím? – A tak se ke zdravějšímu životnímu stylu nenásilně přidá celá rodina,“ dodává na závěr psycholožka Hamerniková.

    Neuvěříte, co matka napsala chůvě! Co nejvíc televize, sladkostí, a kojení navrch

    Neuvěříte, co matka napsala chůvě! Co nejvíc televize, sladkostí, a kojení navrch

    Každá chůva, která bude hlídat děti, uvítá, když jí rodiče nechají pár informací, co na děti platí a co ne. Ovšem ne každá najde tak překvapivou…celý článek

    Neslyšící babička učí vnučku znakovou řeč. Neuvěřitelná reakce miminka!

    Neslyšící babička učí vnučku znakovou řeč. Neuvěřitelná reakce miminka!

    Malá holčička a její babička. Obě neslyší a spolu se staly hrdinkami dojemného videa, na němž žena vnučce ukazuje znakovou řeč. Babička sotva devítitýdenní…celý článek

/
Autor: Michaela Kaňoková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku