Z Instagramu můžete poznat, jestli vaše dítě trpí depresí. Jak?

Depresivní dospívající moc nechodí mezi lidi, ale na sociálních sítích aktivní jsou
Foto: iStock.com
Sdílej na facebooku
14. srpna  2017 
 16:00

Dospívající děti jsou náladové, občas neúměrně veselé, občas neúměrné smutné a je to normální. Bohužel se v tomto věku může poprvé projevit i deprese, zvláště pokud k ní potomek zdědil sklony. Poznat ji je často těžké. Vědci teď přišli s tím, že napovědět může i to, jak se puberťák chová na svém instagramovém profilu. 

Rozhodně nechceme nikoho vyzývat k tomu, aby stalkoval své dospívající děti na sociálních sítích. Zrovna tak bychom se nebáli toho, že každý zasmušilý obrázek, který zveřejní, znamená sebevražedné sklony. Ale následující zjištění přece jen zajímavé je. 

Web EPJ Data Science zveřejnil algoritmus, který umožňuje posoudit sklony k depresím na základě toho, co člověk, například teenager, zveřejňuje na Instagramu. Základem je podle autorů z Vermontské univerzity v USA sklon k šedým, modrým a vůbec tmavým odstínům. Přesnost? Až sedmdesát procent, tvrdí autoři. Lékaři podle nich depresi trefí asi ve čtyřiceti procentech případů. 

Jak vypadají fotky naznačující riziko deprese? Třeba jako tahle GALERIE

Sklon k používání tmavých barev u depresivních lidí potvrdilo už několik dřívějších studií. Naopak, ačkoli se deprese spojuje s tím, že nemocní nejsou společenští, pro aktivitu na sociálních sítích to často neplatí. Díky tomu mohou odborníci zkoumat jejich sklony. "Lékaři často nemají možnost zjistit toho o vás tolik, kolik toho prozradí mobilní telefon," komentoval algoritmus spoluautor studie Chris Danforth pro The Independent.

Spolu s Andrewew Reecem z Harvardovy univerzity testovali svůj algoritmus na 43 950 příspěvcích  z Instagramu od 166 lidí, z nichž u 71 byla dříve diagnostikována deprese. Výsledek? U depresivních jedinců je mnohem méně pravděpodobné, že se objeví na fotkách spolu se svými přáteli, a také méně často používali filtry k úpravě fotek. Když už, volili ten s názvem Inkwell měnící fotky na černobílé, místo aby dali přednost například Valencii, která fotky projasňuje. 

Algoritmus zatím nemá žádné praktické využití, ale mohl by fungovat třeba tak, že by člověka sám upozornil na riziko depresí na základě toho, jaké fotky postupuje na web. V tom případě by nebylo využívání sociálních sítí tak zbytečné, jak si spousta lidí myslí. 

Pubertální dcera? 9 věcí, na které si raději zvykněte. Bez nich by to nešlo

Pubertální dcera? 9 věcí, na které si raději zvykněte. Bez nich by to nešlo

Máte dceru v pubertě? Pak to nejspíše znáte. Pokud vás to teprve čeká, přečtěte si našich devět typických projevů, abyste věděli, co vás čeká. A nemine,…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku