Co se honí hlavou puberťáka? Možná je vyhořelý! Proč a co s tím?

  • Co se honí hlavou puberťáka? Možná je vyhořelý! Proč a co s tím?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    21. května  2018 
     06:00

    Tajemství, nešťastné lásky, konflikty, hledání sebe sama – to jsou nejčastější témata každého teenagera. V poslední době ale velmi často přibývá těch, kteří mluví o vyhoření, ztrátě zájmu o cokoli. Proč se to děje? A co s tím můžeme my rodiče dělat?

  • Vyhoření, depka, nic je nebaví

    Autor: iStock

    Mám tři syny a o všech bych mohla říct, že vypadají čas od času vyhořele. Nejstarší dokola omílá, že ho nic nebaví, neví, co bude dělat, nejmladší, kterému bude patnáct, skáče z veselé nálady do smutné, pronáší filozofická moudra o beznaději, takže jen doufám, že puberta je nemoc, ze které prostě jednou vyrostou. Jsou ale skutečně vyhořelí? A jestli ano, kde se v nich tohle vyhoření bere?

     

  • Na vině je blahobyt - děti mají všechno

    Autor: iStock

    Podle psycholožky Magdaleny Dostálové k tomu dnešní teenagery vede blahobyt, v němž žijí. „Mají všeho dostatek a některé děti jsou zvyklé na to, že od rodičů a dalších příbuzných dostanou v zásadě ihned všechno, co si přejí,“ říká. A mluvíme ne o tom, co potřebují, ne o naplnění základních životních potřeb, ale o tom, co so přejí – nutně to k životu rozhodně nepotřebují. Nemají čas se na něco těšit, protože jejich přání je splněno málem dřív, než jej vysloví.

  • Proč je vlastně nic nebaví?

     

    Autor: iStock

     

    To, že děti dostanou vše, není zdravé, a není tedy divu, že z nich rostou „vyhořelí teenageři“. „Teenager tak nikdy nezažil, že by se mu třeba nedostalo něčeho, co si přeje. Nemusí se učit strategie, jak dosáhnout svými silami cíle, neboť cíl je předem splněn. To už je celkem slušná půda pro vznik vyhoření,“ varuje psycholožka. A proč ty naše puberťáky nic nebaví?

     

  • Děti by se měly učit, ale ne kvůli známkám

     

    Autor: iStock

     

    Škola, koníčky je nazajímají, je jim jedno, co si o nich myslí okolí, jaké známky dostávají. Neuznávají autority, odmítají pomoc, neví, proč by se měli učit a proč by měli myslet na budoucnost. Přitom jsou ve většině chytří mladí lidé, kterým způsob vzdělávání nevyhovuje a nedává smysl.

    „Děti a následně teenageři by se měli učit, protože se chtějí něco nového dozvědět, ne pro známky nebo kvůli tomu, aby uspokojili rodiče. V tom jim klasické české školství nejde moc vstříc. Je postaveno na neustálém číselném hodnocení, ale i srovnávání dětí. Ani jedno není šťastnou cestou,“ domnívá se psycholožka.

     

  • České školství v dětech zabíjí touhu po vzdělání

    Autor: iStock

     

    Když nastupuje do školy prvňáček, většinou se těší. Škola v něm, budeme-li se držet nejčernějšího scénáře, však často zvládne během několika málo let vzbudit odpor vůči vzdělávání. Naopak se naučí, jak šidit, podvádět a tak nějak proklouzávat, což jde snáz chytrým dětem a chlapcům. Kluci totiž častěji potřebují vědět, proč mají do nějaké činnosti vložit energii, co z toho budou mít.

    Dívky se naopak, obecně řečeno, snáze přizpůsobí a budou se, konkrétně ve škole, učit i něco, co je nebaví a o čem nevědí, nač jim to bude. Vzdělávací proces se tak i tak z přitažlivého dobrodružství mění v nutné nezáživné zlo, kterým se někteří rozhodnou nějak proplout, aby mohli dělat vysněnou profesi.

     

  • Děti potřebují pozitivní vzory

    Autor: iStock

     

    Nedávno mi nejstarší syn vyprávěl, že se sešlo několik bývalých spolužáků a probírali smysl vzdělání. Výsledek diskuse byl jednoznačný. Vzdělání je nanic, youtuber nepotřebuje ani maturitu, aby byl úspěšný. Jak z toho ven? Nechat je být? Dá se to nějak změnit? Podle psycholožky Dostálové pomůžou pozitivní vzory. „Rodič, který má rád svou práci, ať se už věnuje čemukoliv. Rodič, který se nepokouší nic ošidit, aby nějak proklouzl. Zároveň je však třeba, aby byl takový rodič schopen mít s teenagerem vztah a trávit s ním čas. Kde jinde by mu své poselství a filozofii také mohl předat?“

     

     

     

     

/
Autor: aše
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku