Hannu málem zabil alkohol. Zachránili ji kamarádi, rozhodovaly minuty!

Hanna Lottritz přežila otravu alkoholem, lékaři jí nedávali šanci. Fotografie z pohotovosti hodinu po příjezdu do nemocnice Renown.
Foto: Hanna Lottritz
Sdílej na facebooku
30. května  2018 
 06:00

Kdybyste náhodou chtěli varovat dospívající potomky před nebezpečím alkoholu, dejte jim přečíst příběh Hanny Lottritz. Půl roku před svými jedenadvacátými narozeninami málem nepřežila jednu větší pitku, která přitom ze začátku nijak dramaticky nevypadala. 

Když Hanna ležela na urgentním příjmu nemocnice v nevadském Renu, bojovala o život. Nereagovala na žádné podněty, nevnímala, necítila bolest, nedokázala sama dýchat a lékaři ji museli napojit na umělou plicní ventilaci. Postupně se propadala do kómatu. 

"První, co si pamatuju, je, že u mě sedí máma, drží mě za ruku a říká mi, že budu v pořádku. Připadala jsem si jako ve snu, všechno jsem měla v mlze," líčí mladá žena zážitek z následujícího dne, kdy se po čtyřiadvaceti hodinách přece jen probudila. Přesto během následujících hodin ještě několikrát ztratila vědomí. 

To už měla to nejhorší za sebou, ale nedlouho předtím si lékaři mysleli, že nepřežije. Všechno přitom začalo tak jako spousta jiných studentských večírků, které ráno skončí kocovinou. "Nakonec z toho bylo 48 nejhorších hodin mého života," říká dnes Hanna. 

S kamarády se vydala na festival Night in the Country v nevadském Yeringtonu, od rána se dobře bavila, potkávala staré i nové známé, hráli různé hry. Večer se vydali na koncert Joe Nicholse a Jakea Owena, kde si Hanna dala dvě piva. Stále žádné drama. 

Mnoho jejích kamarádů už se mezitím opilo, Hanna si více alkoholu dopřála až později, po koncertě. Už se také cítila trochu opilá, když se v kempu připojila k partě mladíků, mezi nimiž našla i své přátele. Někdy před půlnocí se mezi nimi rozjela soutěž, kdo si dokáže dát největší lok z velké lahve whisky. A to je poslední, co si Hanna z večera pamatuje. 

"Všechny další události znám jen z vyprávění, já už si nepamatuju nic. Zřejmě jsem si pořádně přihnula z lahve, vypila jsem toho tolik, jako kdybych si nalila plný hrneček, ale tvrdila jsem přátelům, že jsem v pořádku. A za pět minut jsem se složila," popisuje Hanna. Měla problémy s dýcháním, ale její přátelé ji naštěstí nenechali ležet, ale zvedli ji a odnesli do stanu první pomoci. Tam jí okamžitě zavedli dýchací přístroj a odvezli ji do nemocnice, zatímco se k jejím rodičům rozjela policie, aby jim řekla, co se děje. 

Její stav byl kritický, trpěla akutním respiračním selháním a akutní otravou alkoholem. Lékaři naměřili přes čtyři promile alkoholu. Hannin problém nebyl ani tak v tom, kolik alkoholu vypila, ale že ho vypila příliš mnoho za krátkou dobu. Lékaři konstatovali, že u ní zřejmě nastává mozková smrt, její tělo na nic nereagovalo. Přesto se nakonec po 24 hodinách probudila. 

Za zavedeným umělým dýcháním a dalšími trubičkami, které jí byly nepohodlné. Ale živá. Když ji lékaři chtěli odpojit od dýchacího přístroje, napoprvé to nezvládla, ale po několika dalších hodinách dokázala dýchat sama. Tehdy jí lékaři řekli, že měla velké štěstí, protože svou noční jízdu vůbec nemusela přežít. A že jí nedávali moc šancí. 

Asi nejvíc dívku zasáhl dotaz, zda takhle moc pije kvůli tomu, že se chce zabít. Když Hannu druhý den z nemocnice pustili, rozhodla se, že před takovým pitím, které ji málem zabilo, bude varovat ostatní. 

Mimochodem – život Hanně zachránili nejen lékaři, ale i její kamarádi, kteří přes vlastní opilost dokázali situaci vyhodnotit správně a dostali ji okamžitě k lékařům. Mohlo se klidně stát, že by ji nechali, ať se z opilosti vyspí. To by nepřežila. 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku