Co by měly vědět matky, které samy vychovávají kluka?

Co by měly vědět matky, které samy vychovávají kluka?
Mluvte s dítětem o jeho otci, i když vy sama ho nechcete už nikdy vidět
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
4. dubna  2016 
 08:00

Jeden muž vás opustil, naštěstí vám doma zbyl druhý. Váš syn. Jako matku, která žije sama s potomkem, vás pochopitelně čeká řada specifických starostí. Na druhou stranu si můžete se svým synem vytvořit hezký vztah a silné pouto. Které věci byste si měla uvědomit?

Váš bývalý partner vás možná zklamal. Můžete si myslet, že je bídák a že už o něm nikdy nechcete slyšet. Jenže váš syn bude mít zřejmě jinou potřebu. Mluvte s ním o jeho otci. Na otázku, kde je tatínek, si asi dlouho nevystačíte s odpovědí typu: „Je pryč. Tak co dneska postavíme z lega?“ Připravte se na to, že dítě bude postupně potřebovat vědět o svém otci víc. Má po něm talent na nějaký sport? Měl také rád určitá jídla? Jak se dítě vyvíjí, potřebuje postupně znát odpovědi na různé otázky. A pokud se otec s rodinou nestýká a dítě se nemůže zeptat přímo jeho, měla by odpovědět máma. A pokud možno i něco pozitivního, ne jen to, že byl bídák, "kterej je nechal oba samotné".

Kojení je normální! Modelky, herečky a zpěvačky ukazují světu, jak kojí děti

Kojení je normální! Modelky, herečky a zpěvačky ukazují světu, jak kojí děti

Někomu to může stále připadat pohoršující, jiný se nad tím nepozastaví. Ať je to, jak je to, kojení na veřejnosti už není v naší společnosti tabu.…celý článek

Najděte mu mužské vzory

Kluci potřebují nějaké mužské vzory. „Uvědomila jsem si to vlastně na drobnosti, když můj syn začal chtít sedat si na nočník a na záchod, protože to tak viděl u mě,“ říká Tereza, matka dnes už devítiletého syna. „Uvědomila jsem si, že teď si asi ještě nějak poradím, ale později mohou nastat další věci, o kterých nebudu mít úplně jasnou představu. Klučičí poměřování síly v partě, ve sportovních oddílech, různé šarvátky a podobně. Naštěstí zafungoval můj táta, který s ním trávil nějaký čas. Byli jsme domluveni, že s klučičími věcmi se může obrátit na něj.“ Prarodiče, strejdové nebo rodinní kamarádi mohou v těchto chvílích zafungovat. Podívejte se ale i do širšího okolí – skvěle mohou zafungovat vedoucí ve skautu, sportovní trenéři, učitelé a další lidé, kteří ve vašem životě figurují.

5 nejlepších věcí, které byste doopravdy měli dělat pro svoje děti

5 nejlepších věcí, které byste doopravdy měli dělat pro svoje děti

Zapomeňte na drahé dary, soukromého učitele tenisu i neustálé vyrážení za všelijakou akční zábavou. Vaše děti potřebují především něco jiného. Rozhodně…celý článek

Nedělejte z něj svého partnera

Zbyli jste sami dva a „my to tu nějak zvládnem“ je pochopitelně správná strategie. Váš syn by se neměl stát předčasně tím, který zastane veškerou chlapskou práci v domě (pochopitelně kromě svých povinností). Není ani povinen dělat vám společnost, když jste večer sama. A už vůbec by neměl poslouchat vaše stížnosti na mužské pokolení. Nenakládejte mu víc odpovědnosti, než je potřeba. Ano, měl by vynášet koš a uklízet si talíře ze stolu. Ale měl by mít také své dětství.

Sdílejte své zájmy

Možná budete mít štěstí a nějaký příbuzný bude brát vašeho syna na nedělní fotbal. Ale možná to bude tak trochu na vás. Zkuste mít pro jeho svět pochopení – ať jsou to komixy se superhrdiny, kteří zachraňují svět, nebo nekonečné debaty o tom, co zrovna postavili v Minecraftu. Jasně, že s někým jiným by si o tom asi popovídali lépe, protože vás to nebaví, nechápete to a ani nechcete. Ale oni mají v tuhle chvíli právě vás. Na druhou stranu i vy jim můžete ukázat svůj svět a vyžadovat trochu pochopení třeba pro nákupy oblečení nebo návštěvu baletního představení. Kdo ví, třeba se mu to jednou bude hodit. A vám koneckonců taky. Protože možná jednou potkáte někoho, koho vaše znalosti Batmana nebo extraligy úplně dostanou.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku