Co děti nejvíc nesnášejí, když se jejich rodiče rozvádějí? Na tohle si dejte pozor!

  • Co děti  nejvíc nesnášejí, když se jejich rodiče rozvádějí? Na tohle si dejte pozor!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    10. dubna  2017 
     06:00

    Rozvod rodičů je stresující nejen pro partnery, ale také pro děti. Co si naše děti nepřejí, abychom jim dělali? A co naopak potřebují jako sůl?

  • 1. Když se před nimi kritizujete a osočujete

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Nedovolte, aby vás děti slyšely, jak se hádáte a ošklivě o sobě mluvíte navzájem. Rodičovské konflikty jsou pro děti špatné a můžou vést k negativním projevům. Snažte se udělat vše, co je ve vašich silách, a nemluvte špatně o tom druhém, i když si myslíte, že je ten nejhorší na světě. Zahrnuje to i pasivně-agresivní komentáře typu: „Už zase nezvedá telefon, kdo ví, kde asi je." A podobně.

     

    Na co se musíte připravit, když se chcete rozvádět? Podívejte se na naše video:

     

  • 2. Nemají rády, když jim narušíte každodenní rutinu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Rozvod v dítěti vyvolává pocit nestability a nejistoty. To je důvod, proč je důležité, abyste i během rozvodu či po něm udržovali rodinné rituály a rutinu co nejkonzistentnější. Zejména jde o udržování kontaktů se stávajícími kamarády, dalšími členy rodiny a podobně. Tato sociální podpora je obrovsky důležitá a funguje jako prevence stresu. Ne vždy je to samozřejmě možné, třeba když se matka přestěhuje s dítětem do jiného města nebo bytu, ale i tak je třeba se pokusit vytvořit novou rutinu co nejrychleji. Abyste děti „uzemnili“...

     

  • 3. Potřebují cítit, že je stále milujete

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Je hrozné, když se hádáte spolu, křičíte na sebe nebo významně mlčíte. Horší je, když své emoce dáváte najevo před dětmi, a ony tak mají pocit, že je už nemáte rádi. Ony přece nejsou důvodem k rozvodu ani důvodem toho, že vám to s partnerem prostě nevyšlo. Tak se snažte aspoň před nimi to nedávat najevo, a naopak jim neustále vyjadřujte svou lásku. Manželé už nebudete, rodiči ale zůstanete navždy.

  • 4. Nemají rády, když si z nich děláte poslíčky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Někdy je to těžké, aby komunikace mezi rozvádějícími se rodiči nevázla. Proto se o to snažte, děti si váží poctivosti a otevřenosti – to je pro ně signál, že jsou pro rodiče důležité. Naopak nesnášejí, když rodiče komunikují prostřednictvím vlastních dětí. Ne, děti spoustě věcí nerozumějí, takže od nich nečekejte, že zvládnou dospěláckou konverzaci.

     

  • 5. Nesnášejí, když je nutíte, aby si vybraly jednoho z vás

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Děti jsou děti a milují vás oba dva. Ony si nechtějí zvolit mezi dvěma světy a dát přednost buď mámě, nebo tátovi. Pokud to po nich chcete, pak na ně vyvíjíte nesmírný tlak, aby učinily správné rozhodnutí. Ovšem které je ale to správné? Pro vaše děti ani jedno, ony by byly nejraději s vámi oběma.

  • 6. Nechtějí vidět vaše nové partnery

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Právě jste zabouchla dveře za svým partnerem a za týden je otevíráte někomu novému? Brzděte, prosím. Děti se potřebují se vším srovnat a taky si to srovnat v hlavě, zvláště když trpí pocitem, že to ony byly důvodem rozvodu. Váš milostný život děti nezajímá – natož vás vidět v objetí s někým, kdo není máma nebo táta.

  • 7. Nelíbí se jim, když se vyhýbáte rodinným událostem

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Svátky, narozeniny, Vánoce, školní představení – děti chtějí i nadále, abyste byli vy dva součástí jejich života. Nemusíte spolu žít, nemusíte víc než se snažit být s vaším dítětem ve chvílích, které jsou pro něj důležité. Pamatujte si, že životní mezníky nejsou o vás a vašem egu, ale o nich.

     

  • 8. Nemají rády, když chcete, aby vás utěšovaly

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Děti nejsou psychologové ani manželská poradna, jsou to vaše děti, jejichž povinností je být dítětem. Nikoli vás utěšovat a dodávat vám sílu. Používat děti jako primární zdroj emocionální podpory není zdravé. Tu mezeru a prázdnotu, kterou najednou cítíte, si musíte zalepit vy sami, ne děti.

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku