Jak se vypořádat s dětmi vašeho partnera: Co nikdy nedělat?

  • Jak se vypořádat s dětmi vašeho partnera: Co nikdy nedělat?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    20. května  2017 
     06:00

    V zemi, kde se polovina lidí rozvádí a další neoficiální svazky se rozpadají, je soužití s dětmi nového partnera rozhodně důležitým tématem. Blahoslavení ti, kdož projdou zkušeností, kde se všichni mají navzájem rádi, přistupují k sobě s respektem a bez předsudků. Ale to se často nestává. Jak se chovat k dětem, které nejsou vaše? Máte jim být náhradním rodičem, mentorem, nebo kamarádem, který nad mnoha věcmi jen mávne rukou?

  • Nejdřív to vypadá snadno

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Na začátku jste plná entuziasmu, snažíte se, velkoryse přehlížíte nedostatky, neslušné chování i nevhodné poznámky, časem se ale vyčerpáte a společné víkendy se pro vás stávají skoro noční můrou. Partner, který stále trpí jistým pocitem viny, že dítě opustil, vám moc nepomáhá, a tak se celá záležitost stává neřešitelnou. Soboty a neděle jsou náročnější než dny, které od rána do večera věnujete té nejtěžší práci, protože tam bývá výsledek jasný a na konci vás čeká odměna. Ta ve vztahu s cizím dítětem přijít nemusí, ačkoli do něj dáte všechno, co umíte. Říká se, že trpělivost přináší růže, a právě v této záležitosti hraje klíčovou roli. Dítě vám nemusí přijít na chuť hned, někdy to trvá měsíce, někdy i roky. Jak tedy postupovat, co dělat, a čeho se naopak vyvarovat?

  • Dejte o sobě vědět

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Dítě vašeho partnera by se o vás mělo dozvědět včas a ideálně od něj, v klidné a pravdivé podobě. Jen máloco zhatí hezký start vašeho možného přátelství jako hystericky nebo ublíženě podaná informace o nové přítelkyni tatínka, kterou v „dobré víře“ přinese někdo z okolí dítěte. Bohužel tuto část nejspíš neovlivníte, tak se jí předem nestresujte.

  • Osobně se nepředstavujte dětem svého partnera moc brzy

     
    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Trvá určitou dobu, než si můžete být jisté, že s nynějším partnerem zůstanete, a pokud váháte, jestli je to ten pravý, rozhodně počkejte, než takového člověka představíte svým dětem, a nebo se naopak seznámíte s jeho dětmi. Není nic horšího než co týden domů vodit nového „strejdu“ či „tetu“. Nehledě na to, že si dítě nejdřív musí zvyknout na to, že většinu času zůstává jen s druhým rodičem a vyrovnává se s novým režimem.

  • Seznamte se na neutrální půdě

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Prvním místem, kde se dítě seznamuje s novým partnerem svého rodiče, by neměl být jeho domov, ale neutrální prostředí, jako je hřiště nebo cukrárna. Pokud komunikace vázne, přesuňte se do kina. Zážitek pak můžete společně rozebrat a nebudete křečovitě hledat společné téma.

  • „Nabrífujte“ se

    ..
    ..
    Autor: shutterstock.com

    Informujte se o tom, jaké jeho dítě je, co ho baví a co je pro něj například citlivé téma. Pokud se na začátku společně pustíte do věcí, které má dítě v oblibě, hodně vám to usnadní budoucí soužití. Můžou to být výlety, sportovní akce, starání o zvířata nebo hraní různých her. Zároveň ale nepodlézejte a nepředstírejte, že vás ohromně baví, cokoliv dítě zmíní. Faleš lehce pozná a bude o to těžší vybudovat důvěru.

  • Nezůstávejte (hned) přes noc

     
    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ať budete od začátku s novým partnerem bydlet ve společné domácnosti, a nebo k sobě navzájem docházet, myslete na to, že mezník, kdy spolu zůstáváte přes noc, děti citlivě vnímají, a než k němu dojde, je dobré s nimi promluvit a vysvětlit jim, že nová partnerka nezabere místo jejich matky - už vůbec ne jejich.

  • Nevychovávejte

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Když už jste seznámeni a trávíte společný čas, vyvarujte se toho, abyste partnerovo dítě vychovávali. Vy nejste jeho rodič, takže škola, zájmová činnost i způsob trávení času padá do kompetence partnera. Což ale neznamená, že ve vaší společné domácnosti nebude dodržovat vámi oběma určená pravidla.

  • Neřešte odlišnosti

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pravděpodobně každý, kdo už děti má, se nevyhne srovnání s vlastními dětmi
    a často má i pocit, že právě jeho dítko je lepší, chytřejší, lépe zvládá situace, je vychovanější. Snažte se tomu ubránit a dítě nebo děti prostě berte, jaké jsou, a potlačte touhu je měnit. Od toho tu nejste. Nelíbí se vám, že dítě partnera raději hraje celý den hry a sluníčko zná jen z televize? Promluvte o tom s partnerem, ale dítě nelámejte.

  • Nehodnoťte jejich rodiče

    Jak to vlastne je s výživným? Podívejte se

    I když váš vztah s matkou partnerových dětí nejspíš nebude kamarádský, nikdy ji před dítětem nekritizujte, a to platí i o jeho otci. I když nebudete sdílet jejich pohled na výchovu, děti tím nezatěžujte ani jimi nemanipulujte. Myslete na to, jak byste chtěla, aby se „náhradní rodič“ choval k vašemu dítěti. A to vám může pomoci najít správnou cestu.

    Co děti nejvíc nesnášejí, když se jejich rodiče rozvádějí? Na tohle si dejte pozor!

    Co děti  nejvíc nesnášejí, když se jejich rodiče rozvádějí? Na tohle si dejte pozor!

    Rozvod rodičů je stresující nejen pro partnery, ale také pro děti. Co si naše děti nepřejí, abychom jim dělali? A co naopak potřebují jako sůl?celý článek

    Pipinka a lulánek? Zapomeňte na hloupé názvy pohlaví! Děti si to nezaslouží

    Pipinka a lulánek? Zapomeňte na hloupé názvy pohlaví! Děti si to nezaslouží

    Holčičky mají "pipinku", "prcinku", "frndu", "fifinku", "jůlinu" či "buchtičku". Kluci "pindíka", "bimbáska", "lulánka", "šulínka" nebo třeba "zvoneček".…celý článek

/
Autor: Radka Pilzová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku