10 pravidel, která můžou pomoci dětem překonat rozvod rodičů

  • 10 pravidel, která můžou pomoci dětem překonat rozvod rodičů
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    27. května  2017 
     06:00

    Není nijak překvapivé, že rozvod rodičů nesou děti těžce. Představíme vám několik pravidel, s nimiž můžete touto obtížnou situací projít v co nejmenším zmatku a pokud možno bezbolestně.

  • 1. Ujistěte potomka, že ho milujete

    ...
    ...
    Autor: Profimedia

    Může se stát, že když rodič během rozchodového procesu za dítětem nepřijde tak, jak slíbil, začne se obviňovat, že je to nějakým způsobem jeho vina. Kdyby se učilo lépe, bylo zábavnější, neodmlouvalo, třeba by tatínek nebo maminka chtěli být s ním. Je nutné své dítě ujišťovat, že nedostatek odhodlání druhého rodiče nemá nic společného s tím, jak je milováno. Můžete dítěti vysvětlit, že i dospělí dělají chyby a ubližují
    i lidem, které mají rádi. To, že na poslední chvíli rodič zruší setkání, je špatné, ale nijak s potomkem nesouvisí. 

  • 2. Mějte záložní plán

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Pokud váš expartner často ruší schůzky s dítětem, mějte připravený alternativní plán, který zbrzdí jeho zklamání. Může to být hra, výlet nebo jiná oblíbená aktivita. Domluvte se, jak dlouho budete čekat na vyzvednutí nebo telefonní hovor a pak pokračujte svým programem.

    Jsi nejlepší! Žena děkuje přítelkyni bývalého muže za to, jak se stará o jejich dceru

    Jsi nejlepší! Žena děkuje přítelkyni bývalého muže za to, jak se stará o jejich dceru

    Američanka Audrey Nicole udělala něco, co není moc obvyklé. Na Facebooku zveřejnila nadšené poděkování určené nové přítelkyni bývalého přítele, s nímž…celý článek

    Mohla byste říct, že například počkáte půl hodiny, a pokud otec nepřijde, vyrazíte do herničky nebo na návštěvu za dalšími dětskými kamarády. Když expartner opravdu nedorazí, vyslechněte dětské zklamání bez soudu a nechte dítě reagovat.

  • 3. Povzbuzujte dítě ke komunikaci

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Starší dítě můžete přesvědčit, aby si s druhým rodičem promluvilo o nové situaci. Sebevyjádření děti posiluje a může pomoci zmírnit jejich frustraci. Dokonce i když se nic nezmění, dítě se bude cítit lépe, protože ví, že vynaložilo úsilí na nápravu situace. Promluvte si s ním o zklamání, které může projevit, aniž se bude zlobit. Může například otci říct, že ho změny a rušení setkání bolí. Pokud se necítí na verbální komunikaci, může o problému napsat dopis nebo mail.

  • 4. Buďte flexibilní

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Plán návštěv je určitě dobrá věc, ale flexibilita a vstřícnost z vaší strany může zlepšit možnost pravidelného setkání dětí s expartnerem. Nevyhovuje-li mu například pondělí, zkuste společně najít vhodnější den, nechte návrh na něm.

  • 5. Zapojte rodinu a přátele

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokuste se do života dítěte zahrnout další spolehlivé dospělé. Mohou to být prarodiče, sourozenci či přátelé, s nimiž si může vytvořit hezký trvalý vztah. Zmenší se tak tlak, který je na vás vyvíjen, pokud v péči expartner nefunguje tak, jak by měl. 

  • 6. Nehádejte se před dětmi

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Vyhrocená konverzace, která se týká jeho nespolehlivosti nebo financí, by se měla konat po telefonu nebo i osobně, ale nikdy v přítomnosti dětí. Podle výzkumu se nejvíc trápí ty, které jsou během rozvodu vystaveny probíhajícím rodičovským bojům. Nemusíte hrát nejlepší přátele, ale kvůli dětem se snažte krotit alespoň před nimi.

  • 7. Zaměřte se na klidné předávání

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    I když se otevřeně nehádáte, děti mohou cítit napětí a stát se úzkostlivými. Mnozí otcové se prý vyhýbají navštěvování svých dětí jednoduše proto, že setkání s jejich bývalou ženou je pro ně utrpením. Když otec přijde k očividně úzkostlivému dítěti, předpokládá, že o něm expartnerka před dítětem mluvila špatně, a tak si nakonec řekne, že bude lepší, když nepřijde vůbec. Pokud je pro vás osobní setkání náročné, předávejte si dítě na neutrální půdě, jako je škola, herna nebo cukrárna.

  • 8. Rozlučte se s úsměvem

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Když dítě odchází s druhým rodičem, ujistěte ho, že jste v pohodě, když tráví čas
    s ním. Pokud vidí, že je jeho matka rozrušená, když odchází s otcem, společný čas si pak neužije. Dejte dítěti vědět, že je to v pořádku. Navíc tak pomůžete zmírnit napětí mezi vámi a expartnerem.

  • 9. Přivítejte se radostně

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Rodiče si často nejsou jisti, co říct, když se jejich děti vrátí domů od bývalého partnera. Nechtějí, aby vypadali, že je nezajímá, co dítě dělalo, ale ani děti vyplašit přílišným zájmem.

    6 příběhů o alimentech: Výživné od státu je mi k ničemu, říká žena

    6 příběhů o alimentech: Výživné od státu je mi k ničemu, říká žena

    Před pár dny parlament konečně schválil zálohové výživné. Stát by ho platil za ty rodiče, kteří se na své děti vykašlali a neposílají na ně žádné peníze,…celý článek

    Pokud ale mlčíte, vyšlete tak k dětem podvědomě zprávu, že jste nešťastná nebo je vám nepříjemné, když dítě tráví čas s otcem. Případně může mít pocit, že vás tou návštěvou nějak zradilo. Ideálně předstírejte, že dítě přijelo z návštěvy u prarodičů, zajímejte se v běžné míře o to, co dělalo, a podporujte ho.

  • 10. Umožněte dětem vyjádřit zklamání

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Nebagatelizujte podráždění a smutek dítěte. Ujistěte ho, že to v budoucnu bude lepší. Ať už je dítě rozrušené obecně rozvodem, nebo něčím konkrétním, hněv a zklamání jsou normální a zdravé emocionální reakce. Dítě má nárok na tyto pocity a mělo by
    o nich mluvit, aniž by se obávalo, že tím rodiče rozčilí nebo rozzlobí. Dítě podpořte
    a ujistěte, že mu rozumíte a že jsou jeho zájmy důležité. To mu bude pomáhat po celý život.

     

    Zálohové výživné? Konečně! Dva až tři tisíce měsíčně na dítě

    Zálohové výživné? Konečně! Dva až tři tisíce měsíčně na dítě

    Velký čtvrtek pro rodiče, kteří vychovávají děti sami a jimž chybějí peníze od bývalého partnera. Vláda schválila návrh na zavedení zálohového výživného,…celý článek

    Bohyně kojení: Kontroverzní a přitom něžné fotky budí pobouření

    Bohyně kojení: Kontroverzní a přitom něžné fotky budí pobouření

    Fotografka Ivette Ivens je velkou příznivkyní kojení, a to včetně kojení na veřejnosti, které část lidí odsuzuje. Ona se na takovou kritiku rozhodla…celý článek

/
Autor: Radka Pilzová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku