On-line chat: Má vaše dítě potíže s psaním? Ptejte se speciální pedagožky

On-line chat: Má vaše dítě potíže s psaním? Ptejte se speciální pedagožky
Specialistka na problémy se psaním radí rodičům, jak je napravit
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
9. září  2015 
 06:00

Považujete psací písmo za přežitek? Děti, které se nenaučí používat psací písmo, mívají v pozdějších letech problémy s tím, že si nestíhají dělat zápisky, a navíc mohou mít potíže s učením jako takovým. Máte pocit, že se to týká vašeho dítěte? Třeba proto, že přes veškerou snahu neumí pořádně držet tužku. Nebo nevíte, zda je pro něj vhodné nové písmo Comenia Script? A čím by vlastně mělo dítě psát? Ptejte se odborníka. Už teď můžete pokládat dotazy na našem chatu, speciální pedagožka Světlana Drábová na ně bude odpovídat on-line ve středu 9. září od 14 hodin. 

Specialistka na problémy se psaním Světlana Drábová bude dnes radit rodičům
Specialistka na problémy se psaním Světlana Drábová bude dnes radit rodičům
Autor: Facebook Světlany Drábové
Rodiče, kteří zlehčují zápasení potomka s písmem, dělají chybu. Zdaleka nejde jen o krasopis. Dítě, které nezvládne psací písmo, se kvůli tomu nenaučí ani různé automatické postupy, které jsou přitom potřeba pro učení se na druhém stupni a střední škole. Naopak nevadí, když dítě samo ve vyšších ročnících přejde na tiskací písmo, pokud předtím zvládlo písmo psací. 

ONLINE CHAT
?
Máme doma spory. Moje máma se snaží vnučku učit číst a psát, ačkoli jde do školy až za rok a půl, že jinak bude pozadu. Učí jí tedy písmo tiskací, ne psací, ale stejně - nemůže jí tím spíše ublížit? Je fakt, že holku to baví. (Tereza od Pardubic)
Foto
Vždy bych podpořilo pouze dětskou zvídavost. Takže pokud se dítě ptá, o jaké jde písmeno nebo jak se písmeno píše, ukázala bych mu je. Ale cíleně bych jej to neučila. Může také tím, že bude umět číst a psát než půjde do školy, ztratit zájem o skutečnou výuku, až do školy nastoupí. Raději pouze podporujte zvídavost své dcery a zaměřte se na další důležité dovednosti - např. zavazování tkaničky, hraní her s pravidly, všeobecný rozhled, fantazii - vyprávění pohádek (slovní zásoba, nebát se komunikovat)...
?
Starší dítě chodí do školy, mladší do školky a chce dělat všechno po starším sourozenci. Teď vyžaduje, že bude taky psát a chce koupit písanku. Klidně to udělám, ale neublížím mu tím? (Danda)
Foto
Musíte ohlídat správnou směrovost při psaní. Pokud drží správně tužku a ohlídáte, aby si nevytvořilo špatné stereotypy. Ty se později obtížně odstraňují
?
Ve školce malují děti fixami, nevadí to rozvoji psaní a kreslení? (Natálie77)
Foto
Určitě ne. Děti mají rády syté barvy. Jsou na trhu trojhranné fixy se zasunovacím hrotem. Takže pokud na fix dítě tlačí, hrot se zasune a nekreslí. Dítě musí tedy ruku uvolnit a odlehčit.
?
Dcera je ve třetí třídě a její písmo je snad čím dál horší. Učitelka to vyčítá jí i mně, ona se proto psaní čím dál víc bojí. Četla jsem o nápravném kurzu, s kým bych to mohla probrat a jak vypadá? (Karolína)
Foto
Vyhledejte speciálního pedagoga, který se zabývá grafomotorickými obtížemi. Rozhodně by bylo vhodné absolvovat vyšetření, které by odhalilo příčiny jejích obtíží.
?
Můj skoro pětiletý syn občas bere pastelku do pravé, občas do levé ruky. Jak mám poznat, zda bude pravák nebo levák? (Julka, Kutná Hora)
Foto
Dávejte mu tužky, pastelky, ale i nůžky, lžíci na střed, aby jste mu nepodsunula praváctví či leváctví. Obvykle se dítě vyhraní (zvolí pravou či levou ruku) do 7. let. Pokud si nebudete jistá, vyhledejte speciálního pedagoga, který vyšetř lateralitu (dominanci párových orgánů) a poradí vám.
?
Co si mám představit pod pojmem špetkový úchop? (Jana Kasalová)
Foto
Fotografie nejvíce se ojevujících nesprávných úchopů i těch správných naleznete na ww.prodys.cz
?
Všude se mluví o tom, jak důležité je, aby školáci správně drželi tužku, aby měli měli vhodná pera a tak podobně. Ale já vůbec nevím, kdy bych měla začít řešit úchop jako takový. Mým dětem jsou dva a tři roky, občas už tužku do ruky berou. Děkuji. (Pája, Náchod)
Foto
Odpověď včetně obrázků naleznete na www.prodys.cz. Správný úchop je vyvozován zpravidla kolem 4. roku života dítěte a fixován kolem 5. roku. Každý jsme však jedinečný.
?
Dobry den , muj syn ma 5 let a zrejme bude levak , protoze tuzku drzi pouze v leve ruce.Co se tyce drzeni tuzky myslim ze problem nema ale vsimla jsem si ze nektere cislovky pise spatne ( levym smerem ).Neustale ho na to upozornuji ale stale opakuje stejne chyby.Dale by mne zajimalo jelikoz je predskolak jake pismno procvicovat jestli tiskaci nebo psaci ? Dekuji (Monika S)
Foto
Vyhledejte speciálního pedagoga, aby syna vyšetřil, zda nemá percepční oslabení, dá se odcviči už v předškolním věku. Psát raději v předškolním věku pouze tiskacím písmem, psací v 1. třídě.
?
Dobrý den, jak správně postupovat a naučit dítě s částečnou dysgrafíí, používat psací písmena. (Petra T.)
Foto
Je nutné odborné vedení, takto nemohu poradit, pokud dítě neznám.
?
Dobrý den, ve škole nám na první rodičovské schůzce v první třídě řekli, že dítě má mít nejen kvalitní pero, ale i přiměřeně vysoký psací stůl a ergonomickou židli. Což je příliš mnoho výdajů najednou. Skutečně je to tak důležité? Naše dcera se do školy chystá u kuchyňského stolu a vypadá spokojeně. (Gábina)
Foto
Je důležité, aby měla při psaní zafixovaný sed. Podložte jí nohy např. nízkou stoličkou. Nesmí je mít ve vzduchu. Jinak jí bude bolet ruka při psaní a rychle se unaví.
?
Syn je v páté třídě, dysgrafik, takže jsme se vždycky zaměřovali spíše na potíže s pravopisem, ale on zároveň píše skoro nečitelně. A občas v písemce použije tiskací písmo, což učitelka odmítá. Když použije psací, tak to po něm často nepřečte a má taky špatnou známku. Kterým směrem zaměřit nápravu? (Ochechulka)
Foto
Vyhledejte speciálního pedagoga. Řešení je více např. terapeutické písmo (kombinace psacího a tiskacího písma), psaní na PC, ale musí umět psát všemi deseti prsty, poznámky kopírované od spolužáků... Ale to musí posoudit odborník.
?
Ráda bych dvojčatům, která teď začala chodit do školy, kupovala kvalitní kreslicí i psací potřeby. Ale jak se v tom vyznat, čím se řídit? (Kateřina 88, Kolín)
Foto
Navštivte dobré papírnictví, kde by vám měli poradit. Rozhodně psací potřeby s ergonomickou protiskluzovou úpravou, pastelky a tužky s výřezy a dvojčata vezměte sebou, aby si vše vyzkoušela a např pero se jim líbilo. I barevnost může být motivací k chuti do psaní.
?
Jdu s dcerou letos k zápisu a vím, že naše škola nabízí možnost výběru mezi tím, zda bude dítě chodit do třídy, kde se učí písmo comenia, nebo do takové, kde se píše klasicky. Prosím o radu, co je lepší. Děkuji. (Michaela Z. )
Foto
Pokud nemá dítě dysgrafické obtíže, rozhodně je vhodnější, aby se učilo psát klasickým písmem. Osvojuje si dovednost psaní, který kromě úchopu, správného sedu a náklonu sešitu obnáší také spojitost písma, rytmus psaní..., které podporují spolupráci hemisfér a činnost mozku. Dříve jsme skákali gumu, hráli školku s míčem, se švihadlem - dnešní děti tyto dovednosti neovládají, proto je pro něosvojit si klasický písemný projev důležité.
?
Dobrý den, paní doktorko, moje dítě ještě do školy nechodí, ale chystáme se k zápisu. Vím, že tužku drží někdy dobře, někdy moc ne. Jak to s ním do zápisu, nebo než půjde do školy natrénovat? (Blanka, Kladno)
Foto
Pořiďte mu ergonomické pastelky a snažte se u něj zafixovat správný úchop. Právě jste v období, kdy je to klíčové.
?
Dcera začala chodit na víceleté gymnázium a stěžuje si, že si nestíhá dělat poznámky, kterých si musí dělat více než dřív, protože ji ze psaní bolí ruka. Je pravda, že propisku drží hodně křečovitě. Mám jí koupit drahé pero? (Petronela)
Foto
Mám obavu, že pouze drahé pero váš problém neodstraní. Vyhledejte speciálního pedagoga, který se zabývá grafomotorickými obtížemi u dětí. Pravděpodobně bude nutné odstranit nesprávné držení pera nebo smířit se současným stavem.
?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaké pomůcky má mít malé (i předškolní) dítě, pokud je levák. JAko rodič pravák si nedokážu představit, na jaké problémy leváci narážejí. Speciální nůžky a co dál? Existuje nějaká dobrá kniha, která mi pomůže? (marketa)
Foto
Existují pastelky, tužky, pera a další psací pomůcky např. od firmy Stabilo. Další informace jsou např. ne www.prodys.cz.
?
Synovi jsou čtyři pryč, a vůbec nekreslí, nejeví o to žádný zájem. Kreslí jen ve školce s ostatními, doma se tomu brání, takže to v podstatě moc neumí. S bídou zvládne odbytou postavu a to jen na přímý pokyn. Mám to nějak řešit? (Klárka S. )
Foto
Zkoušejte s ním kresli prstovými barvami nebo zapouštějte vodové barvy do mokrého podkladu a pozorujte jak se mísí - vést ho k experimentování, aby si moc nevšímal toho, že kreslí. Pokud by se tento stav nezměnil do 5. roku života, vyhledejte pomoc speciálního pedagoga, aby ho vyšetřil a pokusil se zjistit příčinu.
?
Syn je zatím ve školce, ale je levák. Má smysl kupovat mu speciální kreslicí nebo psací náčiní pro leváky? Vždyť běžné pastelky a pera jsou pro všechny stejné. (Nikita)
Foto
určitě je vhodné už v předškolním věku voli ergonomické pomůcky, které mohou být určené speciálně pro leváky - např. pastelky s výřezy velmi usnadní dítěti upevnění správného úchopu. Ne vždy jsou levné pomůcky srovnatelné.
?
Má smysl psaní s dítětem trénovat dřív, než půjde do školy? Můj syn je teď poslední rok ve školce a tam říkali, že s nimi budou nacvičovat správný úchop a něco, co budou potřebovat ke psaní, není to přetěžování dětí? (Marika)
Foto
Správný úchop fixovat u dítěte v předškolním období je zásadní. V první třídě je už pozdě a velmi těžko se špatný úchop odstraňuje.Uvolňovací cviky a grafomotorické dovednosti je též vhodné rozvíjet už v mateřské škole. Paní učitelky však určitě neměly na mysli vlastní výuku techniky psaní jednotlivých písmen. Ta patří do 1. třídy. Pokud je tato činnost vhodně motivována, dítě ji provádí rádo a těší ho.
?
Proč mám trávit hodiny a hodiny tím, abych dítě donutila popsat písanku, když stejně v životě psací písmo moc nevyužije? Většina věcí se píše na počítačích, na ty ostatní stačí tiskací písmo. (Linda V. )
Foto
Nemohu s Vámi souhlasit. Naučit se psát psacím písmem je důležitou dovedností, která podporuje činnost našeho mozku. Dítě na druhém stupni ZŠ, ale i na střední škole musí většinu informací zaznamenávat do sešitu a ten je nezřídka jediným zdrojem informací k danému předmětu. Pokud chce využívat PC, musí ovládat psaní všemi deseti prsty, ionek nemá šanci záznam stihnout napsat.
?
Dcera nastoupila do první třídy. Paní učitelka rodičům oznámila, že si nepřeje, aby děti měly drahé pomůcky. A že až dojde na psaní, koupí všem stejná obyčejná pera. To se mi nelíbí, ještě si pamatuju, jak špatně se psalo nekvalitním perem. Mám se bránit nebo je to jedno? (Anna Barešová)
Foto
Určitě se braňte, rozhodně netvrdím, že jsou ergonomické pomůcky všemocné, ale dokáží dítěti usnadnit cestu ke správné technice psaní.

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku