5 vět, které řekněte dětem místo té nejotravnější: Ahoj, jak bylo ve škole?

  • 5 vět, které řekněte dětem místo té nejotravnější: Ahoj, jak bylo ve škole?
    "Co bylo ve škole?" "Nic." "Takže jsi tam zase byl zbytečně?" Není čas na změnu tohoto stereotypu?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    26. září  2018 
     06:05

    Jednu větu svorně nesnáší všechny děti školou povinné: Nazdar - jak bylo ve škole? Většinou ji uslyší ihned, jak se s nimi vidíte, a to bez ohledu na to, jestli mají chuť něco povídat, nebo ne. Není divu, že se rodiče často dočkají odpovědi "dobře", která má jaksi nulovou vypovídající hodnotu. Některým rodičům to stačí, jiní začnou z dětí odpovědi páčit. Přinášíme pár tipů na otázky, které znějí trochu jinak a hlavně mladší školáky by mohlo bavit podstatně víc na ně odpovídat.

  • Kdybys měl jedním slovem popsat dnešní den, jaké by bylo?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    V první řadě ale respektujme, že dítě si po návratu domů chce odpočinout nebo hrát, pak že musí psát domácí úkoly a má ještě další plány a povinnosti. Nemusí být tedy hned naladěno na sdělování novinek a emocí. Ideální čas na popovídání bývá při večeři. Nemusíme každý den vědět, co dneska děti "braly". A nakonec vybrat slovo, větu, barvu, písničku nebo něco obdobného, co by vystihlo dnešní den, může každý člen rodiny.
  • S kým sis dneska povídal nejvíc?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Někdo s úspěchem používá otázku: "Kdyby dneska přiletělo do školy UFO, koho bys chtěl, aby si vzalo na palubu a proč?" Otázka má mnoho variací: pomohl si dnes někomu? Pomohl dnes někdo tobě? S kterým kamarádem si šel dnes ve dvojici na oběd? a podobně.

  • Co tě dneska pobavilo?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Určitě je fajn zkusit si vzpomenout, co vás dnes potěšilo, rozesmálo nebo pobavilo. V některých rodinách se s úspěchem praktikuje model, že každý při večeři řekne jednu dobrou zprávu. Pravidlem je, že to má být zpráva, která potěší všechny: koupila jsem si nový šaty možná potěšilo vás, dětem to bude pravděpodobně jedno.
  • Kdyby měl tvůj spolužák dělat jeden den učitele, kdo by to měl být?

    ...
    ...
    Autor: shutterstock.com
    I otázky ohledně pana učitele nebo toho, co ve škole dělali, mají své variace: O čem by ses chtěl dozvědět ve škole víc? Co byste měli dělat častěji, o čem nejzajímavějším jste si dnes povídali? Dozvěděl ses něco nového?
  • Čím se dnešek lišil od včerejšku?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Bylo to dnes stejné - s kamarády? Říkali jste si něco nového, hráli jste nové hry? Něco tě o přestávce pobavilo nebo nudilo? Slyšel jsi nějaké divné slovo, cizí slovo? Všechny podobné otázky by v dítěti mohly vyvolat větší mozkovou aktivitu, než ta obyčejná a stále se opakující. Nepočítejte ovšem s tím, že se to stane hned a dítě se zázračně rozpovídá. Možná to bude chtít čas a iniciativu taky od vás - najít si místo, klid a chuť. I povídání chce trénink, v tomto případě se to ale rozhodně vyplatí.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku