Téměř třetina rodičů chce změny ve školství: Vadí jim biflování

Téměř třetina rodičů chce změny ve školství: Vadí jim biflování
Rodiče nejsou s českým školstvím moc spokojeni. Mnohé děti také ne
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
12. ledna  2016 
 14:00

Třicet procent rodičů předškoláků a žáků prvního stupně základních škol považuje dosavadní systém školství za špatný, a tak volají po změnách. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS. Řada z nich by uvítala individuálnější přístup k dětem, jako je tomu například v zahraničí. I u nás přitom existují školy, které nabízejí jiný přístup ke vzdělávání. 

Jak si rodiče vlastně představují školu pro své děti? Měla by být vstřícná, nelpět na biflování, ale zároveň děti něco naučit – spíše než sumu nepraktických vědomostí znalosti, které v životě skutečně využijí. Bohužel najít takovou vzdělávací instituci není úplně snadné. 

Záleží také na tom, jakým směrem se rodiče, potažmo celá rodina, orientují. Někdo problémy se zastaralým školstvím řeší přihlášením potomků do škol zaměřených na montessori nebo waldorfskou pedagogiku, případně do jiných alternativních škol. 

Jinou možností jsou školy zaměřené na talentované děti nebo na jazyky. Mezi takové patří například pražská škola Beehive, která nabízí jako jediná v Česku unikátní bilingvní koncept, který propojuje osnovy u některých předmětů.

...
...
Autor: Shutterstock
„Rodiče nejvíce oceňují možnost studentů zachytit nejen český, ale i anglický vzdělávací program, a tím si otevřít dveře do celého světa. Osvědčily se nám individuální přístup a studium zaměřené na projekty a řešení konkrétních výzev,“ popisuje praxi Martina Přenosilová, ředitelka školy Beehive.

Skutečné vzory dětí? Budete se divit! Nicholas Winton, Jágr i vlastní děda

Skutečné vzory dětí? Budete se divit! Nicholas Winton, Jágr i vlastní děda

Můj patnáctiletý syn mě nedávno dojal. Řekl mi, že nechápe, proč jeho spolužáci na své rodiče tak nadávají. A že jsem jeho vzorem. Což je velká pocta…celý článek

Po podobném přístupu přitom již několik let volají také studenti středních škol a gymnázií. Ti si nejčastěji stěžují na přežitý zvyk memorování a nedostatek rozvíjení kritického myšlení. Beehive nabízí alternativní vzdělávání už od předškolního věku. Žákům dále připravuje ucelený studijní program v rámci osmileté bilingvní školy, která se bude skládat z druhého stupně základní školy a navazujícího čtyřletého gymnázia. Studenti zde pracují v menších skupinách, kde se klade důraz na jejich individualitu a rozvíjení kritického myšlení. V případě, že rodiče chtějí s dvojjazyčnou výukou začít ještě před startem povinné školní docházky, mohou předškoláky zapsat do místních jeslí nebo mateřské školy.

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku