Šílíte kvůli přijímačkám? Raději se uklidněte

Šílíte kvůli přijímačkám? Raději se uklidněte
Když bude chtít dítě poradit, pomozte mu, případně nabídněte podporu. Ale nestrašte ho!
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
25. února  2016 
 06:00

Do přijímaček na střední školy zbývají necelé dva měsíce, uzávěrka přihlášek je v půlce března. Zatímco část dětí to má na háku, část se děsí toho, jak uspěje. A někteří rodiče jejich paniku řečmi o zásadnosti zkoušky jen zvyšují. Paradoxně tak snižují šanci na úspěch. Vyděšené dítě totiž u zkoušek může selhat, ačkoli umí vše, co se požaduje. 

Zatímco ještě před pár lety se většinou volilo mezi dvěma typy přijímacích zkoušek – školy měly buď vlastní, nebo ty od společnosti Scio – letos už hodně škol přešlo na přijímačky od státní společnosti Cermat. Ty budou od příštího roku povinné na všech středních školách. Skládají se klasicky z češtiny a matematiky a menší důraz kladou na všeobecné studijní předpoklady, které více posuzovaly Scio zkoušky. 

Drsné omluvenky, hádky s učiteli, škola na háku: Jak se změnili studenti?

Drsné omluvenky, hádky s učiteli, škola na háku: Jak se změnili studenti?

Pozdvižení na sociálních sítích vzbudil autentický omluvný list jistého maturanta, který na Facebook vyvěsila jeho matka. Není divu, protože student…celý článek

Někteří rodiče to tak neřeší, jiní neváhají dát za různé přípravné kurzy ne stovky, ale tisíce korun měsíčně. Psycholožka Václava Masáková rodiče před přílišným nátlakem varuje. "Někdy děti nutí do velkých výkonů a odvozují jejich hodnotu od toho, jak uspějí u přijímaček," upozorňuje.

Ona sama by to s učením nepřeháněla. "Až na pár prestižních škol se přijímačky dají zvládnout i s mírnou přípravou,“ soudí. Podle ní se stává, že rodiče k nim nutí i dítě, které na školu nemá. Potomek sice přijímačky zvládne, protože se učil, ale na školu samotnou už dále nestačí.

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku