Kdy dát dětem vlastní klíče od bytu či domu?

Kdy dát dětem vlastní klíče od bytu či domu?
Vlastní klíče?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
22. července  2017 
 06:00

Doby, kdy snad každý školák včetně těch nejmenších měl klíče od bytu či domu, kam se sám vracel ze školy či družiny, už se asi nevrátí. Dneska rodiče děti do školy vodí nebo vozí dlouhé roky a s tím, kdy je posílat samotné a s pomyslným klíčem na krku, dlouho otálejí. Kdy je ten pravý čas? A na co dítě připravit a upozornit, když už mu klíče dáte? 

1. Klíče mu dejte, až bude samostatné

Kdy dítěti svěřit vlastní klíče? Diskusí na toto téma je bezpočet, nicméně odborníci se shodují, že není až tak důležitý věk, ale spíše míra samostatnosti dítěte. Pokud máte dítě roztěkané, které stále někde něco zapomíná, raději ještě nějaký ten čas vyčkejte. „Záleží také na tom, jak daleko od školy bydlíte a zda dítě přechází frekventovanou silnici,“ radí Jan Hrnčíř ze společnosti ASSA ABLOY, která vyrábí zámky FAB. Z praxe se podle něj dá říci, že u nás se děti na cestu k samostatnosti a vlastnímu klíči vydávají někdy mezi šestým a desátým rokem.  

2. Klíč na krku? Nebezpečné!

Policisté v žádném případě nedoporučují nosit klíče viditelně na krku. Ty tak nejen lákají případné zloděje, ale klíč dítěti často i překáží a musí ho sundávat, čímž hrozí, že ho ztratí nebo někde zapomene. Také při sportovních nebo volnočasových aktivitách se mu může zamotat kolem krku. Lepší je ukládat si klíč do nějaké speciální kapsy v batohu nebo školní tašce – podobně jako by stálé místo měly klíče mít i doma. 

Vzteká se? Našli jsme jednoduchý trik, který skvěle funguje!

Vzteká se? Našli jsme jednoduchý trik, který skvěle funguje!

Záchvatům vzteku se v dětství skoro nedá vyhnout, i když některé dětí jsou vzteklejší než jiné a jiné jsou naopak spíš povahy klidnější. V každém případě…celý článek

3. Co když dítě klíč ztratí?

Dítěti již předem vysvětlete, že pokud klíče ztratí, musí vám to hlavně říct. Žádné přidělávání klíče „natajno“ ze sourozencovy kopie. Společně určitě nejdříve zapátrejte, kde všude dítě bylo, co dělalo a kde mohly klíče zůstat. Pokud bude hledání neúspěšné, nezbývá než přikročit k výměně cylindrické vložky. Pravděpodobnost zneužití ztraceného klíče je totiž velká. Jinou možností je zámek 2 v 1 obsahující dvě sady klíčů. V případě ztráty klíče lze systém jednoduše přeprogramovat na sadu druhou. 

4. Nedaří se mi odemknout – co teď?

Dětem se samozřejmě může stát, že se jim klíč v zámku zasekne, a nejde jim tak odemknout zámek. Poučte je, že v žádném případě nemají prosit o pomoc náhodného kolemjdoucího. Ať vám zavolají, případně ať zkusí zazvonit na spolehlivé sousedy. Dospělý si se zámkem jistě poradí lépe než dítě, někdy stačí dveře jen trochu přitáhnout.

5. Jsem doma sám a někdo zvoní

S vlastním klíčem jdou ruku v ruce situace, když děti bývají delší čas samy doma. Že nesmějí otvírat nikomu cizímu, od rodičů jistě vědí. Kdo je za dveřmi, mohou zjistit pomocí kukátka. Připravte děti i na to, že osoba za dveřmi na ně může naléhat, žádat je o vpuštění do bytu za účelem předání balíčku, opravy či zjištění stavu elektroměru. Stále platí: neotvírat, říct, že nemají čas, a dál s osobou nekonverzovat. V žádném případě by děti neměly prozrazovat, že jsou samy doma. Naopak by měly co nejdříve říci rodičům, že se na ně někdo pokoušel dozvonit. 

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku